Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

Ochtendnieuws Feed

28 januari 2013

Ochtendeditie 27.1.2013

Jürgen Habermas krijgt de Erasmusprijs 2013. Zie deze site voor een bericht en kijk ook op de website van de prijs voor meer informatie.

Er is geen crisis in het boekenvak. Zegt Mizzi van der Pluijm. Zij is directeur van AtlasContact en stelt in die hoedanigheid: 'Eindelijk gebeurt er weer eens iets. Eindelijk mogen we ons vak weer eens opnieuw uitvinden. Sterker: we worden ertoe gedwongen. De laatste vijftig jaar is er nauwelijks iets veranderd in het boekenvak, en nu, nu opeens ligt er een heel nieuw speelveld open. Ik beschouw het als een groot voorrecht in deze tijd uitgever te zijn.'

'Er is genoeg goede christelijke literatuur, vindt Willy Wouters-Maljaars. Zulke boeken vormen je en zetten je aan het nadenken.' Dit is te lezen in het Reformatorisch Dagblad. In dezelfde krant vinden we ook een artikel van Enny de Bruijn en Rudy Ligtenberg. Zij brengen in het begin van dit christelijk-literaire jubeljaar ('Jubilea zijn er aan de orde van de dag: de afgelopen maanden herdachten we vijftien jaar CLO en dertig jaar Schrijvenderwijs, het komende jaar staat in het teken van vijftien jaar Liter.') de 'top 25' in kaart van de christelijke letteren.

De Bruijn en Ligtenberg permitteren zich ook een grapje. Op plek 25 staat niemand. Hoewel: 'Onmogelijk om nummer 25 te kiezen. Personen die zich voor deze plek verdringen: Gert van de Wege, Louis Krüger, Marianne Witvliet, Monica van Bezooijen, Elizabeth Kooman, Cor Bregman, Menno van der Beek, Els Meeuse, Rick de Gier, Jan Sonneveld, Frans Willem Verbaas, Liesbeth Goedbloed, Leendert van Wezel, Lisette van de Heg en vele anderen. En wijzelf natuurlijk.'

Daan Doesborgh werd geïnterviewd door Dieuwertje Mertens, voor De Brugkrant: 'Ik heb het nooit eng gevonden om op het podium te staan. Toen ik 17 was ging ik mee met dichter en vriend Quirien van Haelen naar Düsseldorf. Hij zou daar een soort gastoptreden verzorgen voor dichters van buitenaf. Het probleem was: al zijn gedichten waren in het Nederlands geschreven. Ik heb toen aangeboden de gedichten op het podium in het Engels te vertalen. Ik trad naast hem op als een soort vertaalrobot. Alleen vertaalde ik de gedichten expres helemaal anders. Het publiek vond het geweldig. Op dat festival heb ik de smaak te pakken gekregen.'

Tinneke Beeckman ging naar de film: 'Zeker, Lincoln was berekend, sluw en zelfs genadeloos. Om voldoende stemmen te ronselen voor de grondwetswijziging rond slavernij, bijvoorbeeld, deed hij mee aan tactische spelletjes. Die komen behoorlijk in de buurt van corruptie. Wie resultaten wil boeken, kan het politieke spel maar beter grondig begrijpen. Maar die kneepjes gebruikte Lincoln niet uit persoonlijke eerzucht of machtswellust.'

02 april 2012

Dode schrijvers en hun naleven

"After his death it was left to Toole's mother, the formidable Thelma, to wage a one-woman war on behalf of the unpublished novel. In time her cause would be assisted by Walker Percy, to whom much credit goes: I hadn't realized until I read Butterfly in the Typewriter quite how hard the good doctor worked to get Toole's book into print. Thank him silently (or blame him) the next time a stranger accosts you with a glad light in his eyes, wanting only to talk about A Confederacy of Dunces." John Kennedy Toole brengt de pennen nog steeds in beweging. Op de website van Barnes and Noble, bijvoorbeeld.

Zelfs de cassette met het nagelaten werk van Jeroen Mettes zaliger nagedachtenis brengt pennen in beweging. Altijd dezelfde pennen, of in elk geval, altijd één pen die er niet voor terugschrikt om gezellig bij de kist van de ontslapene neer te hurken. Kopje muntthee erbij. Limburgse vlaai met kersen en kruimeltjes binnen handbereik. Pianomuziekje. En dan gezellig framen: "2005 was the year in which Dutch poetry blogging exploded. That year saw the foundation of the influential, polemical, and populistically inclined weblog De Contrabas (The Double Bass), which became a strong force for internet poetry in Dutch in the years to follow. In the summer of that year, a lively debate raged in the aftermath of Bas Belleman’s article “Doet poëzie er nu eindelijk toe?” (“Does poetry finally matter now?”), on a blog specifically devoted to this question."

Want zo is Samuel - kliklijn - Vriezen. Is het niet het woord fout of fascistisch - en heeft hij tussen het zenden van vele klikbriefjes door nog wat tijd over - dan is het wel populistically. Weten ze op dat "platform for thinking through media. text, image, video, sound and new forms of publishing online" veel. Natuurlijk niet. En zo is een zwijgende dode opnieuw de megafoon voor "a field in which one confronts politics and the world", mits de wereld voldoet aan de eisen van de kliklijnbeheerder natuurlijk. Hele tekst: hier.

Lezen wij tot slot de beschouwing van Maria Popova op Brainpickings: "There’s indisputable value in turning to our greatest heroes for wisdom on everything from how to find our purpose to the balance of rationality and intuition to the key to happinessto the secret of life. But blindly following advice, even from the greatest of minds, is a recipe for disappointment since, after all, every human experience is different from every other."

Ach ja.

15 maart 2012

Ochtendnieuws: 15.03.2012

"Tijdens de jaarlijkse Boekenweek lijdt de lezer. Het boek, deze voorbode van leesgenot, in het beste geval, is bij uitstek ongeschikt om te worden opgeleukt tot artikel dat centraal staat in een verkoopbevor- derend evenement. Laat staan in een tien dágen durend verkoopbevorderend evenement." Op mijn weblog meer vrolijks.

Louis Paul Boon is jarig en de lucht lijkt opgeklaard rond het grote Jubeljaar. Knack bericht.

Tijdens de Boekenweek is het wellicht ook eens in te gaan op de vraag: hoe duur mag een boek zijn? Op de website van The Atlantic staat een heel goed artikel over deze kwestie, zeker in tijden van e-boek.

Het is, tot slot, echt iets voor een boek dat de volgende Boekenweek gaat domineren, dit nieuws over de teruggevonden sprookjes. De archieven van Franz Xaver von Schönwerth gingen open en daar kwamen ze tevoorschijn.

14 februari 2012

Ilja Leonard Pfeijffer en Arie Storm + update

- De taxi was al besteld -

Gisteren ontving ik onderstaand bericht van Ilja Leonard Pfeijffer:

"Ilja Leonard Pfeijffer zou zaterdag aanstaande te gast zijn bij de Tros Nieuws Show om te praten over zijn nieuwe boek Hoe word ik een beroemd schrijver? Hoewel de taxi al was besteld, is de afspraak op het laatste moment geannuleerd. De reden hiervan is dat in het boek op enkele plaatsen op ironische wijze wordt ingegaan op de positie van de criticus Arie Storm (incidenteel ook als auteur werkzaam), die een vaste medewerker is van het programma."

Arie Storm heeft op verzoek van De Contrabas gereageerd: "Vreemde tekst. Ik heb juist gezegd dat ik het leuk zou vinden om met Ilja in één uitzending te zitten. Ik bedoel: hij is mijn biograaf!"

Pfeijffer schreef eveneens: "De afspraak was dat hij zaterdag samen met Ilja Leonard Pfeijffer aanwezig zou zijn om hem van repliek te dienen. Maar kennelijk is hij, om redenen waarnaar we alleen maar kunnen gissen, van gedachten veranderd en heeft hij zijn machtspositie misbruikt om de confrontatie uit de weg te gaan en de redactie te dwingen om Ilja Leonard Pfeijffer te boycotten."

Storm: "Het plan was zelfs Ilja speciaal met mij op dezelfde dag in de uitzending te hebben. Martijn van Dijk, eindredacteur van de TROS Nieuwsshow vond dat een leuk idee. En ik eigenlijk ook. Zou het trouwens een probleem zijn, wat het wat mij betreft dus niet is: Pfeijffer is van harte welkom en ik gá helemaal niet over welke gasten er wel of niet worden uitgenodigd, maar zóú et cetera, dan kan hij toch in een week komen dat er een andere recensent zit?"

Na het raadplegen van het uitzendschema zegt Storm: "En dan nog iets... je ziet dat het een grapje is, want over welke zaterdag heeft Pfeijffer het in het persbericht? Afgelopen zaterdag zat Ingrid Hoogervorst er en komende zaterdag zit Pieter Steinz er. Dus dan was er of is er al helemaal geen 'probleem'."

De vraag blijft: waar én wanneer stond die taxi, als er een taxi was, te draaien? En wie zou in die taxi zijn gaan zitten, als hij in een taxi zou gaan zitten, een slachtoffer van een boycot of een ware, alles bij elkaar verzinnende postmodernist?

Update: Inmiddels heeft NRC Boeken er een artikel aan gewijd. Waarin Pfeijffer en zijn redacteur Peter Nijssen elkaar de hete aardappel toeschuiven. Nijssen zegt het heel... fraai: "Wat Ilja zegt klopt niet helemaal. Ik heb slechts het vermoeden dat Arie Storm achter de afzegging zit, maar ik kan niets hardmaken."

01 februari 2012

Ochtendnieuws: 1.2.2012

"Anonymous, de ongewild komische film van Roland Emmerich, wil de wereld kond doen dat de werken waarvan wij misleide zielen denken dat ze door William Shakespeare zijn geschreven, in werkelijkheid uit de pen van Edward de Vere zijn gevloeid, de 17de graaf van Oxford." Simon Schama treedt in het strijdperk.

"Hanno Merkelstein was gedichtenschrijver. Zo noemde hij zich. De dames noemden hem dichter, de heren noemden hem schrijver. Die finesse is hem niet ontgaan, maar liet hem koud." Op Torpedo. Op dezelfde site dit kalenderblad:

In januari staat de stad
ons nog meer dan gewoonlijk tegen.
Wanneer het sneeuwt is het nog wat,
maar meestal blijft het slechts bij regen.

Ernest van der Kwast drinkt een espresso met een duivenmelker: "Duivenmelker Pieter Veenstra verkocht afgelopen weekend een duif voor 240.400 euro. 'Het is de duurste duif ooit,' zegt Veenstra trots bij een espresso."

Een interview met Doeschka Meijsing, uit de papieren Tzum, nu online te lezen. Op de website van De Volkskrant een in memoriam van Arjan Peters.

De Marsupilami is zestig jaar geworden... Is dat niet geweldig? Op de website van De Standaard een artikel.

Op de website van The Paris Review een artikel over libertaire librarians... "Porn books and librarians have always had a passionate, mutually defining relationship—it was, in fact, a prudish French librarian in the early nineteenth century who coined the word pornography."

Mocht iemand willen weten wat poëzie precies is, kan terecht op de Facebook-pagina van The Guardian, waar Geoffrey Hill een stomp geeft aan de Engelse poet laureate Carol Ann Duffy. Wie wil weten wat literatuur is, kan terecht op de weblog De Reactor, waar Gijsbert Pols een dansje doet op het werk van Adriaan van Dis: "Het gaat er om dat Adriaan van Dis helemaal geen literaire schrijver is. Van Dis is een literair merk. Een literaire schrijver is iemand die boeken maakt. Dat doet Van Dis helemaal niet. Van Dis ontwikkelt een vertoog – in dit geval over Parijs – dat vervolgens gemedialiseerd wordt, in boeken natuurlijk, maar ook in artikelen, op de televisie, enzovoort."

Ja, alles wordt gemedialiseerd... zelfs de Elfstedentocht... maar ondanks alles is het nu tijd om de schaatsen uit het vet te halen en het vet weg te schaatsen...

24 januari 2012

Ochtendnieuws: 24.1.2012

Op de website van VPRO Boeken is de Gedichtendagaflevering met Willem Jan Otten en Menno Wigman terug te zien.

Op de website van Knack een beeldreportage over... boekhandels. U weet wel, offline gebouwen waar geprinte boekproducten aan de man / vrouw worden gebracht.

Een andere opmaak en indeling van De Morgen. "De krant De Morgen heeft vanaf vandaag een nieuwe look. De meest opvallende verandering is dat de krant maar uit 2 katernen meer bestaat: een eerste katern met het algemene nieuws en een tweede katern met cultuur- en lifestylenieuws." Lifestylenieuws. Wat een deprimerend woord is dat toch.

Op de website van het AD een waarlijk shockerend bericht over een literaire diefstal: "Het bronzen beeld van Simon Carmiggelt en zijn vrouw Tiny, tegenover het gemeentehuis van Rheden in De Steeg, is afgelopen weekeinde gestolen. De gemeente is geschokt over de diefstal van het levensgrote werk, dat geldt als een icoon voor het Gelderse plaatsje."

17 januari 2012

Ochtendnieuws: 17.1.2012

"Dat was even schrikken voor cultuurliefhebbers in Utrecht en daarbuiten. het lieve jeugdtheaterhuis Het Lab bleek een artistiek directer te hebben met een jaarsalaris van 214.975 euro. Een loon dat hem gelijk maakte aan de tientallen luchtverkeersleiders, medisch specialisten en omroepmedewerkers die allemaal veel meer verdienen dan de Balkenende-norm (193.000 euro per jaar, inclusief pensioen)." Of toch niet? Het Cultureel Persbureau bericht, met interessante cijferlijsten.

Johnny Depp speelde al eens de rol van Hunter S. Thompson. Op dit filmpje leest hij brieven van de schrijver, aan hem gericht, voor. De website OpenCulture laat weten dat de tekst Not Safe For Work is. Dus leuk voor op het werk.

Het is niet altijd gemakkelijk, nazaat zijn van een beroemde ouder. Lijdende partij in dit geval is Mary De Rachewiltz, dochter van Ezra Pound. Zij strijdt tegen een fascistische beweging, die zich naar haar vader noemt, CasaPound.

Hacken is iets nieuws, al kon Nevil Maskelyne er blijkbaar ook al wat van.

De terugkeer van Het Artistiek Bureau op Tzum. Niet genoeg toe te juichen.

17 dagen is het nieuwe jaar oud, en op De Reactor verscheen tot nu toe één recensie. Waar is het wilde elan gebleven?

Naima El Bezaz speelt met de vraag: hoe komen we van lastige en dure bevolkingsgroepen af? Op de website SpitsNieuws.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën