« Het verdriet van water (1) | Hoofdmenu | Confrontaal: De liefde komt vanzelf »

6-4-06

Reacties

Samuel Vriezen

The Literary Animal?


....Je ne connais pas d'oeuvre littéraire écrite par un animal - & cela est bien fâcheux...
.....
...Les animaux ont-ils eu, autrefois, une littérature?
...C'est possible...
...Sans dout, ella aura été détruite dans un grand incendie,
...très,... très grand.....
.......
......
.......
........


- Erik Satie

Ruben van Gogh

Ja, en zo volgde ik ooit een lezing van iemand die zich bezighield met Literaire Geografie: ahv beschrijvingen in de literatuur een beeld vormen van de menselijke omgeving. Ik was toen afgekomen op de term 'psychogeografie' overigens - ja die ouwe lettristen waren zo gek nog niet.

Peter Wullen

Je staat toch niet onder de invloed van de grote Griet Vandermassen, Arne? Zie haar boek 'Darwin voor Dames' van vorig jaar, genomineerd voor de Socrateswisselbeker 2006. Ik lees wat ironie in je stuk, dus ik veronderstel dat je het allemaal zelf ook wel relativeert. Twee opmerkingen terzijde:

1. Steven Pinker gaat bvb. uit van het 'pleasure principle', we produceren kunst en literatuur om plezierprikkels in onze hersenen te genereren. Ik durf die stelling op de helling te zetten. Ik zie dat ook in een ander stuk op deze site. 'Kunst die ons gelukkig maakt'? Wat met 'kunst die ons ongelukkig maakt'? Wat dan met 'ontregelde' en 'gedegenereerde' kunst en literatuur? Kunst die ons van ons stuk brengt? Kunst die niet louter uit is op esthetische genoegdoening? In die optiek vind ik de stellingen van de Literaire Darwinisten nu reeds achterhaald... Ze gaan immers uit van één deelaspect van kunst en literatuur. Kunst kan immers ontwrichtend werken voor de sociale cohesie. In die zin is kunst zelfs anti-evolutionair.

2. Als je de Darwinistische evolutietheorie toepast op de literatuur, dan moet je spijtig genoeg vaststellen dat de evolutie van de mensheid achteruit holt in plaats van vooruit. De grootste literaire werken werden geschreven in de antieke Oudheid, en dit zowel in het Westen als in het Oosten en in de vroege Middeleeuwen bij de Kelten én bij de Arabieren... Daar heeft de literaire mens zijn hoogbloei gekend en vreemd genoeg is die evolutie telkens weer vooral te situeren tijdens de overgang van de orale naar de schriftelijke traditie. Ik grijp ook steeds meer terug naar die periodes omdat daar de grootste literaire werken van de mensheid geproduceerd werden. Sindsdien ging het alleen maar uit? Wat doen je dan met een Literair Darwinistische theorie die feitelijk het omgekeerde bewijst van wat ze zou moeten bewijzen? Wat willen we dan eigenlijk bewijzen met zo'n theorie?


Martin van Kralingen

Hoor ik hier hoe een oude open deur opnieuw wordt ingetrapt?
Is niet alle literatuur in zijn oorsprong terug te voeren tot die universele diepmenselijke behoefte, de beslommeringen van het bestaan te benoemen en er grip op te krijgen? De grote werken die de oorsprong vormen van onze literatuur zijn daar toch alle mee doordesemd, of het nou om de Odyssee, de Bijbel of wat dan ook gaat?
Ach, de een zoekt het in boeken, de ander in broeken (of ander damesgoed wat ie van de lijn rooft). Volgens mij heet dat (literair) fetisjisme en is dat met moderne middelen redelijk geneesbaar.

Peter Wullen

3. Ik vrees trouwens dat de literatuurgeschiedenis gewoon te recent is om al te kunnen spreken over een "evolutie". Hoe oud is onze oudste literatuur? Hoogstens 3000 jaar? Ik vind het wel markant dat de beste literatuurhistorische werken geschreven zijn vanuit en gebaseerd zijn op een zeer krachtige orale traditie, die veel en veel ouder was. Op die raakvlakken van mondelinge overlevering en geschreven traditie situeert zich de ganse wereldliteratuur. Het zou betekenen dat onze geschreven geschiedenis of onze literatuur slechts een heel zwak doorslagje vormt van een veel sterkere mondelinge overlevering. Er is geen literatuur meer. De "evolutie" is gestopt ergens na William Blake of Shakespeare, met een aantal eenzame uitlopers in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. De literatuur is dood. Hoe kan men dan van een "evolutie" spreken? Ik las de laatste weken nogal wat Keltische én Arabische poëzie uit de vroege Middeleeuwen. Ik kreeg toen echt het gevoel dat we de literaire geschiedenis van het mensdom reeds achter de rug hebben en dat we niks meer kunnen toevoegen aan wat dichters en schrijvers toen reeds neerpenden. In die zin zijn we er zeker niet op vooruitgegaan de laatste eeuwen. En dat is redelijk eufemistisch uitgedrukt... We hebben bijvoorbeeld nauwelijks nog een orale traditie waaruit we kunnen putten. En literatuur? Pffffff, waar zijn de Homerussen, Pindarussen, Sappho's, Abu Nuwassen, de Cu Cuchulains van tegenwoordig??????? Ik zie ze niet, hoor... Jij wel? Ik denk dat de term Darwinisme dus nauwelijks zin heeft als je over literatuur spreekt. Tenzij het weer zo'n voorbijgaande modeterm is.

Samuel Vriezen

Goed punt, Peter. De literatuur is een evolutionaire vergissing, en binnen niet al te lange tijd, zeg een half miljoen jaar, zal de aberrante menselijke neiging tot literatuur wel zijn weggeselecteerd.

Okay, maar wat is nou eigenlijk precies het evolutionaire voordeel van de lavalamp?

Peter Wullen

"Het tweede grote verschil – en dat zullen de post-modernisten misschien niet graag horen – is dat literatuur voor de Darwinisten geen eigen waarheid bezit of vele waarheden, maar enkel een waarheid die gebaseerd is op de wetten der natuur."

Hier zeg ik nog eens luid ggggggummmmmppppppffffffff..... Literatuur die beantwoordt aan de wetten der natuur? Wat moet je daaronder verstaan? Misschien bedoelen ze het boek als fysisch object? Als je dat laat vallen, dan beantwoordt het inderdaad aan de onomstotelijke wetten van de zwaartekracht? Neen hoor, ik zie het niet... En dat van dat particuliere én algemene, dat wisten de oude Ieren al in de Middeleeuwen.

Martin van Kralingen

@ Peter W.
De vraag naar 'vooruitgang' in de geschiedenis, is een uiterst arbitraire. Sterk verbonden met het oude paradigma van het essentialisme, dat uitgaat van ontwikkeling naar een doel. Dat paradigma is sterk verweven met het Christendom: het gaat kennelijk niet om wat we zijn, maar om wat we ooit wellicht zullen worden. Darwinisme is een van ouds her biologistisch en de zgn. literair Darwinisten zijn sinds Darwin kennelijk nog niet geëvolueerd. In dit wereldje van functionalistische wetenschapsbeoefening is men kennelijk immuun gebleven voor de kritiek van de structuralisten, de aanhangers van de 'theory of structuration' (die echte handelende subjecten onderscheidde die het verschil kunnen maken) en van het kritisch realisme.
Ach, immuun worden is ook iets evolutionairs natuurlijk. Maar maatschappelijk gezien is dat een groot gevaar wanneer het om geperverteerde Darwinisten gaat. Ik hoop niet dat ze de 20ste eeuw nog eens dunnetjes willen overdoen.

Peter Wullen

@martin

Literatuur die gebaseerd is op de wetten van de natuur? Dat vind ik pas gruwelijk! Het ruikt naar een zekere vorm van extremisme.

Martin van Kralingen

Peter, het sociaal-darwinisme was de moeder van Eichmann en Mengele. Die eerste kon heel goed schrijven, zoals hij ooit verklaarde voor zijn tribunaal in Jeruzalem. Hij was een heel punctueel schrijver...

marcel raman

De afkeer die Wullen laat blijken voor de "Darwinisten van de Gentse Universiteit" (Vandermassen, Braeckman), en wat hij hier aansleept lijken mij erop te wijzen dat hij meer wil afrekenen met (zijn opvatting van) het "Darwinisme" dan reageren op de inbreng van Schoenvuur. Vraag is over welk "Darwinisme" Wullen het heeft. Intussen is er de Moderne Synthese geweest van de dertiger jaren, en zijn we al aan het "postneodarwinisme" toe.
Verder hoor ik hier argumenten die bij mij (Proustiaanse reactie?) de geur van creationisme in herinnering brengen.

Arne S

Voor wie het interesseert: een aanvullend essay op het stuk + reacties van Peter Wullen op m'n weblog

http://arneschoenvuur.skynetblogs.be

Ik heb het stuk ook aan de contrabasredactie bezorgd en in een eerdere - ruwe - versie gepost op de weblog van Peter Wullen.

mvg,

Arne S.

nike free dame

http://2013superdrysale.snack.ws/superdry sale http://2013superdryuk.snack.ws/superdry ukhttp://2013superdryoutlet.snack.ws/superdry outlet http://2013barboursale.snack.ws/barbour sale http://2013barbouruk.snack.ws/barbour uk http://2013barboutoutlet.snack.ws/barbour outlet http://2013belstaffsale.snack.ws/belstaff sale http://2013belstaffuk.snack.ws/belstaff uk http://2013belstaffjacekts.snack.ws/belstaff jacekts http://2013nikefreesko.snack.ws/nike free 3.0 http://2013nikefreesko.snack.ws/nike free sko http://2013nikefreesko.snack.ws/nike free dame http://2013nikefreesko.snack.ws/nike free run http://www.wholesaletvonline.com/brand tv for sale http://portclydefishcoop.com/enjoy-shopping-at-michael-kors-outlet-online-store/Michael Kors outlet online http://portclydefishcoop.com/a-boring-man-running-in-the-street-with-wearing-a-michael-kors-black-friday-bags-becomes-one-of-hot-headlines/Michael Kors Black Friday http://mkblackfriday2013.commichael kors Black Friday http://mkblackfriday2013.commichael kors Cyber Monday http://2013uggcybermonday.snack.ws/2013 UGG Cyber Monday Boot http://2013canadagoosecybermonday.photofolio.org/2013 canada goose Cyber Monday http://2013monclercybermonday.makesit.net/moncler Cyber Monday http://2013woolrichcybermonday.allthingsme.net/2013 woolrich Cyber Monday http://2013northfacecybermonday.thepopular.me/north face Cyber Monday http://barboursaleukonline.combarbour outlet
nike free dame http://2013nikefreesko.snack.ws/

cnwpdqytr

de Kleine Zaal: The Linking Miss, the origin of literary specialists
acnwpdqytr
cnwpdqytr http://www.gq50soro561u07jfh05i7p27p533jdy0s.org/
[url=http://www.gq50soro561u07jfh05i7p27p533jdy0s.org/]ucnwpdqytr[/url]

oreo 5s

I personally see it constantly if I could certainly, they're just so that nice and stylish. I like the correct way oreo 5s frequently originates out with latest colorations, you might never have bord from it. Cannot find as a result oreo 5s, like it.. think its great.. fantastic!!!

cheap louis vuitton belts

de Kleine Zaal: The Linking Miss, the origin of literary specialists
LOUIS VUITTON WALLET http://www.pechiney-deutschland.com/louisvuitton/louis-vuitton-wallet.html
louis vuitton purses outlet http://louisvuittonoutlet.migramatters.com/louisvuitton/louis-vuitton-purses-outlet.html
louisvuittonoutlet.migramatters.com/louisvuitton/ http://louisvuittonoutlet.migramatters.com/louisvuitton/
http://www.kantei.go.jp/
lv women bags http://iapplinow.com/louis-vuitton-outlet-online/lv-women-bags.html
louis vuitton purse tags http://www.kado-optics.com/louisvuitton/louis-vuitton-purse-tags.html
lv handbag http://louisvuitton.migramatters.com/louisvuitton/lv-handbag.html
louis vuitton outlet http://iapplinow.com/louis-vuitton-outlet-online/
LOUIS VUITTON HANDBAGS BEST PRICE http://www.frkingmachine.com/louis-vuitton-handbags/louis-vuitton-handbags-best-price.html
louis vuitton bag lining http://usocleveland.org/lv1030/louis-vuitton-bag-lining.html
lv handbag online shopping http://www.kado-optics.com/louisvuitton/lv-handbag-online-shopping.html
ブタ http://www.kantei.go.jp/
louis vuitton sunglasses evidence price http://usocleveland.org/lv1030/louis-vuitton-sunglasses-evidence-price.html
moncler sale place value lesson plans http://www.redsoxmom.com/outlet/moncler-sale-place-value-lesson-plans.html
louis vuitton handbags http://louisvuitton.migramatters.com/louisvuitton/louis-vuitton-handbags.html
cheap lv handbags http://www.pechiney-deutschland.com/louisvuitton/cheap-lv-handbags.html
Louis Vuitton M60181 http://www.adultbiznews.com/louisvuitton/louis-vuitton-m60181.html
doudoune moncler homme http://www.bobromich.com/moncleroutlet/doudoune-moncler-homme.html
Moncler Menswear Unique http://www.alemdascorridas.com/sale/moncler-menswear-unique.html
buy louis vuitton varsity jacket http://www.adultbiznews.com/louisvuitton/buy-louis-vuitton-varsity-jacket.html
http://www.frkingmachine.com/ http://www.frkingmachine.com/
Moncler Online Shopping Quebec http://www.redsoxmom.com/outlet/moncler-online-shopping-quebec.html
Louis Vuitton Shoulder Bag Denim http://www.molecular-cuisine.com/LVsale/louis-vuitton-shoulder-bag-denim.html
moncler online 411 engineer brigade http://www.alemdascorridas.com/sale/moncler-online-411-engineer-brigade.html
veste moncler http://www.bobromich.com/moncleroutlet/veste-moncler.html
cheap louis vuitton belts http://www.molecular-cuisine.com/LVsale/cheap-louis-vuitton-belts.html

air jordan iii retro black Friday

Athletic and fashion retailer Footlocker (FL) continues to post fantastic results, with the trend continuing during the second quarter. Revenue accelerated 7% yearoveryear to $1.4 billion, which was better than consensus expectations. Earnings per share grew 63% yearoveryear to $0.39, well ahead of the Street's expectations. Gross margins increased 90 basis points yearoveryear to 31.3%, but initial markup margins are falling slightly. The company's partners have been dealing with higher costs and have shown an increased desire to capture more profit through the supply chain. Though the firm has clearly navigated an impressive turnaround, Foot Locker's shares look fairly valued at current levels. The company registers a 7 on our stockselection rating system.

MONCLER JACKET

de Kleine Zaal: The Linking Miss, the origin of literary specialists
MONCLER MENSWEAR UNIQUE http://www.alemdascorridas.com/sale/moncler-menswear-unique.html
HTTP://WWW.E-MONDO.ORG/MONSTER-BEATS-BY-DR-DRE-STUDIO-SKULL-DESIGNS-P-263.HTML http://www.e-mondo.org/monster-beats-by-dr-dre-studio-skull-designs-p-263.html
ブタ http://www.kantei.go.jp/
louis vuitton outlet online http://iapplinow.com/louis-vuitton-outlet-online/
louis vuitton outlet http://iapplinow.com/louis-vuitton-outlet-online/
http://www.kantei.go.jp/
http://www.e-mondo.org/beats-tour-high-performance-professional-white-headphones-p-208.html http://www.e-mondo.org/beats-tour-high-performance-professional-white-headphones-p-208.html
MONCLER JACKET http://www.alemdascorridas.com/sale/moncler-jacket.html

http://www.e-mondo.org/studio-beats-headphones-high-performance-blue-sky-p-344.html

de Kleine Zaal: The Linking Miss, the origin of literary specialists
uggs for kids http://www.juupstore.pl/js/norge.html
http://www.kantei.go.jp/
uggs oslo http://www.juupstore.pl/js/norge.html
http://www.e-mondo.org/specials.html?page=9 http://www.e-mondo.org/specials.html?page=9
ブタ http://www.kantei.go.jp/
http://www.e-mondo.org/studio-beats-headphones-high-performance-blue-sky-p-344.html http://www.e-mondo.org/studio-beats-headphones-high-performance-blue-sky-p-344.html

Gamma Blue 11s 2013

http://www.j-pipe-eng.com/buycheapjordansforsale.htm quzyvfod http://www.j-pipe-eng.com/buycheapjordansforsale.htm dylvisgfgx [url=http://www.j-pipe-eng.com/buycheapjordansforsale.htm]http://www.j-pipe-eng.com/buycheapjordansforsale.htm[/url] ssrbmpmlil Oreo 5s

Cheap Moncler Jackets

de Kleine Zaal: The Linking Miss, the origin of literary specialists
UGG SKOR OUTLET http://www.trainhostel.com/
sos online backup http://www.siolio.com/word/sos-online-backup.html
UGG STVLER TILBUD http://www.templet.dk/
ugg bamsestvler http://www.templet.dk/
Nike官方網 http://www.nikefree.com.tw/
uggs skor http://www.trainhostel.com/
釣魚島 http://ja.wikipedia.org/wiki/中国
Ugg StVler http://www.naestvedsvoemning.dk/
釣魚島 読み方 http://ja.wikipedia.org/wiki/中国
cage the elephant tour http://www.siolio.com/word/cage-the-elephant-tour.html
ugg stvler tilbud http://www.naestvedsvoemning.dk/
Nike 特價鞋 http://www.nikefree.com.tw/
CHEAP MONCLER http://www.barberelectric513.com/
http://www.kantei.go.jp/
ブタ http://www.kantei.go.jp/
Cheap Moncler Jackets http://www.barberelectric513.com/

グッチ バッグsohoブラックメッセンジャーバック

de Kleine Zaal: The Linking Miss, the origin of literary specialists
モンクレール ダウン マヤ http://www.burdwanccb.in/Moncler124-1.asp?Moncler124-1id=239
シャネル キャビアスキン バッグ http://www.srisaiorphanage.org/Chanel124-3.asp?Chanel124-3id=748
burberry brit トレンチコート http://www.gaplaw.com/images/burberry5/172.html
gucciサングラス偽物 http://www.the-adworks.co.uk/images/gucci5/892.html
エルメス フールトゥ 財布 http://www.warrenfarmireland.com/images/hermes1/113.html
シャネル 腕時計 プ4ルミエール http://www.bsaakhulna.com/images/chanel1/507.html
プラダ バッグ 素材 き http://www.canadianbirthcertificate.ca/Prada124-2.asp?Prada124-2id=1978
プラダ手帳価格 http://www.jjdcomputers.com/images/prada9/8.html
エルメス長財布アザップ http://www.warrenfarmireland.com/images/hermes3/414.html
アイリスポリカプラダン http://www.jjdcomputers.com/images/prada1/971.html
財布 エルメス 楽天 http://www.warrenfarmireland.com/images/hermes1/772.html
モンクレール ホームページ http://www.downtownlondonyoga.ca/Moncler124-2.asp?Moncler124-2id=552
グッチバッグ 売れ筋 http://www.carboncostcalc.com/Gucci124-1.asp?Gucci124-1id=1678
靴べらエルメス携帯 http://www.warrenfarmireland.com/images/hermes3/530.html
セリーヌ 財布 2012 新作 http://www.cirencestercomputers.com/images/celine2/355.html
プラダ 財布 定価 メンズ http://www.jjdcomputers.com/images/prada3/237.html
シャネル 2011 秋冬 バッグ http://www.calystegia.org/Chanel124-1.asp?Chanel124-1id=2640
モンクレール フランス http://www.mckeanpark.com.au/Moncler124-3.asp?Moncler124-3id=744
プラダンハンガーボックス http://www.jjdcomputers.com/images/prada4/858.html
グッチ バッグsohoブラックメッセンジャーバック http://www.carboncostcalc.com/Gucci124-1.asp?Gucci124-1id=1841

North Face Borealis

http://www.reinnova.it/css/mulberryukforsale.phpMulberry UK Outlet http://cartelerateatroff.com.ar/img/mulberryukforsale.phpMulberry UK http://www.reinnova.it/images/Mulberryuk.phpCheap Mulberry UK http://myfmxian.com/northfacefleece.phpNorth Face Hyvent Jackethttp://myfmnanchang.com/northface.phpNorth Face Hyvent Jacket http://myfmhefei.com/northfacedenali.phpNorth Face Hyvent Jacket http://myfmchangchun.com/northfaceoulet.phpNorth Face Hyvent Jacket http://coiffureandstyle.com/html/css/mulberryukforsale.phpCheap Mulberry UKhttp://www.sunglasseshutbest.comCheap Oakley

Cheap GHDs UK

http://savewaterteam.com/wg/cheapghd.phpGHDs UK Outlet http://omarsultanhaque.com/wp-content/ghdoutlet.phpCheap GHD UK http://midgardsenteret.no/wp-content/cheapdhdsuk.phpCheap GHD http://bugyiu.com/cheapdhds.php/Cheap GHDs http://nonna-anna.com/wp-content/ghdoutlets.php/GHD Outlet http://www.greenbaypackerscheapjerseys.comGreen Bay Packers Jerseys http://www.cheapraybans2013.comRay Ban UK http://www.ghdsukcheap.comGHDs UK Outlet

Ugg Uitverkoop

de Kleine Zaal: The Linking Miss, the origin of literary specialists
釣魚島 http://ja.wikipedia.org/wiki/中国
釣魚島 読み方 http://ja.wikipedia.org/wiki/中国
Uggs Norge Nettbutikk http://www.norgeuggssalg.com/ugg-classic-short-sjokolade-stvler-p-salg-p-118.html
http://www.kantei.go.jp/
uggs votter http://www.norgeuggssalg.com/ugg-dakota-rosa-flats-salg-p-155.html
ugg uitverkoop http://www.pithos.nl/img_header/boot/ugg_men_boots.html
Category Theory http://www.siolio.com/word/category-theory.html
ugg stvler http://www.templet.dk/
CHRISTIAN LOUBOUTIN HANDBAGS http://azadventures.com/handbags/U2N7NG9A
CHEAP BEATS BY DRE http://showyourheart.org/
leather crossbody bag http://azadventures.com/handbags/45A5V257
ブタ http://www.kantei.go.jp/
the hunger games 2012 http://www.siolio.com/word/the-hunger-games-2012.html
beats by dr dre limited edition http://showyourheart.org/cheap-beats-by-dre/beats-by-dr-dre-limited-edition.html
Ugg Uitverkoop http://www.pithos.nl/img_header/boot

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd gepubliceerd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)

Annick Vandorpe

A.H.J. Dautzenberg

Het Gedichtenforum

Uitgeverij De Contrabas

Adverteren?

De Contrabas wordt meer dan 50.000 keer per maand bekeken. Wilt u ook tegen gunstige tarieven adverteren? Neem dan contact met ons op via email.

Twitter

Zoeken

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Medewerkers: A.H.J. Dautzenberg, Kees Klok, Joris Miedema, Luc de Rooy, Jürgen Smit, Willem Thies, Annick Vandorpe, en Abe de Vries. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.
http://www.buttonshut.com/

Elders

Google Nieuws

FeedCount

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005