Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Inge Boulonois

Mijn diagnose: een verbale psychose.

Hans Smit

Wel, ik vind het mooi.

Burns

Is dit de bedoeling? -> Geluk regent in een ovale putten.

Gert de Jager

Een verbeelde psychose dan altijd nog. Het gedicht doet me denken aan een gedicht van Szymborska dat bestaat uit de laatste gedachten van iemand die zich opblaast in een café of bij een bushalte. Anders dan Sz. gebruikt St. beelden uit een vertrouwd poëtisch arsenaal (bloesems, moerassen, clowns, water, vuur). Misschien zijn psychotici niet van die originele types.

Toch: "Op een taart staat een kers ter ere van mijn lichaam" - zo'n regel kom je niet vaak tegen.

RHCdG

Psychose? De psychoanalytische context lijkt me juist gevonden, maar met alle respect, Inge, wie dit als een psychose analyseert lijdt vermoedelijk zelf aan een neurose. Vrijwel elke uitspraak beschrijft (een situatie in) een droom, zoals een analysant die aan zijn analist kan vertellen. Hier en daar wordt het literatuur ('De dag dat ik het van de daken schreeuw. Dat ik door de muur ga en mezelf in witte verf drenk', 'Een tuinman van zeven jaar oud', 'Ik bind mijn armen naast mijn lijf vast en zwaai naar de sterren en de maan', enz.) en dat is jammer.

Johanna Geels

Psychoses raastieren en spuitfluiten met rollende ogen voorbij, dus dat lijkt me hier niet aan de hand. Daarvoor zijn de zinnen te evenwichtig, te kalm beschrijvend. Staccato bijna. Ik zou eerder spreken van een autistisch gedicht, als het dan toch een diagnose zou moeten krijgen. Alsof iemand voor een draaiende wasmachine zit en de (zijn) wereld achter het bolle glas in een troostend en te behappen tempo voorbij ziet komen. Een paar draaien naar rechts. Stop, rust. Een paar draaien naar links. Stop, rust. Hypnotiserend bijna. En ook al giert de elektriciteit in het gedicht door stroomkabels, wordt er gevloekt en branden de bloesems, het blijft allemaal veilig achter het bolle raampje. Gevaarlijk wordt het nooit. Ik vind het wel mooi, dit titelloze ingehouden raastieren.

Inge Boulonois

Dank voor de reacties. Dank ook Wouter voor de chat gisteravond.
Gelukkig voor Wouter is het een verbeelde psychose. Zeker staan er, zoals Gert schrijft, fraaie zinnen in. Het aangehaalde voorbeeld, de waarneming "Op een taart staat een kers ter ere van mijn lichaam" kun je natuurlijk interpreteren als de “heerlijk creatieve verbeelding” der poezie maar ook als gestoorde perceptie, verwardheid in het logisch denken . Zo kun je onsamenhangend denken altijd “verhoogd associatief denken”, “dromen” etc. noemen...
“Moeras glijdt voorbij” lees ik als het dagelijks voortkabbelende , brabbelende drasse bewustzijn van ervaringen. Met enige controle want daar is het geheel weer te weinig psychotisch voor. (Als een dichter een psychose krijgt, Gert, wordt hij nog origineler.)
Op zich niets op tegen om het ongecontroleerde gebroddel van ons brein te laten zien, maar het moet de lezer wel tot lezen prikkelen en daartoe verleidt Wouter mij niet. Het is me teveel , te weinig verdicht, ik heb geen zin mij in deze brei te storten en mis een meer toegespitst ordenend brein, het schrapschap. De gedachten blijven “spartelen als in de modder” en het “uitstekend” kersje en de andere desgewenst als literair te betitelen zinnen trekken het wat mij betreft daar niet uit. M.i. kan Wouter, getuige zijn andere dichtwerk, veel beter met veel minder.
Uitstekend initiatief,deze en soortgelijke fora. Niet alleen omdat er dichters op staan die respons op hun werk niet schuwen noch vanwege de aanhangende nuttige discussies. Boeiend is vooral de diversiteit aan reacties.Je kunt gedichten natuurlijk wel “mooi” of “spannend” - en zelfs “psychotisch”- noemen, maar zo’n forum wil toch ook iets van een antwoord geven op de vraag wat het verschil tussen geslaagde en minder geslaagd gedichten uitmaakt.
Met hartelijke ( zo je wenst, Rutger, tevens neurotische) groet :-)

Gert de Jager

Ik geloof er niets van dat een dichter nog origineler wordt als hij een psychose krijgt. Droomprotocollen en klinische verslagen zijn vaak adembenemend saaie lectuur. Soms kom je aangrijpende metaforen tegen, maar de beeldentaal doet vaker denken aan die van een B-film.

Overigens ben ik van mening – in tegenstelling tot Rutger en Johanna, geloof ik - dat dit gedicht naar een climax toewerkt en dat het eerder te veel dan te weinig ‘ordenend brein’ laat zien. Te veel ‘literatuur’, inderdaad.


Inge Boulonois

Natuurlijk "origineler" zoals bedoeld in de geschreven context: meer "kersen en meer totaal onsamenhangende taal.
Een groot compliment voor psychotici dat hun taal aan die van een B-film doet denken.

Gert de Jager

De context is precies de context waar het om gaat. Ik heb het over beeldentaal en maak geen compliment.

Goed voedsel trouwens, brei. Zeker met dit weer.

Chrétien Breukers

Jongens, mevrouw Boulonois, dit is geen bijeenkomst van de Zevende Dag-adventisten. Het gaat, meen ik, niet om het halen van het gelijk in dit soort discussies. Aufhören, dus.

Rim Sartori

Je kunt van 'dit gedicht' zoveel gedichten maken, vooral de korte zinnen, Dan hebben we ook nog veel verbeelden(schrijven) in weinig zinnen!

Schrijven is schrappen...

Harry J.M. Kleinhoven

Het verbaast me enigszins dat auteur noch redacteur ingegaan zijn op de meer dan 2 weken geleden al door Burns vermelde stijlfout: "Geluk regent in een ovale putten." Niet erg respectvol naar de lezer toe, vind ik...

Wouter Steyaert

Hallo allen,

aan emma: 'Is dit de bedoeling? -> Geluk regent in een ovale putten.' Verwarring alom. Ik heb diep nagedacht over het gebruik van het werkwoord regenen. Het is verkeerd gebruikt, als je het mij vraagt. Nu pas zie ik, dat de kritiek wellicht slaat op het woordje 'een', wat uiteraard overbodig is.

aan de rest: grotendeels kan ik me vinden in jullie kritieken, het gedicht legt nog wel een weg af.

Goede groeten,
Wouter

Nic Castle

Ik vind deze stream-of-consciousstijl te gezocht, te geordend (zoals Gert zegt) om te kunnen behagen. De associaties en gedachten stapelen zich op en bereiken een climax (Mijn bloesems branden!) te herkennen aan het uitroepteken, maar het is geen climax die voldoening geeft. Amateuristisch gedicht, als je het mij vraagt.

Harry J.M. Kleinhoven

@ Nic. Het is: stream of conscious*ness* (Engels voor 'stroom van bewustzijn'), zonder streepjes, ook dat nog. ;-)

Dirk Vermaelen

Dit maakt mij bang... Ik verklaar nader.
Voor mij is een gedicht als de beleving van de schrijver die volgens impulsiviteit van het moment en emotioneel kader van het "instant" zijn woorden de vrije loop laat.
Wat ze vroeger ietwat verkort "dichterlijke vrijheid" noemden.
Een gedicht doorloop je, je gaat er van houden of net niet. Als iemand die uitgenodigd werd om even de wereld van de andere te betreden.
En als nieuweling hier... ontdek ik analytische kritieken, persoonlijke overwegingen en benaderingen, vingerwijzingen en ontledingen... en aan het einde lijkt het(sterke) gedicht van Wouter compleet ontrafeld en ontmaagd.
Spijtig... waar is de vrijheid van het schrijven dan gebleven? Als je het risico loopt om je tekst achteraf haast te moeten "rechtvaardigen" tegenover de Rechtvaardige Zelfgeproclameerde Rechters die ik hier ontdekte?
Ik vind dit bijzonder pijnlijk...

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam en e-mail adres zijn vereist. E-mail adres zal niet worden getoond bij de reactie).

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën