Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

Sport Feed

10 augustus 2013

Gaan of niet gaan: kunst waarschuwt wereld, de Olympische boycotgeschiedenis herhaalt zich

Gaan of niet gaan is voor de vorm ageren
tegen, door wie daar niets te verliezen heeft,
en je zo zijn woede op de hals halen;
of wie voor goud gaan tot een offer dwingen
en over hun hoofden een koude oorlog
voeren

Forward to the past, 1De open brief van acteur, schrijver, programmamaker (- geheel de uwe, wanhopig vertrouwend op uw menselijkheid - Stephen Fry (Onno in de verfilming van De ontdekking van de hemel) aan de Britse premier Cameron, IOC-voorzitter Jacques Rogge en de voorzitter het Britse Olympische Comité Sebastian Coe waarin hij vraagt om een absoluut verbod op de Olympische Winterspelen in Sotsji, vindt weerklank, ook in Nederland waar onder andere Bas Heijne en Arthur Japin (hij wil Rusland uitsluiten van deelname aan de Spelen in eigen huis) zich in de discussie mengen. Op een hoger niveau heeft het IOC Rusland inmiddels om opheldering gevraagd.

Lees meer "Gaan of niet gaan: kunst waarschuwt wereld, de Olympische boycotgeschiedenis herhaalt zich" »

24 maart 2013

Thuisrijder: J.A. dèr Mouw glijdt soepel over het ijs

Krassen op het ijsDe Russen zijn het aardig aan het uitbuiten dat ze een thuiswedstrijd schaatsen. In het voor-Olympisch jaar gaan er op de baan van Sotsji opmerkelijk veel medailles naar schaatsers die zich het hele jaar niet hebben laten zien.

J. A. dèr Mouw doet niet aan competitie. Maar hij is wel een thuisrijder. Hij dicht dicht bij huis. Over schaatsen en over dichten.  

Dof violet is 't west

Dof violet is 't west en paarsig grijs.
Nog wandel 'k door het zwaar berijpte gras,
En hoor naast me op de vaart het fijn gekras
Van schaatsen over 't hol rinkelend ijs:

Ik heb 't gevoel, of 'k op 't bevroren glas
Cirk'lend, zwevend, zwenkend op kunst'ge wijs,
Met 't buigend bovenlichaam daal en rijs:
'T is in mijn rug, of 'k zelf op schaatsen was.

Zo hoop 'k dat, langs wiens geest mijn verzen glijen,
Alleen, in paren, of in lange rijen,
Schomm'lend op maat en rijm van hollands staal,

Dat hij de wind, die mij droeg, zelf hoort waaien,
En 't fijn slieren en 't heerlijk brede zwaaien
Voelt van zijn eigen stemming in mijn taal.

04 februari 2013

Thomése deed in Het bamischandaal al boekje open over matchfixing

‘Heel zorgelijk’, vindt de directeur van de belangenbehartigingsorganisatie voor eredivisieclubs het. Heel zorgelijk is het dat bij minstens 380 voetbalwedstrijden in vijftien Europese landen sprake is van matchfixing. Aziatische goksyndicaten hebben 425 officials en spelers bereid gevonden vals te spelen. Terecht constateert de directeur van Europol: ‘We denken een fors probleem voor de integriteit van het Europees voetbal te hebben blootgelegd.’

Het is zorgelijk, maar nieuws is het niet. Wij wisten het – sommige uitslagen kunnen echt niet - P.F. Thomése wist het:

‘Als je niet beter wist, zou je denken dat er een stel stug rokende Chinezen in het magazijn samen zaten te ruziën over iets onverstaanbaars. Telkens sloegen ze met de vlakke hand op tafel, waarna het even stil werd. Vervolgens begon er één en dan begonnen ze allemaal, hun stemmen over elkaar heen buitelend en hun armen wild gebarend, in een poging de anderen te overtreffen en zo mogelijk het zwijgen op te leggen. De sigarettenrook prikte in hun ogen, maar daar lieten ze zich niet door afleiden.
Opeens begreep ik wat er aan de hand was. Een van de mannen zat achter een laptop en projecteerde sportuitslagen op een plasmascherm aan de muur. Eerst had ik het niet door, maar toen ik de clubemblemen zag, realiseerde ik me dat het allemaal Nederlandse wedstrijden betrof. Dit gokclubje had zich ogenschijnlijk gespecialiseerd in het Nederlandse betaald voetbal. Ik maakte Det deelgenoot in mijn vermoeden. Zij stond er niet van te kijken.’

En dan doet P.F. Thomése in Het bamischandaal nog bladzijdelang verslag van hoe dat gokken in zijn werk gaat, en hoe ook 'de bloederige botsing der erfvijanden' – NAC en Willem II – ten prooi valt aan het syndicaat.

Nieuws is dat er maar vijf Nederlanders op de lijst staan van Europol. Dat moeten er meer zijn als de belchinezen de hele eredivisie in het vizier hebben.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën