Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Harry J.M. Kleinhoven

Het citaat van e.e. cummings (1894-1962) is alvast niet correct. Het gedicht dat hij in de jaren '50 schreef en in 1958 voor het eerst publiceerde (in '95 poems') heeft als titel "i am a little church". Niet "I'm" maar "I am", dus. Dat het echt zo bedoeld is blijkt ook uit de eerste dichtregel: "i am a little church (no great cathedral)".

Interessant is de vraag of bovenstaand gedicht van Vanhercke een soort antwoord vormt op cummings' gedicht, dan wel een (be)spiegeling ervan. Op zich maakt het niet zoveel uit. Cummings' gedicht leest vooral als een hymne, een lyrische uitdrukking van religiositeit, waarin het eigen nederige t.o.v. het overweldigende van de schepping en de Schepper de boventoon voert.

Het gedicht 'Little church' kijkt precies de andere kant op. In krachtige, bijna klassieke beelden wordt de aard van dat kleine uitgediept. En wat het betekent. En wat het doet. Het is buitengewoon gevoelig geschreven, in vloeiende beelden waarin de kracht van woordherhaling niet geschuwd wordt. En ook: waarin geen spatje religiositeit te bekennen valt. Overigens niet bezwaarlijk.

Eén regel valt op, de twee na laatste: "Kleiner dan dit moment kun je niet bouwen." Als lezer ben ik geneigd te lezen: 'monument'. Ik vind deze regel van een ontroerende schoonheid.

De twee onthoudenswaardige slotregels doen denken aan dichtregels die ik zelf ooit schreef (mrt 2010), in een gedicht met als slotstrofe de woorden:

"En dat een huis pas kan worden binnengetreden
als er muren rondom de deur staan,
maar niemand neemt de klopper
in de hand, uit de hand."

In de tot nog toe gepubliceerde reeks in het CB gedichtenforum vind ik pas dit gedicht meer dan uitstekend geslaagd.

Runa De Moudt

Na de Harry hieronder valt niet veel meer te zeggen. Ik wil nog wel even kwijt dat ik 'kleine oksel voor verloren schaduwen' echt prachtig vind.

lucienne kohler

Het gedicht treft, ook zonder de voorkennis van Harry die overigens een heel mooi commentaar levert, wat recht doet aan dit gedicht.

Nic Castle

Ik vind dat het einde alles verpest. Veel te cliché. Ook de rest weet mij niet te overtuigen, zelfs na een door-mijzelf-afgedwongen tweede keer lezen.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën