Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Man zoekt bal van Sander de Vaan -- de voetbalbundel voor dit WK

Elders

Hoofdmenu

Poëzienieuws

23 november 2014

Dirk van Bastelaere: dichter en persvoorlichter van N-VA

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik begin eh... begrip te krijgen voor de stellingnames van Dirk van Bastelaere. Dit alles na lezing van dit interview in de Morgen van dit weekend. Daarin legt de persvoorlichter van N-VA fracties Kamer en Senaat uit waarom hij het werk doet dat hij sinds kort doet. Een paar citaten:

‘Mijn verzet tegen de institutionele complexiteit van dit inefficiënte land heeft van mij een separatist gemaakt. Die zesde staatshervorming waar CD&V zo trots mee uitpakt, heb je die al eens proberen bestuderen? Wat maakt het mij in godsnaam uit of de autokeuring federaal dan wel regionaal geregeld wordt?’

Lees meer "Dirk van Bastelaere: dichter en persvoorlichter van N-VA" »

13 november 2014

Notities over poëzie (9): Johnny van Doorn

Grote kans dat u gisteren een bons heeft gehoord, tussen zeven en acht uur in de avond. Dat was Johnny van Doorn, die zich omdraaide in zijn graf. De Wereld Draait Door had namelijk een eerbetoon aan hem georganiseerd omdat hij op 12 november (gisteren dus) zeventig zou zijn geworden, en helaas, het was weer allemaal much ado about nothing, veel lucht om een weliswaar zinderende kern - maar de kern kwam niet aan bod. Het was beeldvorming wat de klok sloeg.

En jawel, ja hoor: de jonge Van Doorn was een fenomeen, de Selfkicker die als een tornado door het poëzielandschap ging. Maar hij was niet alleen de Selfkicker, hij was, vooral, de schrijver van kleine, inteme verhalen over zijn jeugd en afkomst - en over zijn moeizame gang door de woelige wereld die zich onontkoombaar aan hem opdrong. De Selfkicker was tussen 1965 en 1970 een fenomeen, Johnny van Doorn was vanaf dat moment tot aan zijn dood een schrijver. Die gelukkig weer in druk is. 

10 november 2014

De Prix Apollinaire voor Aksinia Mihaylova

* Door Jan H. Mysjkin *

Vorige week regende het weer prijzen in Frankrijk: de Prix Goncourt ging naar Lydie Salvayre voor Pas pleurer, de Prix Renaudot naar David Foenkinos voor Charlotte, de Prix Medicis naar Antoine Volodine voor Terminus radieux, de Prix Femina naar Yanick Lahens voor Bain de Lune, de Grand prix du roman de l’Académie française naar Adrien Bosc voor Constellatio, de Prix FNAC naar Benjamin Wood voor Le Complexe d’Eden Bellwether. Ik haal de informatie van de webstek van het weekblad L’Express onder het kopje ‘Literaire prijzen. Alle laureaten van het nieuwe boekenseizoen staan hier bijeen.

Aksinia Mihaylova foto Jan H. MysjkinAlle laureaten? Het is opmerkelijk dat de Prix Apollinaire in het rijtje ontbreekt. De reden is niet ver te zoeken: het gaat om een prijs die sinds 1941 elke jaar wordt toegekend aan een… dichtbundel. Uit het weglaten of vergeten van de prijs mogen we afleiden dat een poëzieprijs voor de media een non-gebeurtenis is. En toch, tijdens de uitreiking op 5 november nam ook de Franse minister van Cultuur, Fleur Pellerin, het woord: ‘Midden in het seizoen van literaire prijzen die de roman in de bloemetjes zet, opent de Prix Apollinaire een poëtische parenthese om hulde te brengen aan het talent van een grote dichteres evenals aan de originaliteit en de moderniteit van haar werk.’ Helaas, ook de woorden van de minister vermochten niet meer zichtbaarheid aan de prijs te geven.

Lees meer "De Prix Apollinaire voor Aksinia Mihaylova" »

28 oktober 2014

Uitslag 46ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd

Jack van der Weide wint

Jack van der Weide heeft met zijn vertaling van ‘Neue Geologie’ van de Duitse dichter Günter Kunert de 46ste editie van de Vertaalwedstrijd op Facebook gewonnen. (Zie dit bericht over ontstaan, doel en werkwijze van deze groep). Renée Vink won zilver en Andy Peetermans pakte het brons.

Günter Kunert (Berlijn, 1929) is een van de belangrijkste en meest veelzijdige hedendaagse schrijvers van Duitsland. In 1979 verliet hij de DDR en vestigde zich in West-Duitsland. Zijn gigantische bibliografie bestaat naast poëzie onder andere uit korte verhalen, essays, hoorspelen, reisverhalen, filmscripts, toneel en een roman. Het werk van Kunert kenmerkt zich door een kritische houding ten opzichte van het ongebreidelde geloof in de vooruitgang, het nationaalsocialisme en de politiek van de DDR.

Lees meer "Uitslag 46ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd" »

27 oktober 2014

Dylan Thomas: honderdste geboortedag

Dylan Marlais Thomas werd op 27 oktober 1914 in Swansea, een havenstad in het zuiden van Wales geboren. Streekgenoten en familie spraken zijn naam als ‘Dulan’ uit, maar dat vond hij te veel als ‘dull one’ klinken, Engels voor dommerik. Dat anno 2014 een beloftevolle Vlaamse wielrenner Dylan met zijn voornaam heet, zal wellicht meer met Bob Dylan te maken hebben, de Amerikaanse zanger die zijn pseudoniem dan weer als hommage aan de Welshe dichter koos, al bestaat ook daar betwisting over.

Toch was Dylan Thomas zelf al een internationale beroemdheid, toen hij kort na de publicatie van zijn 'Verzamelde Gedichten', tijdens een Amerikaanse tournee op 39-jarige leeftijd overleed. Zijn diabetes en ongezonde levensstijl hadden hem verzwakt, maar het was nooit duidelijk of een dodelijk aantal whisky’s of een overdosis pijnstillende morfine hem fataal zijn geweest.

Lees de hommage van Johan de Haes op cobra.be >>

26 oktober 2014

In haar nieuwe bundel ‘Tieten’, oh nee, ‘Titel’. Zei ik echt ‘Tieten’?

- over een middag in de Linnaeusboekhandel in Amsterdam -

Vanmiddag ging ik naar een poëziemiddag in Linnaeusboekhandel te Amsterdam. Het was al de tweede keer deze week dat ik zomaar in het wild naar dichters ging kijken, na afgelopen maandag. Het kon niet op de afgelopen dagen, en zeker vanmiddag niet, want er waren maar liefst vijf sprekers, dichters die allemaal net een nieuwe bundel hadden gepubliceerd bij Voetnoot, in de reeks ‘Eigentijdse poëzie’.

Lees meer "In haar nieuwe bundel ‘Tieten’, oh nee, ‘Titel’. Zei ik echt ‘Tieten’?" »

24 oktober 2014

De stand van de kritiek (2): Jannah Loontjens (Awater)

Ud-logo

Met de poëzie gaat het altijd goed én slecht: er wordt onnoemelijk veel poëzie geschreven en gepubliceerd, maar goede poëzie is er maar weinig en wat er is, wordt nauwelijks gelezen. Wat ontbreekt is een sterke kritiek: een die zelf op behoorlijk peil staat en zich kan verhouden tot de poëzie die ze geacht wordt van minder goede te kunnen onderscheiden. In plaats daarvan viert dilletantisme hoogtij.

Exclusief voor De Contrabas peilt Rutger H. Cornets de Groot, zelf recensent voor Awater, de komende weken de stand van de kritiek in kranten, tijdschriften en online media. In de tweede aflevering van deze reeks antikritieken opnieuw een Awater-recensent: Jannah Loontjens.

Lees meer "De stand van de kritiek (2): Jannah Loontjens (Awater)" »

17 oktober 2014

De stand van de kritiek (1): Matthijs Ponte (Awater)

Ud-logoMet de poëzie gaat het altijd goed én slecht: er wordt onnoemelijk veel poëzie geschreven en gepubliceerd, maar goede poëzie is er maar weinig en wat er is wordt nauwelijks gelezen. Wat onder meer ontbreekt is een sterke kritiek: een die zelf op behoorlijk peil staat en zich kan verhouden tot de poëzie die ze geacht wordt van minder goede te kunnen onderscheiden. In plaats daarvan viert dilettantisme in de kritiek hoogtij.

Exclusief voor De Contrabas peilt Rutger H. Cornets de Groot, zelf recensent voor Awater, de komende weken de stand van de kritiek in kranten, tijdschriften en online media. Vandaag als eerste in deze reeks antikritieken: Awater-recensent Matthijs Ponte.

Lees meer "De stand van de kritiek (1): Matthijs Ponte (Awater)" »

Rotterdam: grote en kleine iconen, en Het Graf van de Onbekende Dichter

Op VandaagEnMorgen publiceert Manuel Kneepkens een interessant opnieartikel over de manier waarop Rotterdam met kleine en grote iconen omgaat, bijvoorbeeld met ‘Het graf van de onbekende Dichter’...

De Markthal - eigenlijk een soort van Zeppelinhangar zonder Zeppelin - heeft denk ik het verlangen naar ‘grote’ iconen in Rotterdam waarschijnlijk wel voor een poosje ruim bevredigd. Eerder gingen de Erasmusbrug en de Euromast (1960!) de Markthal daarin voor. Iconen zijn goed voor de identiteit van een stad en… bovendien trekken zij toeristen. Ook niet onbelangrijk. Maar hoe is het met de ‘kleine’ iconen gesteld? Ook zij zijn goed voor de identiteit en ook zij kunnen toeristen trekken! Het is op het gebied van de ‘kleine’ iconen, dat Rotterdam het de laatste tijd nogal laat afweten.

16 oktober 2014

Deze zachte witte kamer - Runa Svetlikova

Gisteren was de presentatie van Deze zachte witte kamer van Runa Svetlikova in een mooi verlaten Gouverneurshuis in Antwerpen. Peter Holvoet-Hanssen, Lies van Gasse en Anneleen van Offel zorgden voor tekstbijdragen, Silke Vos Vanhoof zorgde voor de muziek. Uitgever Marc van Gisbergen van Marmer sprak de menigte toe. De bundel is hier te bestellen. Een voorproefje op Laurens Jz. Coster. Hieronder: een videogedicht van Swoon. 

Deze zachte witte kamer / Our padded white rooms from Marc Neys (aka Swoon) on Vimeo.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

november 2014

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën