« 'Met de hand gesneden vertedering' | Hoofdmenu | Mini-interview met Peter Theunynck »

31-1-07

Reacties

Ted van Lieshout

Heel goed, Bart!
Op http://www.vvl.nu (doorklikken op VvL en vervolgens op Modelcontracten) staat een Adviescontract voor digitale publicaties. Er is ook een voorbeeldbrief gemaakt door de Vereniging van Letterkundigen voor (lees: tégen!) ongevraagde overnames van gedichten op internet, maar die brief staat volgens mij niet op de site. Wie hem wil hebben kan me een mailtje sturen: tedvanlieshout@hetnet.nl.

Hubert Desmedt

Hé, wat kolderiek. De luitjes achter de Stichting de Nederlandse Literaire Database zijn onder meer Menno Hartmann en Daphne de Heer, beiden redacteur van... Literair Nederland. Bij ons in Vlaanderen zijn dergelijke belangenverstrengelingen quasi onmogelijk.

Ook Jasper Henderson, die onze Vlaamse dichteres Els Moors aan ons heeft ontstolrn, zit in deze club. Henderson werkt als redacteur bij Nieuw Amsterdam; een uitgeverij die Hollandse arrogantie koppelt aan Cultureel Imperialisme.

Met andere woorden: Literair Nederland zou zich moeten schamen en zich moeten omdopen in Literair Kapersnest.

Bart FM Droog

Ik begin er hoe langer hoe minder van te snappen.
Ook in de redactie: Thomas Möhlmann (Nederlands Productie en Vertalingen Fonds) en Coen Peppelenbos (literair tijdschrift Tzum en uitgeverij de kleine Uil).

En een redactieraad, bestaande uit:

Ralf Grüttemeier (hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Carl van Ossietzky Universität Oldenburg)
Atte Jongstra (auteur)
Joos Kat (directeur Wereldbibliotheek)
Michiel van Kempen (publicist)
Lisa Kuitert (Hoogleraar Boekwetenschap Universiteit van Amsterdam)
Bas Kwakman (directeur Poetry International)
Barber van de Pol (auteur, vertaler)
Thomas Vaessens (Hoogleraar Moderne Letterkunde Universiteit van Amsterdam)
Dirk van Weelden (auteur)

Deze mensen zouden toch weet moeten hebben van copyright e.d.?

Adriaan Krabbendam

Een wespennest, dus. Die brief van Hartman is tamelijk denigrerend en in elk geval niet netjes.

Volgens mij is "parafrase" niet 't juiste woord, Bart.
De respons dat => De respons die
(Het respons dat mag ook)

alle goeds,

Bart FM Droog

Die brief van Menno Hartman is van een dusdanig laag allooi dat ik van beantwoording heb afgezien.

Dettie

Mijn reactie heeft niets van doen met de plaatsing van gedichten bij litertair nederland, maar toch wil ik van de kant van iemand die probeert om mét toestemming gedichten te plaatsen ook een geluid laten horen.

Ik heb een informatieve, niet commerciële website waar wij (= de leden) o.a. proberen in eenvoudig taalgebruik gedichten uit te leggen aan mensen.
Dit doen wij in de hoop dat poëzie wat laagdrempeliger wordt en mensen plezier krijgen in poëzie. We proberen te laten zien dat poëzie niet moeilijk hoeft te zijn en met succes! Mensen die vroeger huiverig waren voor poëzie schaffen nu zelfs dichtbundels aan! Voor ons erg leuk om te constateren dat onze benadering van poëzie zijn vruchten afwerpt.
Ook veel schoolkinderen komen om hulp vragen en samen met hen bespreken wij de gedichten net zolang totdat zij ze snappen.
Ik wil echter geen gedichten plaatsen zonder toestemming van de dichter en dan beginnen de problemen.
Als je uitgeverijen benadert dan is de ene uitgevrij heel makkelijk en de andere heeft allerlei regels en termijnen waar je je aan moet houden.
Het is ongelooflijk moeilijk om contactadressen van dichters of van de erven van de dichters te vinden. De ene uitgevrij geeft adressen, bij de ander moet je via hen toestemming vragen, en weer een andere reageert ronduit agressief of weigert elke medewerking. Dan probeer je maar van alles om toch een contactadres te kunnen vinden, telefoonboeken naspeuren, gemeentehuizen waar een dichter stadsdichter is, theaters of zalen waar een dichter zijn gedichten voorgedragen heeft enz.

Ook wat vertalers betreft is het erg lastig om een adres te vinden en dan nog...
Ik kreeg toestemming van een vertaler die volgens haar de vertaalrechten had van een bepaalde dichter, daarna kreeg ik een enorm boze uitgeverij op m'n dak die vertelde dat hún vertaler de rechten had.

Kortom, ik wil me aan de regels houden, wil graag toestemming vragen, maar het wordt iemand niet makkelijk gemaakt om dat te kunnen doen.

Iedere uitgeverij heeft eigen regels en een eigen standpunt, contactadressen van dichters kunnen na eindeloos zoeken en vragen pas gevonden worden (of niet). Dit is misschien wel mede een oorzaak waarom zoveel sites ongeoorloofd gedichten plaatsen.

Misschien is het een idee om daar ook aandacht aan te besteden? Een centraal punt waar mensen met hun verzoek om toestemming terecht kunnen zou geen slecht idee zijn. Dit zou in mijn ogen er toe bijdragen ongeautoriseerde dichtpublicaties op internet te voorkomen of in ieder geval een stuk te verminderen.

Met vriendelijke groet,

Dettie

Erik Meijsing

Dettie: ik zou die gedichten gewoon publiceren als ik jouw was: je gebruikt ze ahw voor promotie en reclame, van die dichters en gedichten. Als ze later klagen trek je gewoon een verongelijkt gezicht net zoals Hartmann op de klaag van Droog.

Probleem van Hartmann is natuurlijk: hij zit op een gigantische subsidiepot en er is dus wel sprake van promotie en reclame, maar ik neem aan niet helemaal vriendelijk en gratis - want de medewerkers aan de site beleggen er een boterham mee of tenminste hun onkonsten zullen worden vergoed, als ze het ' er gewoon wat bij doen'. (omdat, zo zal Hartmann danweer roepen, er met gedichten en zo' n site helemaal geen droog brood te verdienen valt en ze eigenlijk nog zélf geld bijleggen - maar gezien de impressionante en hoeveelheid subsidiepotjes waar ze uit bedeeld worden zal dat wel niet).

Ik ben blij dat mijn site vooral over proza gaat, en ik dus slechts in citaten kan werken, die voor bijv. recensies, analyses bij wijze van illustratie gewoon gratos en zonder toestemming beschikbaar zijn, zonder dat ik de wet schend.

Erik Meijsing

Is er al een oplossing? Response? of heb ik iets gemist? Of heb ik ongelijk, sla de plank volledig mis en heb het weer verkeerd begrepen, als amateur?

@ Dettie - Zo'n centraal informatiepunt is in de maak. Tot die tijd zal je bijvoorbeeld op de dichterspagina's op Rottend Staal - http://www.epibreren.com/rs/rs_poezie.html de nodige adressen kunnen vinden.

@ Erik Meijsing - Je beseft je blijkbaar niet dat je met 'ik zou die gedichten gewoon publiceren als ik jou was' oproept tot het overtreden van de Auteurswet, wat strafbaar is.

Daarnaast is het mijn recht zelf te bepalen waar mijn gedichten gepubliceerd worden. Dat met verongelijkt reageren op geklaag van een auteur de kous af is, is niet waar. Mijn uitgever zal een rekening sturen aan Literair Nederland. Mocht daar ook niet op gereageerd worden, dan overweeg ik een gang naar de rechter. Er is genoeg jurispredentie op dit gebied; alle eerdere rechtzaken door'klaagdichters' aangespannen zijn door die dichters gewonnen.

In het voor de aangeklaagde ergste geval betekende dit het betalen van forse bedragen aan de auteur, de uitgever en de rechtbank. Het uit de lucht halen van sites is een ander mogelijk gevolg van het ongeoorloofd publiceren van poëmen.

Bart FM Droog

Bovenstaande reactie is van mij.

Erik Meijsing

Beste BFM Droog,

ik roep niet op tot het zomaar publiceren van gedichten, maar publiceren van gedichten door initiatieven als die van Dettie die zich inzetten gratis de poezie te verbreiden. Voor niks en niet gesubsidieerd.
Als een dichter dat niet bevalt, dan is dat wat zielig. Alsof je fan bent en een liedje op straat zingt en dan ineens bumastemrarechten verschuldigd bent, want je doet het niet meer alleen privé voor jezelf (onder de douche, in de tuin terwijl het geraas van de grasmaaimachine je overstemt) maar gewoon voor ieders oren.

Jouw probleem is, hoop ik, dat zij dik geld verdienen met die naar volledigheid strevende site met de veren van anderen, die op een houtje bijten voor dezelfde woorden.
Publiceren op een soort van hobbysite als van Dettie is een soort van eigen gebruik.
Maar Literair Nederland is professioneel, en dient zich dus strickter aan de regels te houden.

Buiten kijf staat dat de reactie van Menno buiten alle proporties gaat, en van verregaande neerbuigendheid getuigt (we betalen wel met euros inmiddels, maar zover is het idealisme nog niet dat we ook een rekening kunnen openen voor opgehoopte dichtbundels bij de bank, als de boekenkast vol is).

Ruben van Gogh

Kom ik een site tegen waar dat allemaal heel netjes is geregeld, met vernoeming van toestemming van betreffende dichters, blijkt het Detties site te zijn: http://www.leestafel.info/.
Nog fraaier uitgevoerd dan Literair nederland ook nog.

Dettie

Dag Erik,

Je schreef:
>ik roep niet op tot het zomaar publiceren van gedichten, maar publiceren van gedichten door initiatieven als die van Dettie die zich inzetten gratis de poezie te verbreiden. Voor niks en niet gesubsidieerd. <

Even een correctie, we zetten ons niet in om gratis poëzie te verbreiden. We zetten ons in om poëzie laagdrempeliger te maken voor mensen die denken dat poëzie alleen is voor een selecte groep mensen. Wat wij willen laten zien is dat poëzie niet moeilijk hoeft te zijn, dat je plezier aan poëzie kan beleven. Door in 'gewone' taal uitleg te geven, gaan mensen dat ook zien.

Waar het hier echter om gaat is dat werk van een ander gepubliceerd wordt en dat je dat niet zomaar kan doen. Aanvankelijk wist ik dat ook niet, voordat ik begon met poëzie plaatsen heb ik informatie over copyright gevraagd bij een grote uitgever die achteraf erg makkelijk bleek wat betreft plaatsing van gedichten. Ook heb ik enkele dichters gevraagd of ik wel gedichten mócht plaatsen en volgens deze dichters mocht dat mits ik de naam van de dichter en de titel van de bundel vermeldde. Verder heb ik iemand van een grote literaire site gevraagd wat wel en niet mocht en deze gaf hetzelfde antwoord als de dichters.
Denkende dat ik geoorloofd bezig was, niet wetende dat elke uitgever eigen regels heeft, was mijn schrik dan ook groot toen (andere) uitgeverijen begonnen te protesteren.

Ik heb toen allerlei instanties geschreven of gebeld om erachter te komen hoe de copyright voor poëzie in elkaar zit. Er zijn wel centrale regels maar elke uitgever heeft zijn eigen toepassingen.
De ene uitgever ziet gedichten plaatsen als promotie voor hun dichters (zoals jij ook meent) en geven je bijna de vrije hand, de andere uitgever ziet het als plaatsing van een publicatie en zij bepalen dan hoeveel gedichten, welke gedichten en van wie geplaatst mogen worden. Voor alletwee is wat te zeggen maar voor iemand die probeert zich aan de regels te houden is het erg verwarrend.
Verder blijken diverse uitgevers rechten te hebben op gedichten van één dichter enz. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer en dan heb ik het alleen nog over Nederlandstalige dichters.
Je kan het ook rechtstreeks aan dichters, of erven van dichters vragen maar dan moet je wel een adres kunnen vinden.

Ik reageerde hier, omdat het in principe ging om ongeoorloofd plaatsen van gedichten. Ik wilde laten zien, los van de zaken rond literair nederland, tegen welke problemen je aanloopt als je geoorloofd wilt plaatsen. Een tegengeluid laten horen. Laten zien dat, zelfs als je denkt goed bezig te zijn, achteraf blijkt dat het er maar net van afhangt welke uitgever of instantie je gesproken hebt. (Inmiddels weet ik na veel gepuzzel wel de juiste instanties.)

Waar ik me sterk voor wilde maken is een centraal informatiepunt en eensluidende afspraken zodat helderder wordt wat wel en niet mag of kan.
Ik ben dan ook erg blij met het bericht dat een centraal informatiepunt in de maak is.

Groet
Dettie
(die haar site toch wel als wat meer dan een hobbysite ziet, maar dit terzijde.)

PrioxiaGlal

[url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=175]ugg outlet online real[/url] http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=155 ugg australia outlet stores [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=213]black classic short ugg boots[/url] http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=229 chestnut ugg boots nightfall 5359 http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=90 uggs for less http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=107 ugg uk online http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=151 ugg australia store locator http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=15 cheap ugg boots for kids [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=190]uggs boots clearance for kids[/url] http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=132 ugg stores uk locator http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=218 classic short ugg boots sand [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=214]classic short ugg boots eggplant[/url] http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=258 ugg boots on clearance at dillards http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=228 chestnut ugg boots size 6 http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=254 bailey button ugg boots sale [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=180]uggs winter boots[/url] [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=12]office ugg boots uk[/url] http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=141 cheap ugg store uk [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=209]grey ugg boots classic short[/url] [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=194]discount uggs boots classic roxy short[/url] cultivated subsequent definition economy shipping primordial follicle sprouts unjust enrichment resell wedding dress promise keepers turf toe babble lyrics http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=217 classic short ugg boots blue http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=209 grey ugg boots classic short [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=220]classic tall ugg boots on sale[/url] [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=92]fake uggs boots how to tell[/url] http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=184 uggs boots on sale at nordstrom http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=227 women's classic tall ugg boots on sale http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=183 pink uggs boots [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=2]ugg boots ebay[/url] [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=255]bailey button ugg boots sand[/url] [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=44]buy ugg boots[/url] http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=6 ugg boots outlet http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=26 cheap ugg boots ireland http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=54 fake uggs boots [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=17]how to tell real ugg boots[/url] http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=103 ugg boots sale australia [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=160]ugg australia outlet melbourne[/url] [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=207]grey tall ugg boots[/url] [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=191]uggs boots clearance sale[/url] http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=163 genuine ugg australia boots [url=http://software4airlines.com/software4airlines.php?id=188]ugg boots uggs outlet store[/url] Catholic Gifts & Religious Supplies Store - Leaflet Missal parking nyc en.wikipedia.org/wiki/Backslash incoherence compressive sensing recourse debt partnership restricted on facebook ceaserstone sporting clays relish restaurant retrospective cable tv software engineer solely shoes polynomial factoring calculator admiration foods

Burberry Sale

http://www.quadrepoint.com/nike-free-3.0.phphttp://www.quadrepoint.com/nike-store.phphttp://www.copyrightidee.com/where-to-find-toms-shoes.htmlhttp://tljdesign.com/coach-outlet-online-store.phphttp://tljdesign.com/coach-outlet-coupons.php

air max 90 pas cher pour femme

How do the Pacers respond? They keep on winning of course! Friday night the Pacers tied a franchise record best 6 0 start, dropping the Toronto Raptors by the final of 91 84 at Bankers Life Fieldhouse. Perhaps would they get everyone focus and attention at that point? Well, perhaps they would if the National Football League wasn so popular that one irrelevant player on an irrelevant team bullied another irrelevant player thus making that irrelevant player leave the irrelevant team, and this irrelevancy is the biggest topic of the Monday Friday news cycle.

Christian Louboutin Lady Peep 140mm Spike Nude

0 with win over Nets

malle louis vuitton

3:12 Brooklyn starts to come back, and with the Nets down 90 87, George Hill dribbles the ball from 20 seconds on the clock down to 13 and follows this up with a running floater through the lane. If it goes in, Hill looks like a genius, but since he missed, I should point out that Brooklyn is fighting their way back into this game and Paul George hasn shot the ball since the 7:26 mark in the quarter.

wow gold

I have put smiles on plenty of faces purchasing lots of high high quality wow gold throughout the years for gifts but certainly not for myself since I always believed they seemed to chunky. Now, another day I slipped on one among my friend's several and was amazed with the fashionth and comfort. I'm very elated to say I am sold on wow gold! I am so enjoying MY new wow gold! Excellent high quality, pleasant, fashionth, & Design!match great!

Christian Louboutin Daffodile 160mm Nude

0 with win over Nets

fake louis vuitton bags

3:12 Brooklyn starts to come back, and with the Nets down 90 87, George Hill dribbles the ball from 20 seconds on the clock down to 13 and follows this up with a running floater through the lane. If it goes in, Hill looks like a genius, but since he missed, I should point out that Brooklyn is fighting their way back into this game and Paul George hasn shot the ball since the 7:26 mark in the quarter.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd gepubliceerd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)

Annick Vandorpe

A.H.J. Dautzenberg

Het Gedichtenforum

Uitgeverij De Contrabas

Adverteren?

De Contrabas wordt meer dan 50.000 keer per maand bekeken. Wilt u ook tegen gunstige tarieven adverteren? Neem dan contact met ons op via email.

Twitter

Zoeken

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Medewerkers: A.H.J. Dautzenberg, Kees Klok, Joris Miedema, Luc de Rooy, Jürgen Smit, Willem Thies, Annick Vandorpe, en Abe de Vries. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.
http://www.buttonshut.com/

Elders

Google Nieuws

FeedCount

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005