Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

Vers² Feed

21 maart 2012

Vers² - Piet Paaltjens - Het verslag

De Boekenweek heeft dit jaar een merkwaardig thema: Vriendschap en andere ongemakken. Wat is dat, vriendschap? Waarom is het een ongemak, en welke andere ongemakken zijn er daarnáást? Moeten wij dit snappen? De redactie van Vers², in vergadering bijeen om een nieuwe film voor te bereiden, kwam er niet uit.

Wel vonden we een mooi, passend gedicht van Piet Paaltjens, die het helemaal had begrepen, en dat al voor de Eerste Wereldoorlog:

O, spreek mij niet van liefde,
Van vriendschap en van trouw;
Die zijn al sinds lang overleden,
‘k Ben lang er al van in den rouw.

Neen, spreek mij van ‘s menschen ellende,
Van al zijn kommer en nood,
En hoe hij zijn broeders leven
Verbittert, – dan lach ik mij dood!

Lees meer "Vers² - Piet Paaltjens - Het verslag" »

19 maart 2012

Vers² - Piet Paaltjens

Lente in de lucht. Boekenweek heeft als thema Vriendschap. Daarom ging Vers² (A.H.J. Dautzenberg, Tom Pijnenburg en Chrétien Breukers) op pad met een indringend gedicht van Piet Paaltjens. In Utrecht. Wie we daar allemaal troffen: Liesbeth Lagemaat (die op zoek was naar nog een ravissante jurk), de ouders van een Beroemd Utrechts Dichter, een zeer lieve (en goed lezende) zuster en een Occupydichter. En nog meer mensen. Oh ja... we kregen zelfs een geschenk... kijk zelf!  

 

15 november 2010

Vers² - het verslag (2)

Wat doet de gemiddelde, redelijk luie tv-journalist die de mening van "het volk" wil peilen. Hij zet een camera neer op de kop van de Albert Cuyp Markt in Amsterdam en begint te filmen. Een gemakkelijk trucje. Want de bezoeker van de dagmarkt is niet op zijn mondje gevallen en lijkt afkomstig te zijn uit alle lagen van de bevolking.

Maar ja, een mening over politiek, of over het bezoek van de Paus aan Ierland, die heeft iedereen wel. Heel anders is het als je die zelfde bezoekers een gedicht voorlegt. Niet zomaar een gedicht, overigens, maar een "moelijk" gedicht van een dichter die niet bepaald bekend staat als de liefhebber van marktbezoekers (de "echte mensen"). Tenminste, dat dachten wij.

Daarom gingen we met 'de zeer oude zingt' naar de Albert Cuyp, met de actuele discussie over het al dan niet subsidieren van kunst in het achterhoofd, en stelden we ons op ergens ter hoogte van de hoek AC - Eerste Van der Helst.

Voordat we het filmpje nog een keer draaien, wil ik iets heel ergs doen. Ik wil een persoonlijke nooit inlassen. Het is namelijk zo, dat ik zes jaar heel dicht bij de markt heb gewoond. Aan de Govert Flinckstraat 280-D. Daarom wandelde ik voor de draaidag even wat rond.

Lees meer "Vers² - het verslag (2)" »

09 november 2010

Vers² - 'de zeer oude zingt' op de Albert Cuyp

06 oktober 2010

Vers² – het verslag

JoepWat gebeurt er als je het gedicht 'Voor eigen erf' laat lezen aan toevallige voorbijgangers in Kerkrade. Ja, in Kerkrade, de stad waar meer dan eenderde van de bevolking op Wilders' PVV stemde.

Kerkrade, de krimpgemeente. Dat wil zeggen: de gemeente die verpaupert omdat de mensen met geld (en een opleiding) wegtrekken naar gemeenten die niet krimpen. Dat wil zeggen: de gemeente waar een laag-opgeleide bevolking in de meerderheid is.

Dautzenberg, Pijnenburg en ik dachten van tevoren, dat we zouden worden weggewuifd. Dat niemand het gedicht van Reve helemaal serieus zou nemen en dat de mensen pas over Wilders zouden beginnen als we ze daar subtiel, middels een paar niet al te nadrukkelijke opmerkingen ('doet dit gedicht u niet aan Wilders denken?') op zouden wijzen.

Maar nee.

Integendeel. Er was maar weinig nodig om de bevolking van Kerkrade aan de praat te krijgen. Je kon daarbij duidelijk merken dat ze enige media-aandacht gewend zijn, sinds de kamerverkiezing. Een passerende mevrouw zei zelfs: 'Er zijn hier de laatste tijd veel cameraploegen.'

Wát de Kerkradenaren zeiden, overtrof eveneens onze stoutste verwachtingen. Niks nuance. Geen schroom. Men ging vol op het orgel, om een bekende ex-politicus te citeren. Een enkeling vond het gedicht maar niks. De overgrote meerderheid verbond het gedicht meteen aan de actualiteit.

De verkiezingen liggen alweer bijna vier maanden achter ons en Wilders is de afgelopen tijd behoorlijk salonfähig gemaakt door Eurlings, Verhagen en consorten. Het CDA fungeerde toch altijd (een beetje?) als het geweten van Nederland – en zeker van Limburg. Potentiële Wilders-aanhangers voelen zich gesteund door het CDA en bekennen gemakkelijk kleur. Dat roept het gedicht blijkbaar op.

Het kan ook zijn dat als wij direct, op de man af naar Wilders hadden gevraagd, de mensen hun hart niet zo massaal hadden laten spreken. Het gedicht als afleidingsmanoeuvre van het ‘geweten’, een bliksemafleider van jewelste. En daarmee uiteindelijk een soort waarheidsserum?! 

Poëzie kan werken. Tenminste, in deze eerste aflevering van de beoogde reeks. Het gedicht van Reve werd door mensen van wie je niet aanneemt dat ze vaak gedichten lezen onmiddellijk begrepen en geduid. Dát is bemoedigend, op een bepaalde manier. Al zou ik nu nog niet weten op welke manier.

Een persoonlijke noot. Kerkrade was in mijn jeugd een (nog) levendig stadje. Nu is het een wat kaal geheel, met de C&A zo ongeveer als duurste winkel.

Tegenover het station, dat met een moderne variant van het Miljoenenlijntje is te bereiken, ligt het museum Continium, "voor Industrie en Samenleving". Een museum met een moderne uitstraling, dat niet kan verhelen dat Kerkrade vooral veel verleden heeft. 

05 oktober 2010

Vers² – 'Voor eigen erf' in Kerkrade

04 oktober 2010

Nieuwe rubriek: Vers² - met controversieel gedicht Reve

Vers² (Vers Kwadraat) is een nieuwe videorubriek van De Contrabas. A.H.J. Dautzenberg, Tom Pijnenburg en Chrétien Breukers gaan een keer per maand op stap met een bestaand, meestal al wat ouder gedicht. Dat plaatsen ze, op locatie, in de actualiteit. 

Voor de eerste aflevering gingen ze met het gedicht 'Voor eigen erf' van Gerard Reve naar Kerkrade, de stad waar 36,2% van de stemmen tijdens de laatste Tweede Kamer-verkiezingen naar de PVV van Geert Wilders ging. 

Hoe reageerden de inwoners van deze 'krimpgemeente' op de zeer directe regels van Reve ('Op naar de Blanke Macht!'). Werd het gedicht in verband gebracht met de opkomst van Geert Wilders? Bevestigt de actualiteit van het omstreden gedicht van Reve de ‘poëtische waarheid’ van het gedicht? Of dicteert de realiteit de betekenis ervan? 

Vers² kwam met verrassende resultaten terug uit Zuid-Limburg. Resultaten die dinsdag 5 oktober zijn te bekijken op deze website.

[Het gedicht van Reve staat op een website van de VPRO.]

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën