Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

Poëzienieuws Feed

23 juni 2015

Achteraf is alles altijd eenvoudig (5): Hans Sleutelaar

Het gebundelde oeuvre van Sleutelaar is nog iets kleiner. Het is negenentwintig gedichten groot, al heeft Sleutelaar voor het nu verschenen Wollt ihr die totale Poezie? negen gedichten weggestreept uit de eerder verschenen bundels Schaars licht (1979) en Vermiste stad (2004). De auteur zegt hierover in de verantwoording: ‘Sommige daarvan ontbrak het aan zeggingskracht, andere leken mij bij nader inzien maakwerk.’

Deze strengheid, die bijna een gestrengheid is, is kenmerkend voor veel minimalistisch werk. Minder is meer, de juiste lijn op de juiste plek, vergezeld van de juiste kleur; of, in de literatuur: geen woord te veel, eerder een woord minder dan te veel, eerder iets aanduiden dan het benoemen (Armando), kort, korter, kortst. Veel gebruik maken van dingen uit het eigen leven (C.B. Vaandrager, Gust Gils), geen ingewikkeld gedoe. Sleutelaar lijkt het allemaal te onderschrijven, dat wil zeggen: voor zover hij schrijft.

Lees verder op Tzum >>

12 juni 2015

Documentaire Paul Celan op Arte (10 juni), Dichter ist, wer menschlich spricht

Die Dokumentation erzählt das Leben des großen jüdischen Dichters Paul Celan. Gepeinigt von den Erfahrungen des Holocaust, wählt er 1970 in Paris den Freitod in der Seine. Erstmalig spricht der Sohn des Dichters, Eric Celan, vor der Kamera über seinen Vater und das schwierige, von Krisen überschattete Leben der Familie.

De documentaire is terug te zien op de website van Arte >>

 

06 juni 2015

Achteraf is alles altijd eenvoudig (4): Luuk Gruwez

Dit gedicht, terecht een klassieker, is Gruwez op zijn best, de fabrikant van zinnen die je soms voor je uit kunt murmelen (‘dikke mensen weten alles van de liefde’), gedichten die je tijdens je leven af en toe kunt raadplegen, ter geruststelling, om te kijken of ze er nog zijn, gedichten als ‘Dikke mensen’, ‘Album III’ en ‘Zuster Maan’ bijvoorbeeld.

Zijn werk is niet zo ‘moeilijk’ als dat van bijvoorbeeld Dirk van Bastelaere (die weliswaar lyrischer en ‘klassieker’ is dan hij zelf zou willen) en minder zwaar op de hand als de klaagzangen van Leonard Nolens. Gruwez dicht alsof hij tegen je praat – en iedereen die zo’n soort gedicht wel eens heeft proberen te schrijven weet hoe moeilijk dat is. Het is namelijk bijna niet te doen.

Lees verder op Tzum >>

05 juni 2015

‘Laatste gedichten’ Rogi Wieg op website Extaze

Franc Knipscheer meldt: Rogi Wieg balanceerde decennialang op de rand van het bestaan en deed verslag van zijn verlangen naar zelfdood in dichtbundels en romans. Al die tijd heeft Rogi Wieg zijn strijd tegen de pijnen met vallen en opstaan en met de moed der wanhoop gestreden, maar onlangs besloot hij dat hij niet meer verder kan. ‘Ik deugde nergens voor en heb toen hopelijk een paar mooie dingen gemaakt die mijn signatuur tonen. Als ik ergens voor had gedeugd, zouden ze niet gemaakt zijn.’ Zelfs nu het einde onafwendbaar wordt, en de lichamelijke pijnen de geestelijke langzamerhand inhalen, kan Rogi Wieg het dichten niet laten. Vanaf 15 april 2015 stuurt hij met tussenpozen zijn uitgever zijn laatste gedicht(en). Het is beider wens deze afscheidsgedichten met zijn lezers te delen door ze te publiceren op het digitale platform van het literair tijdschrift Extaze.

Lees de gedichten op Extaze >>

03 juni 2015

Huh, wat? Jaren die druppelend versmelten? CPBN goes poetry + update

TwintowersHet lezen van dit persbericht maakte mijn dag helemaal goed, nu al. Het grauwe voorjaarsweer sloeg in mijn geest om in een stralende voorjaarsdag. Hoe dat dan zo komt, lieve lezer? Nou, dat komt door het motto van de komende Poëzieweek.

Want het motto van de komende Poëzieweek is... is... ik slik nog een keer en dan ga ik het zeggen... ‘Jaren die druppelend versmelten.’ Ja lezer, kom maar in mijn armen en huil. Het is heel erg, al heeft het ook een wrede schoonheid over zich. Maar het staat er echt: ‘Onder het motto ‘‘Jaren die druppelend versmelten’’ staat de Poëzieweek in 2016 in het thema van herinneringen.’

Lees meer "Huh, wat? Jaren die druppelend versmelten? CPBN goes poetry + update" »

23 mei 2015

Achteraf is alles altijd eenvoudig (2): over Wouter Godijn en Philip Hoorne

Humor is een heikele zaak. Er zijn mensen, bijvoorbeeld, die bij het zien van Koefnoen ofDraadstaal moeten lachen. Ik heb dat nooit. Wel krijg ik de slappe lach van een toespraak van Mark Rutte, bijvoorbeeld van deze, maar die is dan weer niet komisch bedoeld.

In de literatuur is het ongeveer hetzelfde. C. Buddingh’, Remco Campert in zijn lollige dagen, Annie M.G. Schmidt, alle dichters die light verse schrijven en dat geestig bedoelen: ik lees hun werk zonder een spier in mijn gezicht te vertrekken. Lollig bedoeld is nooit leuk.

Lees verder op Tzum >>

03 mei 2015

Mark Insingel vandaag 80 jaar

Mark Insingel werd op 3 mei 1935 te Lier geboren. Hij studeerde toneel en voordrachtkunst aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen en Franse taal- en letterkunde aan de Sorbonne. Na vier bundels conventionele poëzie tussen 1956 en 1966, vond hij zijn eigen stem met Perpetuum mobile (1969), een van de eerste bundels concrete poëzie in het Nederlandse taalgebied.

Lees meer "Mark Insingel vandaag 80 jaar" »

16 april 2015

Uitslag 52ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd

Teun Boumans wint.

Teun Boumans heeft met zijn vertaling van ‘Poncelet’ van Louis Esterhuizen de 52ste editie van de Vertaalwedstrijd op Facebook gewonnen. (Zie dit bericht over ontstaan, doel en werkwijze van deze groep). Jac Naber won zilver en Adriaan Krabbendam brons. 

De Zuid-Afrikaanse dichter Louis Esterhuizen (1955) uit Stellenbosch is de auteur van een tiental bundels. Hij debuteerde in 1986 met Stilstuipe. Zijn laatste bundel, uit 2012, is Amper elders. Zijn gedichten zijn ook gepubliceerd op verschillende websites, zoals Meander, De Salon, De gekooide roos en LitNet, en opgenomen in onder andere Die Afrikaanse poësie in 'n duisend en enkele gedigte van Gerrit Komrij.

 

Lees meer "Uitslag 52ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd" »

14 april 2015

Hollands Maandblad Schrijversbeurs naar Anne van Amstel

HmschrijversbeurzenDichteres Anne van Amstel (1974) is de winnaar van de Hollands Maandblad Schrijversbeurs 2014/2015 ter waarde van € 2000,-. Dichteres Marieke Rijneveld (1991) en schrijfster Kitty Pouwels (1964) zijn onderscheiden met de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurzen 2014/2015 ter waarde van elk € 1000,-. De drie laureaten kregen de prijzen uitgereikt door schrijver Gerard van Emmerik tijdens het jaarlijkse Hollands Maandblad-literatuurfeest in Amsterdam.

Lees meer " Hollands Maandblad Schrijversbeurs naar Anne van Amstel" »

31 maart 2015

Ad den Besten overleden

DenbestenHet Reformatorisch Dagblad meldt dat dichter, vertaler, redacteur en docent Ad den Besten is overleden. Den Besten, sinds 11 maart jongstleden 92, schreef poëzie, stond aan de wieg van de beroemde Windroos-reeks (waarin dichters als Remco Campert, Jan Hanlo, Gerrit Kouwenaar, W.J. van Molen en Sybren Polet debuteerden) van Uitgeverij Holland, vertaalde de poëzie van Hölderlin, beijverde zich voor de Duitse poëzie in het algemeen en die van de toenmalige DDR in het bijzonder, doceerde Duits, schreef beschouwingen en was onderdeel van de groep die het Liedboek voor de Kerken in de jaren zestig een nieuw jasje gaven.

Lees meer "Ad den Besten overleden" »

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën