Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

Religie Feed

29 maart 2013

Dimitri Verhulst kent De zeven laatste zinnen ook

KruisigingBach heeft met de Matthäus de naam, maar er is meer muziek die past bij Pasen. Joseph Haydn componeerde Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze. De zeven woorden uit de titel zijn geen zeven woorden, maar zeven zinnen. De zeven zinnen die Jezus volgens de evangelisten nog zei toen hij aan het kruis hing. ‘Vader, vergeef hen, want zij weten niet wat zij doen’, ‘Voorwaar ik zeg u: heden zult gij bij mij zijn in het paradijs’, ‘Vrouw, ziedaar uw zoon’, ‘Mijn god, mijn god, waarom hebt gij mij verlaten’, ‘Ik heb dorst’, ‘Het is volbracht!’ en ‘Vader, in uw handen beveel ik mijn geest’: dat zijn ze.

De kruiswoorden staan verspreid over de evangeliën: Mattheüs en Marcus noemen er van de zeven allebei maar één, Lucas en Johannes allebei drie.

Dimitri Verhulst schreef op verzoek van het Ensor Strijkkwartet op basis van de laatste woorden van Christus aan het kruis De zeven laatste zinnen. Zeven verhalen waarin de zeven zinnen in een nieuwe context betekenis krijgen.

Lees meer "Dimitri Verhulst kent De zeven laatste zinnen ook" »

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën