« Logje van papier 5. Poëzie en onderwijs | Hoofdmenu | Onzichtbare bloemlezingen – Hans Groenewegen »

12-3-06

Reacties

Samuel Vriezen

Ton, ben het alleen niet eens met de titel van het stukje. Van mij had Exorbitans best twee keer zo lang mogen duren. Niet veel meer dan 1000 regels, hoort U homerus al snuiven? Maar sois, ik eet dit soort spul. Ik heb niets dan sympathie sowieso voor gedichten geinspireerd op slechte SF, zeker in het Nederlandse taalgebied miste ik die invalshoek node, en dit is hier en daar ook nog eens op een rare manier ontroerend.

Peter Holvoet-Hanssen

Ahoy daar,

'echte reizen maak je in je hoofd', zegt mijn kaperskapiteine/juegdauteur Noëlla 'De Pimpernel' Elpers altijd, ik ben blij dat Han daar geen gepfeijfferde rekening voor krijgt maar zo'n mooie, haarscherpe recensie als deze (de Vegt-lijnen zijn trouwens waren voor meer dan 90% zijn ding en hij maakt ze tenmisnte wààr), ik moest als vos even opgejaagd worden. Sorry Han, maar nu zoek ik even - na de reis van windstilte naar orkaan in 'Spinalonga' - verstilling op in een Dodenstad, voor mijn (heel anders alweer:)
poëzieproject 'Navagio'. Maardan zal ik met wrakhoutwoorden een wrakhoutschip maken, gedoemd om te zinken maar de matrozen leren alvast het zalige einde van je bundel uit het hoofd. Don't do Exorbitans no h a r m! Deze poëzie zou in een sonde naar andere stelsels moeten gezonden worden nadat de moderne operaversie in Sydney werd opgevoerd incl. een superact van The Lost Jezus. (Dat had wat pathos hoor). Enteren -
op naar een tweede druk! Van A(ntwerpen) naar A(nhem) maar nooit blijft Ridder Han ter plaatse trappelen. Hulde ---
Kwakje, het Zalfje van Het Kapersnest

X Roelens

Beste Ton,

Ik heb een ambetante vraag: waarom verschijnt deze recensie hier (op een site met dezelfde naam als de reeks waarbinnen de bundel verscheen) en niet op bijvoorbeeld Poëzierapport? Persoonlijk heb ik alle vertrouwen in je goede bedoelingen, maar ik kan mij inbeelden dat buitenstaanders van zelfbevlekking zullen spreken.

Anders gezegd: zou je de recensie ook geschreven en hier gepubliceerd hebben als je de bundel slecht vond?

x

Ton van 't Hof

@ Samuel - Exorbitans had ook van mij langer mogen zijn, maar lekker is maar ene vinger lang. De titel is overigens ontleend aan een uitspraak in het manifest, die ik hieronder citeer:

'Maar wat bedoelen critici als ze zeggen dat er 'geen woord teveel instaat'? Dat er om de boodschap over te brengen niet meer woorden nodig waren? Maar een gedicht draait niet om de boodschap, en de boodschap verandert met ieder woord. Dat een gedicht in evenwicht is? Met meer woorden had evengoed een ander evenwicht bereikt kunnen worden. Waarom zeggen ze nooit: 'Er staat geen woord te weinig in'?'

@ Peter - Tja, 'echt reizen doe je niet in je hoofd' schrijf ik in één van mijn gedichten, maar in het geval van Han moet dat wellicht worden genuanceerd: op naar een 2e druk, indeed.

@ X - Het antwoord is een volmondig ja. De redactie van de Contrabas koestert al langer de wens om op de eigen website recensies te plaatsen. Het probleem van de 'zelfbevlekking' is binnen de redactie ook aan de orde geweest.

De keuze om Exorbitans te recenseren is geheel de mijne geweest. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen daar ambivalente gevoelens bij hebben. Toch heb ik gemeend de recensie te moeten publiceren, niet in de laatste plaats om de in mijn ogen uitzonderlijke bundel van Han van der Vegt recht te doen.

Ik hoop ook dat ik op integere wijze heb kunnen onderbouwen waarom ik die mening ben toegedaan. Ik ben me bewust van het feit dat ik hier een gok heb genomen. Maar ook als de recensie minder goed was uitgevallen, had ik haar geplaatst.

X Roelens

Bedankt voor de verduidelijking.

x

Ruben van Gogh

Ik hoop dat de redactie dan de 'zelfbevlekking' die zij elders zo vaak tegenkomt met een dan nu wat passendere terughoudendheid zal signaleren

Chrétien Breukers

Nee.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd gepubliceerd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)

Annick Vandorpe

A.H.J. Dautzenberg

Het Gedichtenforum

Uitgeverij De Contrabas

Adverteren?

De Contrabas wordt meer dan 50.000 keer per maand bekeken. Wilt u ook tegen gunstige tarieven adverteren? Neem dan contact met ons op via email.

Twitter

Zoeken

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Medewerkers: A.H.J. Dautzenberg, Kees Klok, Joris Miedema, Luc de Rooy, Jürgen Smit, Willem Thies, Annick Vandorpe, en Abe de Vries. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.
http://www.buttonshut.com/

Elders

Google Nieuws

FeedCount

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005