Twitter

Facebook

Elders

Hoofdmenu

Poëzienieuws

23 mei 2015

Achteraf is alles altijd eenvoudig (2): over Wouter Godijn en Philip Hoorne

Humor is een heikele zaak. Er zijn mensen, bijvoorbeeld, die bij het zien van Koefnoen ofDraadstaal moeten lachen. Ik heb dat nooit. Wel krijg ik de slappe lach van een toespraak van Mark Rutte, bijvoorbeeld van deze, maar die is dan weer niet komisch bedoeld.

In de literatuur is het ongeveer hetzelfde. C. Buddingh’, Remco Campert in zijn lollige dagen, Annie M.G. Schmidt, alle dichters die light verse schrijven en dat geestig bedoelen: ik lees hun werk zonder een spier in mijn gezicht te vertrekken. Lollig bedoeld is nooit leuk.

Lees verder op Tzum >>

03 mei 2015

Mark Insingel vandaag 80 jaar

Mark Insingel werd op 3 mei 1935 te Lier geboren. Hij studeerde toneel en voordrachtkunst aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen en Franse taal- en letterkunde aan de Sorbonne. Na vier bundels conventionele poëzie tussen 1956 en 1966, vond hij zijn eigen stem met Perpetuum mobile (1969), een van de eerste bundels concrete poëzie in het Nederlandse taalgebied.

Lees meer "Mark Insingel vandaag 80 jaar" »

16 april 2015

Uitslag 52ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd

Teun Boumans wint.

Teun Boumans heeft met zijn vertaling van ‘Poncelet’ van Louis Esterhuizen de 52ste editie van de Vertaalwedstrijd op Facebook gewonnen. (Zie dit bericht over ontstaan, doel en werkwijze van deze groep). Jac Naber won zilver en Adriaan Krabbendam brons. 

De Zuid-Afrikaanse dichter Louis Esterhuizen (1955) uit Stellenbosch is de auteur van een tiental bundels. Hij debuteerde in 1986 met Stilstuipe. Zijn laatste bundel, uit 2012, is Amper elders. Zijn gedichten zijn ook gepubliceerd op verschillende websites, zoals Meander, De Salon, De gekooide roos en LitNet, en opgenomen in onder andere Die Afrikaanse poësie in 'n duisend en enkele gedigte van Gerrit Komrij.

 

Lees meer "Uitslag 52ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd" »

14 april 2015

Hollands Maandblad Schrijversbeurs naar Anne van Amstel

HmschrijversbeurzenDichteres Anne van Amstel (1974) is de winnaar van de Hollands Maandblad Schrijversbeurs 2014/2015 ter waarde van € 2000,-. Dichteres Marieke Rijneveld (1991) en schrijfster Kitty Pouwels (1964) zijn onderscheiden met de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurzen 2014/2015 ter waarde van elk € 1000,-. De drie laureaten kregen de prijzen uitgereikt door schrijver Gerard van Emmerik tijdens het jaarlijkse Hollands Maandblad-literatuurfeest in Amsterdam.

Lees meer " Hollands Maandblad Schrijversbeurs naar Anne van Amstel" »

31 maart 2015

Ad den Besten overleden

DenbestenHet Reformatorisch Dagblad meldt dat dichter, vertaler, redacteur en docent Ad den Besten is overleden. Den Besten, sinds 11 maart jongstleden 92, schreef poëzie, stond aan de wieg van de beroemde Windroos-reeks (waarin dichters als Remco Campert, Jan Hanlo, Gerrit Kouwenaar, W.J. van Molen en Sybren Polet debuteerden) van Uitgeverij Holland, vertaalde de poëzie van Hölderlin, beijverde zich voor de Duitse poëzie in het algemeen en die van de toenmalige DDR in het bijzonder, doceerde Duits, schreef beschouwingen en was onderdeel van de groep die het Liedboek voor de Kerken in de jaren zestig een nieuw jasje gaven.

Lees meer "Ad den Besten overleden" »

19 maart 2015

Hugo Claus zeven jaar dood

Vandaag zeven jaar geleden stierf Hugo Claus, de bekendste Vlaamse schrijver van na de Tweede Wereldoorlog, groot prozaïst, magistraal dichter, flamboyant figuur. Voor het verzamelde werk van de aflijvige meester is nog geen plan te bekennen, al is zijn werk nog vrij goed te krijgen en is hij, zeker in Vlaanderen, nog niet in de vergetelheid gesukkeld. Ter nagedachtenis: de cyclus ‘Nu nog’, op Lyrikline, en zijn prachtige stem op dezelfde site. Her te bekijken: een interview met Adriaan van Dis en na te beluisteren, uur 1, uur 2, uur 3, uur 4 en uur 5 (jawel) van het VPRO Marathoninterview dat Johan Anthierens hem afnam.

11 maart 2015

Notities over poëzie (12): Onno Kosters

KostersvangstDe dichter is een klusjesman. Geen koe, hoewel hij soms goed kan herkauwen. En eigenlijk is de dichter ook geen klusjesman, want een dichter wordt niet per uur betaald. Soms krijgt een dichter wel ineens heel veel geld voor een gedicht, zoals Onno Kosters voor ‘Doe-het-zelf’, waarmee hij de Turing Nationale Gedichtenprijs won in januari 2013. Het is nu, licht gewijzigd, opgenomen in Vangst, zijn nieuwe bundel.

Lees meer "Notities over poëzie (12): Onno Kosters" »

09 maart 2015

H.H. ter Balkt overleden (1938-2015)

TerbalktVannacht overleed de dichter H.H. ter Balkt. [14:00 uur] Inmiddels heeft NRCBoeken een artikel gepubliceerd, dat wordt aangevuld.

H.H. ter Balkt kreeg in 2003 de P.C. Hooftprijs voor zijn hele dichterlijke oeuvre. In 2014 werd dat verzameld in de 1800 bladzijden tellende turf Hee hoor mij Ho simultaan op de brandtorens, een imposant boek waar je niet zo snel in uitgelezen bent.

In een mooi interview met Sjoerd Kuyper en Johan Diepstraten (na te lezen op DBNL) zegt hij iets moois over zijn afkomst, en hoe die doorwerkte in zijn poëzie:

Lees meer "H.H. ter Balkt overleden (1938-2015)" »

27 februari 2015

René van Loenen, Jona, het berouwde God

‘En God zag hun werken, dat zij zich bekeerden van hun bozen weg; en het berouwde God over het kwaad, dat Hij gesproken had hun te zullen doen, en Hij deed het niet.’ Dat is Jona 3:10, in de Statenvertaling. God wel, de voorhoede van het Kalifaat dacht daar onlangs net een beetje anders over.

De gebeurtenissen deden me denken aan een gedicht van René van Loenen, uit zijn eind vorig jaar verschenen bundel Pleisterplaats. In 12 regels krijgen we het verhaal van Jona opgedist, in en uit de walvis en op weg naar Ninevé, met een é, blijkbaar. Twaalf regels die je niet kunt kapotslaan met een hamer.

Lees meer "René van Loenen, Jona, het berouwde God" »

25 februari 2015

Uitslag 50ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd

Ric Berretty wint

Ric Berretty heeft met zijn vertaling van ‘Ozzie’s’ van Brendan Beary de 50ste editie van de Vertaalwedstrijd op Facebook gewonnen. (Zie dit bericht over ontstaan, doel en werkwijze van deze groep). Jac Naber won zilver en debutant Teun Boumans brons.

De Amerikaan Brendan Beary uit Great Mills, Maryland, maakte een pastiche op het wereldberoemde gedicht ‘Ozymandias’ van Percy Bysshe Shelley.

Lees meer "Uitslag 50ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd" »

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd. Mailen kan aan decontrabas[at]hotmail.com
Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

mei 2015

ma di wo do vr za zo
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën