Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Harry J.M. Kleinhoven

Gericht op effectbejag.

Benjelle

Mooie laatste regel.

Theo Vanderwacht

Oefenen in sterven - zie ook de Achterkant van actuele VPRO-gids,gruwelijk wat een kind daarover al niet kan verzinnen. En het gedicht? Een laakbare lucht doet denken aan de god van de wind. De ouden gaven de goden van alles en nog wat de schuld - het noodlot etc. Een verbogen fiets op een dood kind projecteren, het kan allemaal in de dichtkunst, maar ik vind dat het hier,gezien de magere regels eraan voorafgaand, nogal misstaat. Aardig idee maar in uitwerking zwak.

Harry J.M. Kleinhoven

Wie is "M. Wittmann"? Het lijkt een pseudo te zijn, en er is niets verder over deze 'dichter' te vinden.

Een bizarre link in dit verband is wel deze:

http://www.youtube.com/watch?v=3a7mqcxFhP4

'M. Wittmann, A Great Soldier' [Michael]

1914-1944; als SS-Hauptsturmführer was hij één der succesvolste Duitse tankcommandanten tijdens WOII:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Michael_Wittmann

Kees Borgdorff

Wel wat grof, Harry, zo'n reactie. Blijf bij je taalgeschiedenis. Die is al omvangrijk genoeg. Vanderwacht, jij voelt het: dit simpele versje wil aan het eind
nog even shockeren.

Paul van de Wiel

Als je dit gedicht letterlijk opvat betekent het niets. Het lijkt me dat de dichter er iets mee bedoeld heeft, het is waarschijnlijk een metaforisch, zo je wilt een symbolisch gedicht. De storm is dan op te vatten als de voortdurende dreigingen waaraan de huidige mensheid blootstaat. Het verbogen kind is de onnozele, gefrustreerde mensheid die steeds meer met de dood bezig is. Zo opgevat is het een geslaagd gedicht. Zie ook de vanavond uitgezonden show van Herman Finkers, waarschijnlijk op DVD te verkrijgen. De moeite en 20 Euro waard.

Paul van de Wiel

Dit gedicht is helemaal in de stijl van Joris Miedema. Volgens mij heeft hij een gedicht van zichzelf geplaatst.

Harry J.M. Kleinhoven

Miedema? Nee, daar geloof ik niks van. Het gedicht is nauwelijks surreëel, en bedient zich van woorden (bv. "laakbaar", "wordende", "ontmantelt") die in Miedema's taalregime zelfs helemaal niet voorkomen.

Harry J.M. Kleinhoven

(De gedichten zijn op kennelijk: geen zaterdagpublicatie, 12 mrt 2011.)

Lilian Caessens

Nee, dit gedichtje doet het niet voor mij. Het is en en en en en en en verbogen en slotregel. En die komt wel erg kunstmatig op mij over.

En Paul daagt uit...en wie hapt?;-)

Paul van de Wiel

Bij eerste lezing begrijp je van de gedichten van Joris Miedema niet veel. Maar ga je erover nadenken blijkt er altijd meer achter te zitten. Bovendien hernieuwt hij zich steeds en aan het woordgebruik is absoluut niet af te leiden dat het Miedema niet is want hij gebruikt steeds weer nieuwe woorden. Vaak zitten er maatschappijopvattingen in zijn gedichten en bevatten ze meestal een zekere morbiditeit. Hij plaatste het gedicht als redactielid van de Contrabas onder een totaal onbekende naam met associaties aan de 2de wereldoorlog zoals Harry scherpzinnig vaststelde. Het gedicht heeft met dreiging (oorlog) te maken. Voldoende argumenten om aan te nemen dat Miedema en Wittman dezelfde persoon is (zijn).

Harry J.M. Kleinhoven

Miedema houdt niet van 'oude taal'. Hij is daar vrij grondig in, en nogal consequent ook. De tegenvoorbeelden die ik eerder al gaf betreffen alle drie zo'n beetje archaïsche, klassieke woorden, ergo, etc.

-1 voor Paul.

Wil de echte 'dichter' achter dit pseudo zich bekendmaken...? Dat betwijfel ik. Maar goed, wie weet...

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën