Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

lucienne kohler

Veel ruimte in dit gedicht met mooie tussen-de-regels-door details. Iets om vaker te lezen.

Adriaan Krabbendam

Ik kan alleen maar reageren met een Rotterdams sohee!

RHCdG

Merkwaardig gedicht dat zichzelf mét de wereld die het afwijst weggooit en quasi-nostalgisch de jungle verkiest?

Harry J.M. Kleinhoven

Tarzan in Nieuwegein, of zoiets? ;-) Maar ik vermoed dat we hier van doen hebben met zgn. ekfrastische poëzie (gedichten die geïnspireerd zijn door schilderijen of beelden). Er lijkt een foto te worden geëvoceerd, van één der eerste foto's ooit (daguerrotypie, genoemd naar de uitvinder, eerste helft 19e eeuw). Of misschien betreft het een diorama (eveneens een uitvinding van Louis Daguerre).

Kanvas Tetrapool

Ik vind de woorden "populieren" en vooral ook "provinciestad" detoneren.

Hans van Willigenburg

Sohee! zeg ik Adriaan na....

Johanna Geels

Mooi!

Rim Sartori

Ik heb eerst even moeten opzoeken wat een "Daguerreotypie" was.-) leuk woord!
Het is wel een gedicht wat ik meerdere malen wil lezen: het is wederom een prachtige zin: "Je hebt een strand nodig waaraan de zee is stilgevallen,
meeuwen in hun vlucht gestold" dat beeld zie ik voor me. Dan merk je dat het een foto is, dat zit volgens mij ook in de zin: een foto waarop een stuiterende strandbal niet leeft". Buiten die vage buitenlander, die blijft staan. Apart , ik begrijp alleen de de laatste zinnen niet. Misschien komt dat later. Het is een gedicht die je vaker moet lezen en op je in moeten laten werken.

Harry J.M. Kleinhoven

'Het paarse lint of "purple ribbon" wordt gedragen om de internationale strijd tegen het geweld tussen verschillende personen, te steunen zoals geweld tegen vrouwen. Wereldwijd zijn er diverse actiegroepen welke dit lint dragen. In Nederland en België staat het voor de strijd tegen het misbruik van kinderen.' (bron: wiki)

Harry J.M. Kleinhoven

"Overzees" (titel) doet me denken aan Suriname en de Nederlandse Antillen, ook wel aangeduid als de 'overzeese gebiedsdelen'.

Harry J.M. Kleinhoven

Strofe 2 lijkt me een afrekening te zijn met de eigen (wellicht vermoede) homosexualiteit van de lyrische ik (niet eens genoemd, maar wel verborgen aanwezig). Die "vage buitenlander" lijkt me de vaderfiguur te zijn.

nodig-nodig-nodig-nodig-nodig - het komt maar liefst vijf keer voor. Zo alles bij elkaar genomen, en dan m.n. door de frase waarin gesproken wordt over "medicatie" (strofe 3) lijkt het te gaan om de verwerking van PTSD (Post Traumatic Stress Disorder), maar dan van iemand die niet gehoord wordt, en zich dientengevolge bevindt op het randje van opgeven.

Net als in het 'situatie II'-gedicht van P. Knipmeijer (# 14 in het Gedichtenforum) is ook dit gedicht geschreven in de afstandelijke je-vorm (= men), terwijl het eigenlijk over de "ik" gaat. Die afstandelijkheid kan misschien worden opgevat als een ver doorgeschoten ongevoeligheid, m.n. voor het eigen lot en welbevinden; de daadkracht zo goed als dood.

Het gedicht nodigt uit tot puzzelen, een bonus, en dat naast de meermaals geslaagde frasering.

Echter, wanneer ik het gedicht willen snappen even laat voor wat het is, en me alleen laat meevoeren in de taal... dan blijft er minder overeind dan zou kunnen worden verwacht. Het gedicht lijkt een soort van daartoe noodzakelijke diepte te missen: het ontroert niet. Wat we derhalve lezen valt meer in de mededelingensfeer dan in de direct aansprekende emotio-sensitieve sfeer.

Koenraad Goudeseune

Dank voor de commentaren. Erg onderhoudend. De dichter kan er maar wel bij varen. Dank, dank.

Nic Castle

Interessant proza-gedicht.

Walter Debeuf

Heb enorm genoten van uw brievenboek "Het boek is beter dan de vrouw". Ga nu beginnen aan "Wat duurt op drift zijn lang". Via het eerste boek, waarin u vaak melding maakte van publicaties op Contrabas, ben ik dan hier terechtgekomen.

koenraad goudeseune

Waarvoor dank!

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën