Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

Televisie Feed

13 oktober 2013

Frieda schrijft en Maria vindt het niets

Frieda MulischHij had zich zo verheugd op het grote stralen na de scoop. Dat er een scoop zou komen noemde Cornald Maas in de aankondiging van Opium nadrukkelijk. Aan het einde van het item over het eerste Harry Mulisch Festival zou dochter Frieda Mulisch met een onthulling over Harry Mulisch komen. 
Uiteindelijk bleek dat Frieda een serie aan het schrijven is over haar vader Harry Mulisch. Over vrouwen in het leven van Harry Mulisch. Een dramaserie waar overigens nog geen enkele omroep belangstelling voor getoond heeft.

Cornald Maas kwam van een koude kermis thuis toen hij de gast die in Opium na het item met Frieda Mulisch aan de beurt was enthousiast om een reactie vroeg. Maria Goos - want zij was het - vond het maar niets. Niet dat Harry geen serie waard is, maar of zijn dochter die dan moest schrijven…

Maar Frieda schrijft ook, probeerde de presentator nog. Hij wist het niet zeker, maar dacht dat zij meeschrijft aan Goede tijden, slechte tijden. Maria Goos was zichtbaar niet onder de indruk.
Niet echt bemoedigend voor Frieda Mulisch, die reactie van Nederlands beste serieschrijfster Maria Goos.

Maria Goos zat bij Opium omdat haar toneelstuk Familie hernomen is. Zelf vindt zij Familie haar beste stuk. Oud geld doet het bij het publiek beter, maar zij houdt meer van Familie. In Familie is iedereen recht voor zijn raap. Zeggen ze elkaar tenminste de waarheid.

Lees meer "Frieda schrijft en Maria vindt het niets" »

25 augustus 2013

Het gedicht waarmee Wouter Bos Zomergasten begon

‘Je wordt er waarschijnlijk voor beloond als je zekerheden loslaat’,  dat was de betekenis die Wouter Bos in eerste instantie gaf aan het gedicht The Road not taken van Robert Frost (1874-1963). Het gedicht werd gebruikt in een televisiecommercial voor een Zwitserse bank. Wouter Bos zag die commercial in een hotelkamer in de Himalaya, toen hij in between jobs – maar wel wetende welke baan de volgende zou zijn – dingen van zijn bucketlist aan het verwezenlijken was.

The Road Not Taken

Two roads diverged in a yellow wood,     
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;        

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.                 

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I—    
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

Lees meer "Het gedicht waarmee Wouter Bos Zomergasten begon" »

18 augustus 2013

Cultuur is de basis, aldus Mario Vargas Llosa in Buitenhof

Mario Vargas LlosaCultuur is niet alleen een kwestie van ideeën, maar ook van waarden. Zonder de waarden die cultuur aandraagt, loopt om het even welke maatschappij het risico terug te vallen in de barbaarse staat waaraan zij zich juist dankzij de cultuur heeft weten te ontworstelen.

Dat is de boodschap van Mario Vargas Llosa in het gesprek met Chris Kijne waarmee Buitenhof het seizoen opent. Hoewel het in het interview niet om cultuur op zich gaat - Mario Vargas LLosa is een te veelzijdig man, het met hem niet over politiek en crisis hebben is geen optie - komen Kijne en zijn gast daar steeds weer op uit.

Schrijvers en intellectuelen moeten volgens Mario Vargas Llosa zonder concessies te doen aan zuivere esthetische kwaliteiten proberen om een groot publiek aan te spreken. Ook als er door overheden fors bezuinigd wordt: ‘Ik vind cultuur zo belangrijk dat de hele maatschappij moet investeren in cultuur. De motieven van de bureaucraten om cultuur te subsidiëren zijn niet altijd even zuiver.’

Lees meer "Cultuur is de basis, aldus Mario Vargas Llosa in Buitenhof" »

29 juni 2013

Waar een kleine boekwinkel en een antieke Couperus al niet goed voor zijn

Veel gedoe over de nieuwe naam van een fusieboekhandel. Opwinding over het lager leggen van de uitgeeflat. Uitgevers die talent scouten en een eigen schrijfopleiding starten. Je moet wat in tijden van crisis.

Maar gelukkig zijn er ook nog kleine boekwinkels waar de liefde voor het boek voorop staat. In zo’n boekwinkel speelt zich Mooi exemplaar af, waarin het persoonlijke pijn van de personages die Peter Blok en Margôt Ros al improviserend laten ontstaan verzacht wordt door een boek.

In De vloer op stuurt regisseur Peter de Baan acteurs de vloer op om iets te maken van een actueel thema. Vandaar Mooi exemplaar, waarin ook nog voorzichtig met een oude Couperus wordt omgegaan.

Overigens: ook De vloer op verkeert in crisis. Kijkers wordt gevraagd in het programma van HUMAN te investeren, opdat het kan blijven bestaan.

Get Adobe Flash   

24 mei 2013

My Life in Books, onbekommerd praten over belangrijke boeken bij de BBC

My Life in BooksWat Chrétien Breukers op deze site in de rubriek Mijn canon doet - het hebben over boeken die hem gevormd hebben - doen prominente gasten bij Anne Robinson op de bank in het BBC 2-programma My Life in Books. De gasten zijn belezen en welbespraakt, de boeken soms al meer dan honderd jaar geleden verschenen. My Life in Books hoeft het dus niet te hebben van de dagwaarde van een auteur of een titel, en dat is meer dan een prettige bijkomstigheid.

´Anne Robinson invites well-known personalities to discuss their favourite books.´ Zo simpel is het. Gewoon drie kwartier praten over boeken die belangrijk waren/zijn. Anne Robinson, die als presentatrice van The Weakest Link zeer aanwezig is, toont in My Life in Books een andere kant. Ze legt verbanden en lokt verhalen uit. 

Als ze bij de BBC een programma als Zomergasten zouden hebben, zou Anne Robinson geen slechte keuze zijn als presentator.

Dit is een fragment uit een van de afleveringen van het eerste seizoen:

  

17 mei 2013

Het Ambassade Hotel: waar schrijvers slapen als ze in Amsterdam zijn

Het is allemaal waar wat Isolde Hallensleben en Jan Mulder in Vrw zkt knst zeggen over het Ambassade Hotel in Amsterdam. Er logeren heel veel schrijvers die allemaal een gesigneerd exemplaar van hun meest recente boek achterlaten voor de bibliotheek. Er worden regelmatig schrijvers aan de tand gevoeld in kamers die het formaat en de uitstraling van zalen hebben.  Er hangt overal kunst aan de muur ook op plekken waar nauwelijks ruimte is om een stap achteruit te zetten om er beter naar te kunnen kijken.  
En ja, het is een doolhof. Net als het Victoria Hotel dat ook een samengesteld hotel is.

Het item over het Ambassade Hotel begint op 8.05 minuten. Daarna volgt nog een reportage over Ingmar Heytze die weer durft te reizen.

Get Adobe Flash   

01 april 2013

Joanna Lumley odysseet door Griekenland

‘Space is my favorite piece of furniture’, door die zin gaf ik me definitief gewonnen. Tot die tijd vond ik dat ik Joanna Lumley niet leuk mocht vinden, omdat ik haar niet zelf ontdekt had. Ze was iemand anders’ favoriet. 
Maar vanaf het moment dat ze de leegte aanprees, was dat anders. Leegte, daar hou ik van. Tot hier boeken – eerst een voor een en inmiddels met meer dan een paar tegelijk – bezit namen van de ruimte, stond leegte bij mij hoog aangeschreven.
 
Voor wie van haar houdt, maar al die herhalingen van Absolutely Fabulous zat is, is er nu Joanna die reist. Eerst reisde ze de kou tegemoet om het noorderlicht waarover ze als kind fantaseerde te zien, daarna ging ze tegen de stroom in naar de bron van de Nijl en nu odysseet ze door Griekenland.

Lees meer "Joanna Lumley odysseet door Griekenland" »

28 maart 2013

Het lijden van Jezus volgens Arnon Grunberg

Ik ben bezig in Buster Keaton lacht nooit: Arnon Grunberg over film. Grunberg over deze verzamelde filmessays: ‘Deze bundel zie ik als een autobiografie. Aan meer autobiografie heb ik voorlopig geen behoefte.’ 
Nu weet ik ook wel dat je, wil je iemand begrijpen, niet zomaar ergens halverwege een leven moet beginnen. En toch deed ik dat. Nadat ik het eerste essay – over Kids, regie: Larry Clark; scenario: Harmony Korine – had gelezen, sprong ik vanwege vandaag en morgen naar Wie niet lijdt doet iets fout: over The Passion of the Christ.

Daarin vat Arnon Grunberg het passieverhaal bondig samen:

Lees meer "Het lijden van Jezus volgens Arnon Grunberg" »

27 maart 2013

Zomergasten: Wilfried de Jong doet ‘t

Gek dat ik zelf niet aan Wilfried de Jong gedacht heb. Hij is inderdaad een goede interviewer die door zijn onorthodoxe manier van vragen stellen en zijn vermogen om gesprekspartners binnen en buiten hun comfortzone op hun gemak te stellen mensen weet te verleiden tot het zeggen van dingen. 

Wilfried de Jong en Matthijs van NieuwkerkOf hem dat in een statisch studiogesprek van drie uur in het format van Zomergasten net zo goed afgaat als in zijn Hotel De Jong of 24 uur met…  gaan we deze zomer zien. Maar wie zegt dat het format ongewijzigd is. Het thuisinterview met Jolande Withuis vond ik vorig jaar een van de betere gesprekken.

Nu het grote speculeren over de presentator is uitgebleven kan het namen noemen van gasten beginnen. Laat ik dan de eerste noemen: Matthijs van Nieuwkerk. Jarenlang samen met Wilfried de Jong presentator van Holland Sport. Ik ben wel benieuwd hoe de omroepman van het jaar zelf televisie kijkt. Als hij kijkt.

26 maart 2013

Ruud Gullit maakt reclame voor het Rijksmuseum

Renovatie RijksmuseumOmdat zijn moeder er werkte, was Ruud Gullit vroeger kind aan huis in het Rijks Museum. Hoeveel indruk dat op hem maakte, vertelde hij gisteren in De wereld draait door. Je zag hem weer even een jongetje worden dat nog geen weet heeft van de waarde van wat hij ziet en er daardoor des te meer van geniet.

Dat enthousiasme wilde ik delen, maar ik wist niet zo gauw hoe ik Ruud Gullit De Contrabas binnen kon loodsen. Totdat hij vertelde dat hij alle ‘sluipgangetjes’ in het museum kende.

Dat heeft hij dan gemeen met Julian Cain die ‘at home’ is in The South Kensington Museum. Maar soms komt zelfs Julian ergens waar hij nooit eerder was, omdat een deur die altijd op slot zat op een kier staat:

Lees meer "Ruud Gullit maakt reclame voor het Rijksmuseum" »

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën