Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

Muziek Feed

17 juni 2013

Sunken Garden: componist (Michel van der Aa) zkt. schrijver (David Mitchell)

David Mitchell en Michel van der AaIk heb er totaal geen verstand van en ik ben er ook nog nooit naar toe geweest. Maar soms lees ik iets over een opera en dan denk ik: die wil ik zien (waar tot nu toe om verschillende redenen dus nog nooit daadwerkelijk van gekomen is). De vorige keer dat me dat overkwam was bij After Life. Ik had de film van Hirokazu Kore-Eda gezien - waarin mensen direct na hun dood één herinnering moeten kiezen waar ze het verder mee moeten doen - en was daar mede door mijn belangstelling voor geheugen, herinneren en vergeten maar vooral door de kwaliteiten van Kore-Eda, zeer door geraakt.

De opera van Michel van der Aa, waarvoor Hirokazu Kore-Eda het libretto schreef, zag ik nooit. Maar gelukkig heb ik het bijbehorende boekje, uitgegeven door De Nederlandse Opera, wel. Dat boekje laat niet zozeer zien wat er bij een opera allemaal komt kijken, maar geeft vooral een indruk van de associatieve geest van Michel van der Aa - ook bekend van de minuten-opera’s in De wereld draait door. En het bevat veel achtergrondmateriaal over eerder werk van Van der Aa en de films van Kore-Eda. En er staat een kleine verzameling teksten in over het geheugen en de dood. Paul Auster (Vergetelheid), Emily Dickinson (Because I could not stop for Death), Arthur Rimbaud (L’Éternité) zijn vertegenwoordigd, maar ook Douwe Draaisma (Onze intiemste metgezel), zeer deskundig als het gaat om de werking van het geheugen, leverde een bijdrage. Dat boekje vervangt de opera niet… maar het is wel een heel mooi boekje. 

Lees meer "Sunken Garden: componist (Michel van der Aa) zkt. schrijver (David Mitchell)" »

26 maart 2013

Olifanten onder de duim houden: laat ze de Circus Polka dansen

Olifant'Waar twee olifanten vechten lijdt het gras het meest’ – een Mozambikaans spreekwoord, dat door Adriaan van Dis en Kadir van Lohuizen als titel en motto werd gebruikt voor het boek over de burgeroorlog in Mozambique dat zij samen maakten – kun je nagaan hoeveel stof vier muitende olifanten in een dierentuin doen opwaaien. 

In de dierentuin van Emmen weten ze er alles van. Daar was de situatie zo onhoudbaar dat ze moesten besluiten vier olifanten op transport te stellen naar Duitsland, waar ze zich in de dierentuin van Osnabrück hopelijk beter gaan gedragen. Ze zouden een dezer dagen gaan, alleen: twee van de vier hebben misschien tuberculose. Dus is hun vertrek even uitgesteld.

Hoe anders, namelijk gedisciplineerd op militaire wijze, gedragen de olifanten in Junglebook zich (pas op: dit is de Disney-versie). Een kwestie van follow the leader, en omdat ze er daar in Emmen twee van hadden, ging het mis. 

Lees meer "Olifanten onder de duim houden: laat ze de Circus Polka dansen" »

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën