Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

M.A. Buser

Dat na elke regel een witregel gebruiken werkt niet echt, 't kan allicht gebruikt zijn om het gedicht groter te laten lijken, maar het is eigenlijk nergens voor nodig. Voorts wordt er prima met enjambementen gespeeld en het isoleren van van de woorden "plat" en "Verloop" werkt prima. En de pointe op het einde werkt ook alleraardigst.

Annabel van Lier

De witregels maken het gedicht trager, geeft het verloop weer. Het werkt erg goed, naar mijn mening. Prachtig gedicht! Ik moest even aan Huis Clos van Sartre denken.

Annabel van Lier

En het heeft ook iets weg van een hek. Maar ik weet natuurlijk niet wat de bedoeling van de dichter was.

Arjan Keene

Dat van die witregels heeft vermoedelijk een technische reden: copy-paste uit Word, vermoed ik, waarbij in veel blogsystemen de alineaspatiëring voor/na behouden blijft als je dat vooraf niet wegpoetst.

Annabel van Lier

Gezien zijn andere gedichten, denk ik dat hij dit bewust gedaan heeft. Maar misschien kan de dichter zelf een tipje van de sluier oplichten?

Marein Baas

Een echt en loeistrak performnancegedicht. Een mantra. Op papier te dun, niet pakkend.

Cath Blaauwendraad

Reclame is "pakkend". Een goed gedicht werkt trager, time-released.

Inkwith Barubador

Ik vind de metafoor van het huis wel erg ver uitgemolken. Er komt zelfs een aannemer in voor.

Annabel van Lier

Huisjesmelker

Hetty Peters

Een gedicht van deze tijd: zakelijk. Sorry, maar 'er was eens een mannetje' snap ik niet. Gelukkig hebt u interpunctie gebruikt.

Harry J.M. Kleinhoven

@ Hetty. "(er was eens een mannetje)" betekent: er werd gebruik gemaakt van een zwart betaalde zgn. 'beunwerker', helaas vaak geen échte vakman, maar dan weer wel (hoe typerend Hollands ;-) ) een stuk goedkoper dan de betere professional.

Hetty Peters

@Harry. Aha, dank voor deze uitleg :)

Marein Baas

catharina, pakkend kan vele tempi en zelfs vele betekenissen hebben. In dit geval bedoel ik juist dat er weinig sprake is van timerelease, maar wel van een rake eerste indruk.

Kees Borgdorff

Zelden zo'n onweerstaanbaar saaie tekst gelezen. Je blijft er naar staren: wat bedoelt-ie nou? Dat woord systeem past hier niet. En die stem ook niet. Een huis ja, dat wordt afgebroken en opgebouwd.
Kinderen zouden dit niet accepteren. Volwassenen kun je alles wijs maken.

Annabel van Lier

Zelden zo'n onweerstaanbare tekst gelezen. Je blijft ernaar staren: het roept zoveel op. Dat woord systeem past hier perfect. En die stem ook. Een huis ja, dat wordt afgebroken en opgebouwd.
Kinderen zouden dit waarderen. In tegenstelling tot sommige volwassenen ontbreekt het hen niet aan fantasie of inlevingsvermogen.

Annabel van Lier

En in correct Nederlands voordat ik daar op aangesproken word: ontbreekt het hún niet

Harry J.M. Kleinhoven

@ Annabel. Voor kinderen is het woord 'systeem' iets buitengewoon vreemds, ze hebben er echt geen enkele voeling mee, het is dan ook een typisch woord voor de (doorgaans ondoorzichtige) volwassene.

Annabel van Lier

Harry: ik geef Nederlands aan kinderen vanaf 16 jaar. 'Systeem'is geen abstract begrip in hun belevingswereld

Kees Borgdorff

Nu je toch de confrontatie zoekt, Annabel,
leg de kinderen hier eens didactisch uit hoe 'systeem' en 'stem' zo fantastisch imaginair gebruikt worden.
Dan leren we nog iets!

Annabel van Lier

Kees: ik vul zelf mijn lessen wel in en op deze website heb ik nog geen enkele positieve opmerking van jou kunnen vinden op welk gedicht dan ook, vandaar mijn parafrase van jouw commentaar.

Kees Borgdorff

Als je iets parafraseert, respecteer je het origineel. Anders valt de basis onder je parafrase weg. Dus je mag wel 'dank je wel' zeggen, Annabel. En: wees zuinig op mensen die het NIET met je eens zijn. Gedichten bestaan ook uit schaduw...!


Sunny

Hekcuva good job. I sure appreciate it.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën