Twitter

Facebook

Uitgeverij De Contrabas
Man zoekt bal van Sander de Vaan -- de voetbalbundel voor dit WK

Elders

Hoofdmenu

Poëzienieuws

28 oktober 2014

Uitslag 46ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd

Jack van der Weide wint

Jack van der Weide heeft met zijn vertaling van ‘Neue Geologie’ van de Duitse dichter Günter Kunert de 46ste editie van de Vertaalwedstrijd op Facebook gewonnen. (Zie dit bericht over ontstaan, doel en werkwijze van deze groep). Renée Vink won zilver en Andy Peetermans pakte het brons.

Günter Kunert (Berlijn, 1929) is een van de belangrijkste en meest veelzijdige hedendaagse schrijvers van Duitsland. In 1979 verliet hij de DDR en vestigde zich in West-Duitsland. Zijn gigantische bibliografie bestaat naast poëzie onder andere uit korte verhalen, essays, hoorspelen, reisverhalen, filmscripts, toneel en een roman. Het werk van Kunert kenmerkt zich door een kritische houding ten opzichte van het ongebreidelde geloof in de vooruitgang, het nationaalsocialisme en de politiek van de DDR.

Lees meer "Uitslag 46ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd" »

27 oktober 2014

Dylan Thomas: honderdste geboortedag

Dylan Marlais Thomas werd op 27 oktober 1914 in Swansea, een havenstad in het zuiden van Wales geboren. Streekgenoten en familie spraken zijn naam als ‘Dulan’ uit, maar dat vond hij te veel als ‘dull one’ klinken, Engels voor dommerik. Dat anno 2014 een beloftevolle Vlaamse wielrenner Dylan met zijn voornaam heet, zal wellicht meer met Bob Dylan te maken hebben, de Amerikaanse zanger die zijn pseudoniem dan weer als hommage aan de Welshe dichter koos, al bestaat ook daar betwisting over.

Toch was Dylan Thomas zelf al een internationale beroemdheid, toen hij kort na de publicatie van zijn 'Verzamelde Gedichten', tijdens een Amerikaanse tournee op 39-jarige leeftijd overleed. Zijn diabetes en ongezonde levensstijl hadden hem verzwakt, maar het was nooit duidelijk of een dodelijk aantal whisky’s of een overdosis pijnstillende morfine hem fataal zijn geweest.

Lees de hommage van Johan de Haes op cobra.be >>

26 oktober 2014

In haar nieuwe bundel ‘Tieten’, oh nee, ‘Titel’. Zei ik echt ‘Tieten’?

- over een middag in de Linnaeusboekhandel in Amsterdam -

Vanmiddag ging ik naar een poëziemiddag in Linnaeusboekhandel te Amsterdam. Het was al de tweede keer deze week dat ik zomaar in het wild naar dichters ging kijken, na afgelopen maandag. Het kon niet op de afgelopen dagen, en zeker vanmiddag niet, want er waren maar liefst vijf sprekers, dichters die allemaal net een nieuwe bundel hadden gepubliceerd bij Voetnoot, in de reeks ‘Eigentijdse poëzie’.

Lees meer "In haar nieuwe bundel ‘Tieten’, oh nee, ‘Titel’. Zei ik echt ‘Tieten’?" »

24 oktober 2014

De stand van de kritiek (2): Jannah Loontjens (Awater)

Ud-logo

Met de poëzie gaat het altijd goed én slecht: er wordt onnoemelijk veel poëzie geschreven en gepubliceerd, maar goede poëzie is er maar weinig en wat er is, wordt nauwelijks gelezen. Wat ontbreekt is een sterke kritiek: een die zelf op behoorlijk peil staat en zich kan verhouden tot de poëzie die ze geacht wordt van minder goede te kunnen onderscheiden. In plaats daarvan viert dilletantisme hoogtij.

Exclusief voor De Contrabas peilt Rutger H. Cornets de Groot, zelf recensent voor Awater, de komende weken de stand van de kritiek in kranten, tijdschriften en online media. In de tweede aflevering van deze reeks antikritieken opnieuw een Awater-recensent: Jannah Loontjens.

Lees meer "De stand van de kritiek (2): Jannah Loontjens (Awater)" »

17 oktober 2014

De stand van de kritiek (1): Matthijs Ponte (Awater)

Ud-logoMet de poëzie gaat het altijd goed én slecht: er wordt onnoemelijk veel poëzie geschreven en gepubliceerd, maar goede poëzie is er maar weinig en wat er is wordt nauwelijks gelezen. Wat onder meer ontbreekt is een sterke kritiek: een die zelf op behoorlijk peil staat en zich kan verhouden tot de poëzie die ze geacht wordt van minder goede te kunnen onderscheiden. In plaats daarvan viert dilettantisme in de kritiek hoogtij.

Exclusief voor De Contrabas peilt Rutger H. Cornets de Groot, zelf recensent voor Awater, de komende weken de stand van de kritiek in kranten, tijdschriften en online media. Vandaag als eerste in deze reeks antikritieken: Awater-recensent Matthijs Ponte.

Lees meer "De stand van de kritiek (1): Matthijs Ponte (Awater)" »

Rotterdam: grote en kleine iconen, en Het Graf van de Onbekende Dichter

Op VandaagEnMorgen publiceert Manuel Kneepkens een interessant opnieartikel over de manier waarop Rotterdam met kleine en grote iconen omgaat, bijvoorbeeld met ‘Het graf van de onbekende Dichter’...

De Markthal - eigenlijk een soort van Zeppelinhangar zonder Zeppelin - heeft denk ik het verlangen naar ‘grote’ iconen in Rotterdam waarschijnlijk wel voor een poosje ruim bevredigd. Eerder gingen de Erasmusbrug en de Euromast (1960!) de Markthal daarin voor. Iconen zijn goed voor de identiteit van een stad en… bovendien trekken zij toeristen. Ook niet onbelangrijk. Maar hoe is het met de ‘kleine’ iconen gesteld? Ook zij zijn goed voor de identiteit en ook zij kunnen toeristen trekken! Het is op het gebied van de ‘kleine’ iconen, dat Rotterdam het de laatste tijd nogal laat afweten.

16 oktober 2014

Deze zachte witte kamer - Runa Svetlikova

Gisteren was de presentatie van Deze zachte witte kamer van Runa Svetlikova in een mooi verlaten Gouverneurshuis in Antwerpen. Peter Holvoet-Hanssen, Lies van Gasse en Anneleen van Offel zorgden voor tekstbijdragen, Silke Vos Vanhoof zorgde voor de muziek. Uitgever Marc van Gisbergen van Marmer sprak de menigte toe. De bundel is hier te bestellen. Een voorproefje op Laurens Jz. Coster. Hieronder: een videogedicht van Swoon. 

Deze zachte witte kamer / Our padded white rooms from Marc Neys (aka Swoon) on Vimeo.

18 september 2014

45ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd

Renée Vink wint.

Renée Vink heeft met haar vertaling van ‘Women Who Dye Their Hair’ van de Engelse Janet Fisher de 45ste editie van de Vertaalwedstrijd op Facebook gewonnen. (Zie dit bericht over ontstaan, doel en werkwijze van deze groep). Jan van den Berg won zilver en Sigrid Lensink-Damen brons.

Janet Fisher (Birmingham, 1943) studeerde rechten en werkte vijf jaar voor een Londense juridische uitgeverij. Nadat ze naar Yorkshire was verhuisd, de geboorte van drie zonen en een periode van ziekte, kon ze geen werk meer vinden. Ze besloot schrijver te worden. In 1989 sloot ze zich aan bij The Poetry Business in Huddersfield. Ze heeft drie bundels gepubliceerd: Listening to Dancing (1996), Women Who Dye Their Hair (2001) en Brittle Bones (2008). Janet Fisher is nu met pensioen.

Lees meer "45ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd" »

17 september 2014

Notities over poëzie (4): Poëzie met ballen, Martijn Teerlinck en Leo Herberghs

Op 9 september publiceerde Johanna Geels een blogstukje waar je het moeilijk niet mee eens kunt zijn. In een hartstochtelijk pleidooi nam ze het op voor poëzie die buiten de lijntjes wil kleuren, die ‘ballen’ heeft. Toch ben ik het met veel beweringen die zij doet niet eens. Dat er veel flauwe meisjespoëzie verschijnt, de laatste jaren: ja. Maar dan komt het:

‘Bottomline is dat ik de poëzie zonder ballen zat ben. Het gefleem, de zachte handschoentjes, het geschuifel in de gang. Het moest maar es gaan donderen, knetteren, gaan stomen in die letteren. Weg uit de gepoederde salons, hup, de straat op. Dwars door de drek. En als je eigen modderpoel niet diep of smerig genoeg is, ga je maar aan de rand van die van een ander zitten, zo eentje die meurt en afgeeft. Voor schrijven is lef vereist, niet bang zijn om vieze handen te maken, nooit bang zijn.’

Die uitbarsting kende ik nog ergens van. Het is een mix van alle manifesten ooit geschreven, van De Tachtigers tot Ik ben een bijl. Het is de emmer vol gemeenplaatsen die over ons wordt heengestort als iemand Een Punt wil maken en de poëzie een richting in wil duwen die het Eigen Engagement en De Bevlogenheid wil celebreren. Nooit bang zijn, zegt Geels. En eerlijk gezegd vind ik dat een beetje, hoe zal ik het zeggen? Arrogant? Misschien wel.

Lees meer "Notities over poëzie (4): Poëzie met ballen, Martijn Teerlinck en Leo Herberghs" »

08 september 2014

Boeken die ik twaalf jaar niet heb gezien (13): Gerrit Kouwenaar (en Wiel Kusters)

Twee boeken over de deze week overleden dichter Gerrit Kouwenaar vond ik in de bananendozen: Een tuin in het niks, vijf opstellen over Gerrit Kouwenaar (1983) en De killer, over poëzie en poëtica van Gerrit Kouwenaar (1986). Beide boeken zijn geschreven door Wiel Kusters, de Grandma Moses van de Limburgse dichters en de Prins Carnaval van het ooit zo populaire poëtica-onderzoek.

De twee boeken zijn belangrijk geweest voor de receptie van Kouwenaars werk, maar ze zijn ook te beschouwen als de wetenschappelijke sluitstenen van het deel van Kouwenaars werk dat werd afgesloten door Volledig volmaakt oneetbare perzik (1978) en Het blindst van de vlek (1982). Daarna, na het verschijnen van het ogenblik: terwijl (1987), begon de periode van het bezonken meesterschap, culminerend in Totaal witte kamer (2002), het orgelpunt van Kouwenaars oeuvre (nog gevolgd door een kleine toegift, Het bezit van een ruïne, in 2005).

Lees verder op Tzum.

Uitgeverij De Contrabas
Das Haus am Salzhof. Pension in Brandenburg a/d Havel, dichtbij Berlijn. Vanaf 10 augustus 2013.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

oktober 2014

ma di wo do vr za zo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën