Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

Reizen Feed

28 augustus 2013

Thuisblijfreizen: Verdwalen in papieren streken

In Tangier - Mohamed ChoukriIn Tangier: Jean Genet, Tennessee Williams, Paul Bowles - Mohamed Choukri

Het begon met het op televisie vertonen van het toneelstuk In het tuinhuis. Zuidelijk Toneel Globe speelde dit stuk in het seizoen 1983/1984. Ik zag het in zwart-wit op een klein ronkend televisietoestelletje. Dat ronken is goed te horen op de cassettebandjes waarop ik In het tuinhuis opnam. Dat opnemen ging heel amateuristisch: microfoon voor de luidspreker en dan maar hopen dat de deurbel, de telefoon en huisgenoten twee uur lang zouden zwijgen. Ik heb die bandjes honderden keren gedraaid op weg naar en van mijn werk. Toen ik het bijgehorende boekje kocht, kende die tekst weinig geheimen meer.

Vervreemdend vond ik wat Jane Bowles haar personages liet doen en denken. Ik had nog nooit van Jane Bowles gehoord, maar wilde beslist meer lezen, zo er al meer te lezen was.

Er was weliswaar meer, maar niet veel meer. Het oeuvre van Jane Bowles bestaat uit een roman (Twee keurige dames = Twee dames die het leven ernstig nemen / Two Serious Ladies), een stuk of wat verhalen (gebundeld in Eenvoudige genoegens / Plain Pleasures) en dus dat toneelstuk. Ik zocht en kocht. En las. Ik zocht verder en kocht zelfs haar correspondentie (Out in the World: Selected Letters of Jane Bowles 1935-1970) terwijl ik helemaal niet van het lezen van brieven hield. Ik zocht en kocht pas heel veel later - ik weet nog hoe blij ik was toen ik het eindelijk vond - de biografie die Millicent Dillon schreef (A Little Original Sin: The Life and Work of Jane Bowles).

Lees meer "Thuisblijfreizen: Verdwalen in papieren streken" »

23 augustus 2013

Thuisblijfreizen: In andermans wereld verkeren

Lissabon © Liliane WaandersO Lissabon, mijn thuis - August Willemsen en Marcel van den Boogert (samenstellers)

Vier keer was ik in Lissabon. En toch was ik er nooit. De eerste twee keer kwam ik niet verder dan het vliegveld waar ik de eerste keer van een groot in een veel kleiner vliegtuig overstapte dat behalve mij ook een complete voetbalploeg nog verder naar het zuiden vervoerde. De tweede keer moest ik op hetzelfde vliegveld de tijd overbruggen die hoort bij het niet aansluiten van vluchten. 

Al was ik er twee keer niet, ik zag de stad en ik zag de rivier liggend in het landschap. Dat de Tejo - zij zeggen Tejo, wij Taag - er zo breed is als een zee, zag ik pas toen ik de derde of de vierde keer dat ik in de stad was op een oever stond. Maar dat stad en rivier bij elkaar horen, zie je vanuit de lucht zo.

Lees meer "Thuisblijfreizen: In andermans wereld verkeren" »

19 augustus 2013

De schrijvers zijn weer thuis: de Citybooks van De Buren zijn uit

CitybooksDe vakanties lopen ten einde. Het leven herneemt zijn normale loop. Ook voor de schrijvers die op uitnodiging van De Buren uitzwierven naar vooral Europese steden om daar te verkeren en over hun belevenissen aldaar te schrijven. Vanaf vandaag moeten zij de wereld weer op eigen kracht achter hun schrijftafel verzinnen of op eigen kosten naar een bestemming die de verbeelding prikkelt reizen.

De afgelopen twee weken zond de VPRO in De Avonden de indrukken van Abdelkader Benali (Sheffield, Skopje), Joost Zwagerman (Sheffield), Onno Kosters (Utrecht), Maxim Februari (Turnhout), Atte Jongstra (Venetië), Cees Nooteboom (Venetië), Saskia de Coster (Skopje), Arnon Grunberg (Lublin), Frank Westerman (Tbilisi), Stefan Hertmans (Tbilisi), Gustaaf Peek (Semarang), Mauro Pawlowski (Lublin), Annelies Verbeke (Gent), Peter Terrin (Turnhout), Ester Naomi Perquin (Boekarest), Peter Holvoet-Hanssen (Oostende), Christiaan Weijts (Oostende), Ronelda S. Kamfer (Grahamstown) en Serge van Duijnhoven (Yerevan) uit.

Op de site zijn alle stadsportretten - Citybooks is work in progress: inmiddels schreven al meer dan zeventig schrijvers in binnen- en buitenland een Citybook - te beluisteren, ook de twintig verhalen die de VPRO de afgelopen weken uitzond. En het beeldmateriaal te zien dat van de Citybooks multimediale stadsportretten maakt: in elke stad gaan een fotograaf en één of meer videokunstenaars op pad die een portret in 24 foto's ofwel 24 éénminuutfilms maken.

18 augustus 2013

Thuisblijfreizen: Een ommelandse reis langs plaatsen van horen zeggen

Over een voettocht door de kou - Werner HerzogOver een voettocht door de kou - Werner Herzog

Ondanks de vele keren dat ik met de Thalys naar Parijs ging, is het aantal keren dat ik in Parijs geweest ben op de vingers van één hand te tellen. Het Gare du Nord was nooit het eindpunt van de reis. Van daar ging het altijd nog drie kwartier zuidwestwaarts met de RER B richting Saint-Rémy-lès-Chevreuse.

Ook voor Werner Herzog (regisseur) is Parijs niet het feitelijke doel van zijn reis als hij onder barre omstandigheden van München naar Parijs wandelt. Zijn wandelen is een manifestatie van magical thinking: zolang hij loopt zal Lotte Eisner (filmhistorica) niet sterven:

‘Lotte Eisner mag niet sterven, ze zal niet sterven, dat laat ik niet toe. Ze zal niet sterven, dat zal ze niet. Niet nu, dat mag ze niet. Nee, nu sterft ze niet, omdat ze niet sterft. Mijn stappen zijn stevig. En nu beeft de aarde. Als ik loop, loopt er een bizon. Als ik rust, rust er een berg. O wee! Ze mag niet. Ze zal niet. Als ik in Parijs kom leeft ze. Het zal niet anders zijn, omdat het niet mag. Ze mag niet sterven. Later misschien, als wij het toestaan’,

schrijft hij op 23 november 1974, de dag van zijn vertrek, in Over een voettocht door de kou: München-Parijs 23/11 tot 14/12 1974 / Vom Gehen im Eis.

Lees meer "Thuisblijfreizen: Een ommelandse reis langs plaatsen van horen zeggen" »

13 augustus 2013

Thuisblijfreizen: Linten door het landschap

Naar de rivier - Olivia LaingNaar de rivier: een reis onder het oppervlak - Olivia Laing

Ik was acht toen ik voor het eerst bezweek voor de commercie. In een boekwinkel in Roermond koos ik het kinderboek dat aangeprezen werd als ‘Het beste kinderboek van het jaar’. Dat het de Gouden Griffel had gewonnen, liet de boekwinkel natuurlijk niet onvermeld. Dat boek moest en zou ik hebben. De dag dat ik Het malle ding van bobbistiek van Leonie Kooiker kreeg, had ik het ook al weer uit…

Sinds Het malle ding van bobbistiek wil ik aan het water wonen.

‘Bobbie woont aan de rivier, de grote rivier, waardoor al het water van de Rijn en de Maas naar Rotterdam stroomt. Bijna alle schepen die van Rotterdam het binnenland in varen, komen langs zijn hui en hij moet iedere dag met een pont naar school. Natuurlijk spelen Bobbie en zijn broertjes altijd aan de waterkant. Ze weten steeds wanneer het eb en vloed is, maar hoe laat het is, weten ze meestal niet. Voor jongens die bij de rivier geboren zijn is het erg moeilijk op tijd thuis te komen, want ze hebben dat zwerverachtige. Je kunt er niets aan doén als je dat hebt; het komt van de meeuwen op de wind en de schepen op de golven.’

Eigenlijk woonde ik toen al een beetje aan het water.

Lees meer "Thuisblijfreizen: Linten door het landschap" »

08 augustus 2013

Thuisblijfreizen: De stilte en de afzondering

A Time to Keep Silence - Patrick Leigh FermorA Time to Keep Silence - Patrick Leigh Fermor

Voor Astrid

Patrick Leigh Fermor komt onaangekondigd als hij aanklopt bij de abdij van Saint-Wandrille de Fontanelle.

‘I was arriving unknown and unannounced, a citizen of the heretic island across the Channel, without even the excuse that I wished to go into retreat; I was, in fact, in search of somewhere quiet and cheap to stay while I continued to work on a book that I was writing.’

Hem wordt opengedaan en hij is welkom. Hij is welkom zolang hij het leven in het klooster niet verstoort. Er wordt van hem verwacht dat hij zich voegt naar het ritme en de rites van de vaste bewoners en de stilte die kenmerkend is voor de orde respecteert.

Het is 1957 en Patrick Leigh Fermor heeft in zijn leven al voor hetere vuren gestaan. Toch wordt hij al op de eerste dag van zijn verblijf in L’Abbaye de St.-Wandrille de Fontanelle overvallen door de stilte:

Lees meer "Thuisblijfreizen: De stilte en de afzondering" »

03 augustus 2013

Thuisblijfreizen: het meer van de herinneringen

Ascona bezield paradijs - Enno van der EerdenAscona: bezield paradijs - Enno van der Eerden

Hoewel ik me van ons verblijven daar weinig herinner - het is zelfs heel goed mogelijk dat er beelden uit andere vakanties in mijn film over de zomers aan het Lago Maggiore geslopen zijn - is het daar dat mijn idee van vakantie vieren vaste vorm begon aan te nemen. Alles was er anders dan thuis. Zelfs het kamperen was in niets te vergelijken met spelen in de tent in de tuin.

Het waren voor mijn broer en voor mij onze eerste vakanties in het buitenland. Vakanties die begonnen met de opwinding van het midden in de nacht wakker gemaakt worden om voor dag en dauw te kunnen vertrekken. Ver voordat we onze plaats van bestemming bereikten, veranderde het landschap van vlak in glooiend in bergachtig. Pas als er in de verte eeuwige sneeuw op de toppen lag, waren we er bijna. Ondertussen speurde ik tussen het groen op de bergwanden naar vallend water.

Lees meer "Thuisblijfreizen: het meer van de herinneringen" »

29 juli 2013

Thuisblijfreizen: Het eiland waar mijn wortels liggen

The Golden Step: a Walk through the Heart of Crete - Christopher Somerville 

BookHausDe eerste etappe van deze reis start in een kleine boekwinkel in een voorname wijk in Londen. Op de hoek van Cadogan Place en Cadogan Lane - het adres is 70 Cadogan Place - heeft Haus Publishing een eigen boekwinkel: bookHaus. Haus Publishing is een kleine uitgeverij met een fonds dat drijft op de liefde voor geschiedenis, biografieën, reizen en kunst van uitgever/eigenaar Barbara Schwepcke. In de winkel op Cadogan Place zijn alle leverbare titels te koop.

Het is dat ik hier moet zijn, anders had ik deze winkel nooit gevonden. Ik zou hem hier tussen de statige huizen in Belgravia zelfs niet vermoed hebben.

Armchair Traveller at the bookHausBarbara Schwepcke is allerminst een ‘armchair traveller’, ze heeft vanwege haar werk en voor haar plezier al veel van de wereld gezien. Maar ze is econome genoeg om de marktwaarde van reisliteratuur voor thuisblijvers te zien. Armchair Traveller at the bookHaus is een succesvolle imprint. Uit een serie compacte, gebonden boekjes uit dat fonds krijg ik van haar The Golden Step: a walk through the Heart of Crete van Christopher Somerville cadeau. Uit de 32-delige serie Makers of the Modern World: the peace conferences of 1919-23 aftermath het deel over de op Kreta geboren Eleftherios Venizelos, geschreven door historicus en ciderbrouwer Andrew Dalby.

Lees meer "Thuisblijfreizen: Het eiland waar mijn wortels liggen" »

27 juli 2013

Erich Maria Remarque, Marlene Dietrich en een huis in Ascona

Ascona bezield paradijs - Enno van der EerdenIn Ascona: bezield paradijs van Enno van der Eerden - ik lees met het oog op schrijven een stapel ‘reisboeken’ die al heel lang klaarliggen om geconsumeerd te worden - lees ik hoe onder andere Erich Maria Remarque zijn toevlucht zocht in Ascona. Het stadje aan het Lago Maggiore herbergde eerst utopisten en idealisten, daarna kunstenaars, vervolgens bannelingen en pas daarna - tegen die tijd kwam ik er als kind - toeristen.

Enno van der Eerden focust op Ascona. Zij die er verbleven - voor korte of voor langere tijd - zijn passanten van wie niet de hele doopceel gelicht wordt. Dat Erich Maria Remarque die in Casa Monte Tabor woonde - hij heeft meer geschreven heeft dan alleen Im Westen nichts Neues - een tijdje iets had met Marlene Dietrich wordt benoemd maar niet breed uitgemeten:

Lees meer "Erich Maria Remarque, Marlene Dietrich en een huis in Ascona" »

13 mei 2013

Beleefdheid, een o zo handig hulpmiddel voor op reis (kunnen we concluderen na VPRO neemt je mee)

Tien jaar Bob den Uyl PrijsTwintig minuten praten met vier voor de Bob den Uyl Prijs genomineerde schrijvers, dat was de opdracht waarvoor Wim Brands zich tijdens VPRO neemt je mee gesteld zag. Om aan oppervlakkigheid te ontkomen, stelde hij maar één vraag, in de hoop de vier - Monique Samuel, Maarten Zeegers, Pascal Verbeken en Carolijn Visser (Geert Mak en Fred de Vries ontbraken vanwege verplichtingen elders; de eerste in Friesland, de tweede in Zuid-Afrika) - zo tot het geven van een inkijkje in hun werkwijze te verleiden.

‘Wat moet je nu als reisschrijver nooit doen?’, dat was zijn vraag. Maar zoals dat wel vaker gaat wanneer Wim Brands met een zekere terloopsheid een vraag stelt: hij raakte de kern van de zaak. Want hoewel het er in eerste instantie nog niet op leek, ging het gesprek uiteindelijk over de vraag hoe een reisschrijver/programmamaker zich onderweg gedragen moet. En dat onderwerp kwam in een of andere vorm in alle gesprekken tijdens VPRO neemt je mee terug.

De twee jonge honden in het gezelschap - Monique Samuel en Maarten Zeegers - namen de vraag van Wim Brands heel letterlijk en biechtten hun zonden op. Monique Samuel zal nooit meer onvoorbereid op pad gaan. Omdat bij haar angst als remmende factor ontbreekt en haar intuïtie op locatie ook niet altijd optimaal werkt, maakte ze het zichzelf in haar nieuwe Midden-Oosten onnodig moeilijk. 

Lees meer "Beleefdheid, een o zo handig hulpmiddel voor op reis (kunnen we concluderen na VPRO neemt je mee)" »

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën