« Interview met Rutger Cornets de Groot | Hoofdmenu | De tweestrijd van Charles Mungoshi »

2-7-06

Reacties

Rutger H. Cornets de Groot

Interessant interview. Toch een paar opmerkingen als het mag.
De zin 'Merkwaardig dat juist Thomas Vaessens in allerlei kranten roept dat (gecanoniseerde) poëzie de studenten niet meer aanspreekt -- terwijl hij er zelf aan heeft mee gewerkt dat de kloof tussen de 'gewone' en de wetenschappelijke lezer benadrukt werd' - die zin is een tautologie. En als hij niet als tautologie is bedoeld, dan suggereert hij dat Vaessens die kloof zelf heeft verwijd, wat niet valt te bewijzen maar wel hoogst onaannemelijk is.

Verder zegt Heynders dat lezen voor haar 'eerder kennis vergaren (over poëzie) [is] dan mijzelf herkennen'. Dat kan voor haar gelden, het geldt nu juist niet voor haar studenten en die van Vaessens, en ook niet, terzijde gezegd, voor mij. Ik lees wel ‘corresponderend’, maar die correspondenties hebben vooral betrekking op mijn eigen ervaringen, en maar een enkele keer op eerder gelezen poëzie. In poëzie waar ik niets van mezelf in kan herkennen zie ik niets, en kennis om de kennis lijkt een zinloze zaak. Het is juist door die aanpak, waarbij studenten iets wordt voorgeschoteld wat buiten hun wereld ligt, dat voornoemde kloof ontstaat.

Samuel Vriezen

Over slordig lezen gesproken: waarom zou je Vaessens/Joosten, Gerbrandy en Groenewegen op een hoop gooien? Die zijn in het poeticale debat toch voor zeer verschillende houdingen komen te staan, dacht ik. Betweterigheid lijkt me daarbij een heel betweterige typering.

Chrétien Breukers

Och Samuel. Inderdaad, deze vier essayisten verschillen van elkaar. En Groenewegen heeft weer wél veel respect voor de tekst, hoewel hij ook vaak generaliseert, om uit te kunnen komen in zijn eigen straatje. Ik heb gegeneraliseerd, maar niet uit betweterigheid. Wellicht was dit wat te gemakzuchtig, dat wel.

Jeroen M

We mogen er als Nederlanders best een beetje trots op zijn dat het in 1996 een landgenoot is geweest die de vergelijkende literatuurwetenschap heeft uitgevonden.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd gepubliceerd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)

Annick Vandorpe

A.H.J. Dautzenberg

Het Gedichtenforum

Uitgeverij De Contrabas

Adverteren?

De Contrabas wordt meer dan 50.000 keer per maand bekeken. Wilt u ook tegen gunstige tarieven adverteren? Neem dan contact met ons op via email.

Twitter

Zoeken

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Medewerkers: A.H.J. Dautzenberg, Kees Klok, Joris Miedema, Luc de Rooy, Jürgen Smit, Willem Thies, Annick Vandorpe, en Abe de Vries. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.
http://www.buttonshut.com/

Elders

Google Nieuws

FeedCount

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005