Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

Varia in de Kleine Zaal Feed

16 juli 2008

Breukers Bromt over Henri-Floris Jespers

Het moet een merkwaardige aanblik hebben geboden, nu 29 jaar geleden: "Op 15 mei 1979, achter de rode vlag en op de tonen van een verstilde Internationale, vergezelde ik door de straten van Aalst Louis-Paul Boon naar zijn laatste rustplaats." Twee dode schrijvers, Henri-Floris Jespers en Boon... Maar H-F J, die leeft toch nog? Jazeker. Hij gaat niet samen met Boon naar hun beider rustplaats, zoals hij in zijn krukkenstijl schrijft, neen, hij begeleidt – met velen – de kist, bevattende Boons lijk, naar het kerkhof, waar kist en lijk begraven zullen worden. Niet H-F J, die gaat dus niet begraven worden – want hij leefde en leeft nog.

Lees verder in de Kleine Zaal >>

09 juli 2008

Interview met Revisor-redacteur Menno Lievers

Onlangs verscheen een themanummer van de Revisor (2008/2+3) over fictie en non-fictie. Volgens redacteur Menno Lievers zijn er "goede gronden [om] het scherpe onderscheid tussen fictie en non-fictie in ere te herstellen." Daarom ging jullie hoofdredacteur via de digitale post in conclaaf met Lievers. Over het hoe en het wat. Hieronder een verslag.

Lees verder in de Kleine Zaal >>

01 juli 2008

Een roker zijn...

Caballero"Hier sta ik naast het huis. Ik heb geen vuur.
Dit is de waarheid in mijn mond. De sigaret
die ik gevonden heb. (...)

(...) Ik kan de rook inslikken

want dat kalmeert de maag. Dan kan ik eindelijk
de laffe waarschuwing negeren en een roker zijn."

Lees onze speciale 1 juli-bijlage: vier verzen van rookmagiër Menno van der Beek: 'Ceci n'est pas une pipe,  Fumerende verzen, bij een verscherpt landelijk rookverbod, juli 2008' in de Kleine Zaal >>

11 mei 2008

Tongebreek

Wij konden ons verstaan. Wij stemden met ons in.
Toen brak van één de tong. Hem sloeg de taal uiteen.

Lees verder in de Kleine Zaal >>

19 april 2008

Bloot en bloedend vlees

– over de Hugo Claus Proloog van David van Reybrouck -

De uitreiking van de VSB Poëzieprijs werd dit jaar voorafgegaan door een Hugo Claus Proloog. Het was David Van Reybrouck die de eer kreeg een statement over hedendaagse Nederlandse poëzie (of tenminste zijn visie erop) te geven. Een keuze die zou kunnen verrassen.

Van Reybrouck staat vooral als vaak bekroond prozaïst en niet als dichter bekend. Maar wie Van Reybrouck (1971) wat volgt, weet dat hij op vrij regelmatige basis in tijdschriften gedichten publiceert. Xavier Roelens nam hem op in zijn bloemlezing Op het oog -  eenentwintig dichters voor de eenentwintigste eeuw. Vooralsnog een dichter zonder bundel dus, maar een dichter.

Precies omdat het verrassend en ongewoon was, begon ik met grote verwachtingen aan de lectuur van deze proloog maar het lezen ervan bleek een ontgoocheling. Niet dat het een slecht geschreven stuk betrof. Zijn creatieve pen wil ik hier niet ter discussie brengen. Wel zijn redeneringen en zijn boodschap. Ik vind dat hij in die proloog, inhoudelijk gesproken, kort door de bocht gaat.

Lees de rest van Alain Delmotte's opiniestuk over Van Reybrouck 'Hugo Claus Proloog' (helaas niet online te vinden, maar David, als je dit leest: zend ons een versie die we mogen bijplaatsen) in de Kleine Zaal >>

13 april 2008

Breukers Bromt over Erik Jan Harmens, maar vriendelijk

Onlangs verscheen een stuk van Erik Jan Harmens in de Trouw, waarin hij te spreken kwam over de genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2008. Het stuk staat helaas niet online (de website van Trouw, altijd up to date, hapert de laatste tijd een beetje). Daarom citeer ik maar een beetje ruim. Harmens stelt onder meer:

Lees verder in de Kleine Zaal >>

01 april 2008

Gedichten op dinsdag: Willem van Zadelhoff

TijdenlandenWillem van Zadelhoff publiceerde tot nu toe een twee delen van een prozatrilogie: Een stoel (2003) en Holle haven (2006). In 2009 moet deel drie verschijnen: Berlijnse strofen. Op 9 april debuteert Van Zadelhoff als dichter met Tijd en landen, een uitgave van Meulenhoff/Manteau. Uit dit debuut drie fraaie verzen in de rubriek 'Gedichten op dinsdag'. Van Zadelhoff is geboren in Arnhem maar woont in Antwerpen. Naast zijn literaire werk is hij recensent Duitse literatuur voor de Standaard.

Lees verder in de Kleine Zaal >>

30 maart 2008

Zondagoverpeinzing: dagen in het Thuisland

KempDit weekend was je in de hoofdstad van je Thuisland voor een lang weekend, je aangeboden als cadeau voor je XX-e verjaardag. De hoofdstad is een van de fijnste steden om zomaar eens een weekend in door te brengen. Vooral als je mag logeren in een hotel waar ze de prettigste bedden ter wereld hebben.
Lees verder in de Kleine Zaal >>

28 maart 2008

Wie? Ben Cami. In Revolver # 137

Ben Cami behoort tot die grote groep Vlaamse dichters die in in Nederland helemaal geen bekendheid geniet. In Vlaanderen wordt hij door een kleine groep lezers en kenners gewaardeerd om zijn poëzie en in studies over het experimentele tijdschrift Tijd en Mens duikt hij uiteraard op, want hij was een van de gezichtsbepalende figuren. Lees meer over Revolver 137 in de Kleine Zaal >>

26 maart 2008

Breukers bromt: over de Libris Literatuurprijs

Kan de jury van een grote prijs, met €50.000 gedoteerd, eigenzinnig zijn? Of nee, ik moet de vraag scherper stellen: Kan de jury van een met een groot geldbedrag omgeven literatuurprijs, zoals de Libris Literatuurprijs (€50.000) eigenzinnig zijn? Kan zij tot een verrassende shortlist komen? Kan zij, in vervolg daarop, tot een verrassende bekroning komen? Lees verder in de Kleine Zaal >>

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën