Twitter

Facebook

Elders

Hoofdmenu

Poëzienieuws

04 december 2014

Willem Bilderdijk krijgt glossy

Omslag Willem1(Ingezonden mededeling) Uitgeverij De Zingende Zaag, de Pietje Bell onder de literaire boekmakers, veelvuldig bekroond en geprezen om haar spel met vorm en inhoud, bestaat 25 Jaar en viert de aftrap van dit jubileum met WILLEM. Ceci n'est pas un glossy. Het is de allereerste 'glossy' die er van een dode dichter verschijnt. Deze glossy met een knipoog verschijnt ter gelegenheid van Bilderdijk Superstar, de vijfde Bilderdijklezing verzorgd door Rick Honings. Deze ultieme glossy, die geen glossy wil zijn, ceci n'est pas un glossy, speelt in vorm en inhoud met de persoonlijkheidscultus die al tijdens het leven van Bilderdijk hilarische of zo men wil bedenkelijke vormen aannam. Zo was Bilderdijk het vooral in zijn Haarlemse jaren zat om als een orang-oetan, olifant of struisvogel te worden aangestaard en eindigde de dichter, vanwege het grote aantal verzoeken om haarlokken, vrijwel kaalgeknipt in zijn kist. 

Kijk hier voor de inhoud van de niet-glossy >>

47ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd

Jan van den Berg wint.

Jan van den Berg heeft met zijn vertaling van ‘Birefringence’ van de Canadese dichter Christian Bök de 47ste editie van de Vertaalwedstrijd op Facebook gewonnen. (Zie dit bericht over ontstaan, doel en werkwijze van deze groep). Jac Naber won zilver en Kasper Nijsen was goed voor brons.

Christian Bök (Toronto, 1966) is een experimenteel dichter. In Canada is hij beroemd om zijn boek ‘Eunoia’, naar verluidt “Canada’s best verkochte poëziebundel ooit”, waarin in elk van de vijf hoofdstukken slechts één klinker wordt gebruikt. Zijn bundel ‘Crystallography’ verscheen in 1994 (een herzien versie kwam uit in 2003). Bök gaat daarin uit van de patafysische gedachte dat taal een kristallisatieproces is. De bundel bevat verschillende vormen van poëzie en proza, waaronder concrete poëzie, pseudohistorische teksten, diagrammen, kaarten en Engelse gematria.

Lees meer "47ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd" »

26 november 2014

Herman Gorter 150 jaar

GorterOp 26 november is het precies 150 jaar geleden dat Herman Gorter (1864-1927) werd geboren. Ter viering van zijn verjaardag presenteren Van Oorschot, Huis Clos en Perdu twee nieuwe boeken, van de jongere en latere Gorter. Bij Huis Clos verschijnt een heruitgave van Gorters lange, nooit bij leven gepubliceerde 'Een dag in 't jaar' (1889), onder de titel: Een glorieus ding. 'Een dag in 't jaar' van Herman Gorter, bezorgd en toegelicht door Johan Sonnenschein. Bij Van Oorschot verschijnt het brievenboek Geheime geliefden: brieven aan Ada Prins en Jenne Clinge Doorenbos, bezorgd door Lieneke Frerichs

Dat lees ik op de website van Perdu, waar vanavond tout academisch Plopsaland zal uitrukken om de jarige dichter te eren. Abe de Vries publiceerde op zijn weblog een artikel over de dichter, helaas onleesbaar (Abe, een groter plaatje mag). Op de website van DBNL is veel werk van de inmiddels aflijvige bard te lezen, gratis en voor niks, want rechtenvrij. De foto linksboven is ooit gemaakt door Willem Witsen.

24 november 2014

Dirk van Bastelaere: dichter en persvoorlichter van N-VA - reactie Spinoy en wonderbaarlijke verrijzenis van Oote

Zie, het geschiede dat Dirk van Bastelaere een functie ging bekleden bij een politieke partij, zoals ik gisteren al berichtte. Bij de epigonen en nageboorten van het postmodernisme gingen alle alarmbellen af. De website Oote (ooit bedoeld als GutMensch-alternatief voor De Contrabas, maar inmiddels verworden tot een dode verzameling niet-werkende links) werd er zelfs voor uit het vet gehaald, en op de Facebookpagina van het sufferdje klonk het van Ach! en Wee!

Erik Spinoy, ooit dichter en schrijver van beschouwingen over literatuur, klom in zijn pen en componeerde een weerwoord, dat hier is na te lezen. Spinoy doet ouderwets van ‘tut tut’ en ‘ho ho’: ‘Een opmerkelijke constante in zijn spreken en handelen is zijn neiging om zich restloos met ideeën en overtuigingen te identificeren en wie het niet met de door hem vertolkte waarheidspositie eens is berispend toe te spreken. Dat is hier niet anders: het interview leest als een catalogus van als onweerlegbare feiten gedebiteerde clichés uit het N-VA-discours: ‘‘België is ziek’’, ‘‘België is een hinderpaal voor de Vlaamse culturele ontvoogding’’, ‘‘Vlaamse solidariteit is veel efficiënter’’, we moeten naar een ‘‘lichte overheid’’, etcetera.’ Inderdaad, et cetera.

Bernard Heidsieck (1928-2014)

Door Jan H. Mysjkin

Eergisteren, 22 november 2014, overleed Bernard Heidsieck te Parijs. Hij was een pionier van de klankpoëzie. Heidsieck was in 1998 te gast op Poetry International te Rotterdam. De techniek was zo beroerd dat hij gedichten uit Ademhalingen en korte ontmoetingen zonder bijbehorende klankband moest voorlezen. Op de site van het festival is overigens nergens te vinden dat hij er ooit is geweest. Vertalingen uit Ademhalingen en korte ontmoetingen werden opgenomen in: Jan H. Mysjkin, Het feest van de vorm (Poëziecentrum, Gent, 1996). Bij wijze van hommage drukken we hierbij Mysjkins inleiding daaruit af.

Lees meer "Bernard Heidsieck (1928-2014)" »

23 november 2014

Dirk van Bastelaere: dichter en persvoorlichter van N-VA

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik begin eh... begrip te krijgen voor de stellingnames van Dirk van Bastelaere. Dit alles na lezing van dit interview in de Morgen van dit weekend. Daarin legt de persvoorlichter van N-VA fracties Kamer en Senaat uit waarom hij het werk doet dat hij sinds kort doet. Een paar citaten:

‘Mijn verzet tegen de institutionele complexiteit van dit inefficiënte land heeft van mij een separatist gemaakt. Die zesde staatshervorming waar CD&V zo trots mee uitpakt, heb je die al eens proberen bestuderen? Wat maakt het mij in godsnaam uit of de autokeuring federaal dan wel regionaal geregeld wordt?’

Lees meer "Dirk van Bastelaere: dichter en persvoorlichter van N-VA" »

13 november 2014

Notities over poëzie (9): Johnny van Doorn

Grote kans dat u gisteren een bons heeft gehoord, tussen zeven en acht uur in de avond. Dat was Johnny van Doorn, die zich omdraaide in zijn graf. De Wereld Draait Door had namelijk een eerbetoon aan hem georganiseerd omdat hij op 12 november (gisteren dus) zeventig zou zijn geworden, en helaas, het was weer allemaal much ado about nothing, veel lucht om een weliswaar zinderende kern - maar de kern kwam niet aan bod. Het was beeldvorming wat de klok sloeg.

En jawel, ja hoor: de jonge Van Doorn was een fenomeen, de Selfkicker die als een tornado door het poëzielandschap ging. Maar hij was niet alleen de Selfkicker, hij was, vooral, de schrijver van kleine, inteme verhalen over zijn jeugd en afkomst - en over zijn moeizame gang door de woelige wereld die zich onontkoombaar aan hem opdrong. De Selfkicker was tussen 1965 en 1970 een fenomeen, Johnny van Doorn was vanaf dat moment tot aan zijn dood een schrijver. Die gelukkig weer in druk is. 

10 november 2014

De Prix Apollinaire voor Aksinia Mihaylova

* Door Jan H. Mysjkin *

Vorige week regende het weer prijzen in Frankrijk: de Prix Goncourt ging naar Lydie Salvayre voor Pas pleurer, de Prix Renaudot naar David Foenkinos voor Charlotte, de Prix Medicis naar Antoine Volodine voor Terminus radieux, de Prix Femina naar Yanick Lahens voor Bain de Lune, de Grand prix du roman de l’Académie française naar Adrien Bosc voor Constellatio, de Prix FNAC naar Benjamin Wood voor Le Complexe d’Eden Bellwether. Ik haal de informatie van de webstek van het weekblad L’Express onder het kopje ‘Literaire prijzen. Alle laureaten van het nieuwe boekenseizoen staan hier bijeen.

Aksinia Mihaylova foto Jan H. MysjkinAlle laureaten? Het is opmerkelijk dat de Prix Apollinaire in het rijtje ontbreekt. De reden is niet ver te zoeken: het gaat om een prijs die sinds 1941 elke jaar wordt toegekend aan een… dichtbundel. Uit het weglaten of vergeten van de prijs mogen we afleiden dat een poëzieprijs voor de media een non-gebeurtenis is. En toch, tijdens de uitreiking op 5 november nam ook de Franse minister van Cultuur, Fleur Pellerin, het woord: ‘Midden in het seizoen van literaire prijzen die de roman in de bloemetjes zet, opent de Prix Apollinaire een poëtische parenthese om hulde te brengen aan het talent van een grote dichteres evenals aan de originaliteit en de moderniteit van haar werk.’ Helaas, ook de woorden van de minister vermochten niet meer zichtbaarheid aan de prijs te geven.

Lees meer "De Prix Apollinaire voor Aksinia Mihaylova" »

28 oktober 2014

Uitslag 46ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd

Jack van der Weide wint

Jack van der Weide heeft met zijn vertaling van ‘Neue Geologie’ van de Duitse dichter Günter Kunert de 46ste editie van de Vertaalwedstrijd op Facebook gewonnen. (Zie dit bericht over ontstaan, doel en werkwijze van deze groep). Renée Vink won zilver en Andy Peetermans pakte het brons.

Günter Kunert (Berlijn, 1929) is een van de belangrijkste en meest veelzijdige hedendaagse schrijvers van Duitsland. In 1979 verliet hij de DDR en vestigde zich in West-Duitsland. Zijn gigantische bibliografie bestaat naast poëzie onder andere uit korte verhalen, essays, hoorspelen, reisverhalen, filmscripts, toneel en een roman. Het werk van Kunert kenmerkt zich door een kritische houding ten opzichte van het ongebreidelde geloof in de vooruitgang, het nationaalsocialisme en de politiek van de DDR.

Lees meer "Uitslag 46ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd" »

27 oktober 2014

Dylan Thomas: honderdste geboortedag

Dylan Marlais Thomas werd op 27 oktober 1914 in Swansea, een havenstad in het zuiden van Wales geboren. Streekgenoten en familie spraken zijn naam als ‘Dulan’ uit, maar dat vond hij te veel als ‘dull one’ klinken, Engels voor dommerik. Dat anno 2014 een beloftevolle Vlaamse wielrenner Dylan met zijn voornaam heet, zal wellicht meer met Bob Dylan te maken hebben, de Amerikaanse zanger die zijn pseudoniem dan weer als hommage aan de Welshe dichter koos, al bestaat ook daar betwisting over.

Toch was Dylan Thomas zelf al een internationale beroemdheid, toen hij kort na de publicatie van zijn 'Verzamelde Gedichten', tijdens een Amerikaanse tournee op 39-jarige leeftijd overleed. Zijn diabetes en ongezonde levensstijl hadden hem verzwakt, maar het was nooit duidelijk of een dodelijk aantal whisky’s of een overdosis pijnstillende morfine hem fataal zijn geweest.

Lees de hommage van Johan de Haes op cobra.be >>

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

december 2014

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd.

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën