Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

Publieksprijs 2006 Feed

14 april 2008

Hollands Maandblad Schrijversbeurzen 2007/2008

De jaarlijkse Hollands Maandblad Schrijversbeurzen zijn weer uitgereikt. In de categorie poëzie werd Krijn Peter Hesselink bekroond. De jury rept van zijn 'opmerkielijk vitale en tegelijk intrigerend kwetsbare bijdragen aan Hollands Maandblad' en zegt ook nog iets over een 'eigen timbre en toon' die de dichter zou hebben.

Ook zijn er lovende woorden voor de 'dynamiek van de taal die wellicht deels wortelt in de oorsprong van de laureaat als slam-dichter doch ook op de stilte van een gedrukte pagina volledig overeind blijft.'

Dat maakt je wel benieuwd naar de poëzie van Hesselink op een niet-gedrukte pagina... zou die dan ook nog overeind blijven, die poëzie?

In de categorie proza won Thijs de Boer. De categorie essay bleef onbekroond, omdat de 'jonge generatie' volgens de jury geen essays meer schrijft. Volgens mij klopt dat niet, maar wie ben ik en waar bemoei ik me mee?

24 januari 2007

Das Spiel ist aus

GifbekerBeste mensen. Het stembureau is bij deze gesloten. Er kan niet meer gestemd worden voor de Publieksprijs 2006. Stemmen die na 24.00 uur binnenkomen, tellen niet meer mee. Ik roep nog even in herinnering waar het allemaal om is begonnen:

De Publieksprijs voor de beste poëziebundel 2006 is een gezamenlijk initiatief van Rottend Staal en de Contrabas. Voor de tweede maal mag het publiek bepalen wat het de beste Nederlandstalige poëziebundel van het jaar vindt.

De prijs beoogt meer aandacht voor de poëzie. Daarnaast wordt op deze speciale website een uniek en blijvend online overzicht geboden van alle in 2006 bij reguliere uitgeverijen gepubliceerde Nederlandse en Vlaamse bundels. Voorts complementeert deze prijs de reeds bestaande, veelal door vakjury's toegekende, poëzieprijzen.

In 2006 verschenen in totaal 130 oorspronkelijke dichtbundels bij de Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen (in 2005 waren dat er 144). Tot en met 23 januari 24.00 uur 's avonds kon op dat adres een stem worden uitgebracht. Volgens de laatste telling is dat meer dan 4500 keer gedaan.

De prijs, die naast de waardering een geldbedrag van € 1500 oplevert, wordt gesponsord door Amstel Uitgevers, De Arbeiderspers, De Bezige Bij, Uitgeverij Holland, Uitgeverij IJzer, Uitgeverij Liverse, Uitgeverij P en Uitgeverij Podium.

Wij danken iedereen die een stem heeft uitgebracht. Morgen, aan de vooravond van gedichtendag, is de stemcommissie in vergadering bijeen. Morgenavond om 24.00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt. Dan weten we welke bundel de opvolger is van Stapelen, geschreven door Victor Vroomkoning.

22 januari 2007

Publieksprijs wordt broedertwist

De martelgang  van Frederik Lucien De Laere, Drie Theremins van Frank Pollet en De rok van de archeologe van Toon Vanlaere; dat zijn de drie koplopers – in alfabetische volgorde – die de Publieksprijs tot nu toe domineren. Nou ja, tot nu toe, ik bedoel natuurlijk: tot een dag voor het sluiten van de stembussen. De nummers 4 tot en met 20 lijken alleen door een mirakel – een niet legaal te realiseren mirakel – nog aansluiting te kunnen vinden bij deze drie bundels. Hoe het podium er precies uit zal gaan zien? Wat het einde zal zijn van deze Vlaamse broedertwist? Dames en heren... Faites vos jeux... In het stemhokje...

Roulette_table_2

10 januari 2007

Tussenstand Publieksprijs 2006

We hebben nu ruim 2100 stemmen verwerkt. Dat zijn er al meer dan het uiteindelijke aantal van vorig jaar. De strijd is ongemeen spannend. De top 20 ziet er momenteel als volgt uit:

  1. Frank Pollet
  2. Toon Vanlaere
  3. Frederik Lucien De Laere
  4. Pom Wolff
  5. Ina Stabergh
  6. Ivo de Wijs & Theo Danes
  7. Patty Scholten
  8. Willem Thies
  9. Frédéric Leroy
10. Gijs ter Haar
11. Anke Leenders
12. Nanne Nauta
13. Froukje van der Ploeg
14. Hélène Gelèns
15. Emma Crebolder
16. Heike van der Vliet
17. Jef Aerts
18. Olaf Douwes Dekker
19. Lucas Hirsch
20. Bas Belleman

08 januari 2007

Publieksprijs... Vlaanderens Mooiste?

KopgroepDe strijd om de Publieksprijs 2006 krijgt trekken van Vlaanderens Mooiste. Frederik Lucien de Laere, Toon Vanlaere en Frank Pollet rijden in de kopgroep, toegejuicht door talloze federatiegenoten. Ina Stabergh volgt op ruime afstand, – hét bewijs dat het vrouwenwielrennen wel iets voorstelt. Gijs ter Haar en Pom Wolff hebben de aansluiting danig verloren en worden op de hielen gezeten door een duo, Ivo de Wijs & Theo Danes, een duo dat steun krijgt van vele atleten en natuurliefhebbers in binnen- en buitenland. Uit het niets komen Patty Scholten (de snorkel nog in) en Emma Crebolder aansnellen, in de hoop op een plaats in de (sub)top. Nanne Nauta ploegt voort, tussen De Wijs & Danes en de oprukkende dames Scholten & Crebolder in. Willem Thies, Froukje van der Ploeg, Heike van der Vliet, Jef Aerts, Bas Belleman, Hélène Gelèns, Lucas Hirsch, Anke Leenders, Frédéric Leroy en Erwin Vogelezang vormen een peloton dat zeker nog kanshebbers bevat. Wat horen wij daar, via de koersradio? Pollet is gedemarreerd?

129 renners in koers. Nog 16 dagen te gaan. De spanning stijgt.

06 januari 2007

Tussenstand Publieksprijs 2006

Publieksprijsmini1 Bijna 1200 stemmen verwerkt. De top 20 in alfabetische volgorde: Jef Aerts, Bas Belleman, Emma Crebolder, Frederik Lucien De Laere, Hélène Gelèns, Gijs ter Haar, Lucas Hirsch, Anke Leenders, Frédéric Leroy, Nanne Nauta, Froukje van der Ploeg, Frank Pollet, Patty Scholten, Ina Stabergh, Willem Thies, Toon Vanlaere, Heike van der Vliet, Erwin Vogelezang, Ivo de Wijs & Theo Danes en Pom Wolff.

29 december 2006

Update publieksprijs 2006

Publieksprijsmini1 Er wordt flink en gevarieerd gestemd. Er is sprake van een opeengepakt veld. Hieronder volgt de top 20 in alfabetische volgorde:

Jef Aerts, Dirk van Bastelaere, Frederik Lucien De Laere, Al Galidi, Hélène Gelèns, Ruben van Gogh, Gijs ter Haar, Ingmar Heytze, Frédéric Leroy, Lucas Hirsch, Anke Leenders, Joke van Leeuwen, L.Th. Lehmann, Nanne Nauta, Frank Pollet, Alfred Schaffer, Ina Stabergh, Toon Vanlaere, Heike van der Vliet & Pom Wolff.

28 december 2006

Update Publieksprijs 2006: opvallend veel Vlaamse stemmers

De Publieksprijs voor de beste poëziebundel 2006 is een gezamenlijk initiatief van Rottend Staal en de Contrabas. Voor de tweede maal mag het publiek bepalen wat het de beste Nederlandstalige poëziebundel van het jaar vindt. Deze prijs complementeert de reeds bestaande, veelal door vakjury's toegekende poëzieprijzen. Op gedichtendag 2006 ging Victor Vroomkoning voor het eerst met de eer strijken, voor zijn bundel Stapelen.

De prijs beoogt meer aandacht voor de poëzie. Daarnaast wordt op deze speciale website een uniek en blijvend online overzicht geboden van alle in 2006 bij reguliere uitgeverijen gepubliceerde Nederlandse en Vlaamse bundels.

Dit jaar ging de virtuele stembus op 25 december open. Tot nu toe zijn er bijna 500 stemmen uitgebracht – een bemoedigend aantal, waarvan er opvallend veel uit Vlaanderen komen. Leeft de poëzie meer in Vlaanderen dan in Nederland? Hebben Vlaamse dichters meer achterban dan Nederlandse? Wie het weet mag het ons zeggen. Verheugend is het, ondertussen, wel.

De prijs, die naast de waardering een geldbedrag van € 1500 oplevert, wordt gesponsord door Amstel Uitgevers, De Arbeiderspers, De Bezige Bij, Uitgeverij Holland, Uitgeverij IJzer, Uitgeverij Liverse, Uitgeverij P en Uitgeverij Podium.

25 december 2006

Publieksprijs voor de beste poëziebundel 2006

Het stembureau is geopend!

24 december 2006

Publieksprijs 2006

We hebben tot nu toe 121 126 bundels weten te achterhalen, dat zijn er 29 24 minder dan de uiteindelijke 150 van vorig jaar. Het aantal debutanten is beduidend lager dan in 2005: 21 tegen 38. Wel kwamen er in 2006 meer verzamelde werken/bloemlezingen uit het oeuvre van één dichter uit. Vanaf morgen kunt u stemmen!

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën