Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

Jori Stam Feed

15 augustus 2011

Jori Stam: Das Magazin

Het beginnen van een nieuw papieren literair tijdschrift in tijden waarin subsidies op kunst en cultuur door de overheid worden afgeschaft: dat is nogal gedurfd te noemen. Toch deden initiatiefnemers Daniël van der Meer en Toine Donk het. Volgende maand verschijnt het eerste nummer van hun tijdschrift Das Magazin.

Onze sterreporter Jori Stam ging op zoek naar de... diepere bedoelingen van (jonge) mensen die een literair blad oprichten. En hij kwam terug met een mooi verslag:

Das Magazin wordt volledig gefinancierd door crowdfunding. Dat gebeurt via de website voordekunst.nl, waar kunstenaars en kunstinstellingen in contact kunnen komen met geïnteresseerden die een financiële bijdrage willen leveren aan een kunstproject. Deze manier van fondswerving doet denken aan het Amerikaanse model, waarin de overheid niet langer als voornaamste mecenas optreedt voor de subsidiering van kunst, maar juist de donaties van derden en de private sector.

Lees meer "Jori Stam: Das Magazin" »

03 augustus 2011

Jori Stam: Nationale Gedichtenwedstrijd

- Jori Stam op onderzoek in letterland. Deze keer: hoe zit dat met de mensen die hoog eindigden in de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Hebben zij een contract bij Augustus weten te verwerven? - 

Nasr Onlangs ging alweer de derde editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd van start. Een nieuwe website, een nieuwe jury (ditmaal zonder initiator Gerrit Komrij) maar met een inmiddels vertrouwde formule: voor drie euro stuur je anoniem een gedicht in, waarmee je kans maakt op 10.000 euro en een definitieve doorbraak.

Hoewel de gedichtenwedstrijd af en toe negatief in beeld kwam, bijvoorbeeld toen Komrij uithaalde naar ex-jurylid Claudia de Breij, of de administratieve moeizaamheden bij de vorige editie, is de wedstrijd zeker een succes te noemen.

De eerste twee edities leverden ruim 26.000 gedichten op van 8600 verschillende dichters. Poëzie leeft duidelijk onder de mensen, en kan klaarblijkelijk ook nog in een geslaagde commerciële vorm worden gegoten. Onlangs publiceerde deze website een interview dat Bart FM Droog over deze getallen, en de wedstrijd in het algemeen, had met Milou Halbesma.

Misschien wel belangrijker dan het te winnen prijzengeld is dat de eerste tien finalisten de mogelijkheid krijgen om een manuscript in te dienen bij Uitgeverij Augustus voor een mogelijke publicatie. In plaats van op te gaan in eindeloze stapels op de bureaus van redacteuren krijg je voorrang, kent men je naam en werk en maak je een dusdanig grotere kans om een bundel te kunnen publiceren bij een gerenommeerde uitgeverij dan normaal het geval is.

Waarschijnlijk is dit element van de wedstrijd een van de voornaamste redenen waarom er zo veel dichters deelnemen aan de wedstrijd;  hoog eindigen betekent naamsbekendheid en succes.  

Opmerkelijk is het dan dat bij navraag bij verschillende finalisten uit beide edities al snel duidelijk werd dat er door Augustus nooit contact met hen is opgenomen, of interesse is getoond in een manuscript. Dit in tegenstelling tot de stellige beloftes van de organisatie.

Lees meer "Jori Stam: Nationale Gedichtenwedstrijd" »

17 juli 2011

Jori Stam: Young Adult Literatuur

In zijn wekelijkse zoektocht naar wat de boekenwereld vindt van actuele onderwerpen, behandelt Jori Stam deze week de Young Adult Literatuur:

Benny Lindelauf, Els Beerten, Edward van de Vendel en Floortje Zwigtman. Klinken die namen bekend? Voor het gros van u waarschijnlijk niet, omdat u zich over het algemeen bezig houdt met ernstige poëzie en multi-interpretabele vertaalde Russische literatuur. De namen zijn allemaal van auteurs uit een sterk groeiend genre dat Young Adult literatuur heet.

Bekende uitgeverijen als Prometheus en Lebowski startten onlangs een speciale imprint, openbare ruimtes hangen vol met promotiemateriaal van nieuwe Young Adult boeken en ook boekwinkels hebben een aparte kast ingedeeld voor het genre. Maar deze ontwikkelingen roepen gelijk een aantal vragen op. Want las je als jongere tien jaar geleden niet ‘gewoon’ jeugdliteratuur of toegankelijke romans uit de lagere literatuur? En zijn er kenmerken van Young Adult literatuur te definiëren waardoor het zich onderscheidt van andere genres, of zijn uitgeverijen bezig met een geforceerde overcategorisatie? Ook is het raadselachtig te noemen waarom veel vertaalde Young Adult boeken uit Engeland en de Verenigde Staten in de meeste gevallen meer dan tien jaar oud zijn. Hoe wordt de hype van het genre in Nederland eigenlijk verklaard?

Volgens Linda Ackermans, die als redacteur werkzaam is bij onder andere Recensieweb en Leesfeest en onlangs afstudeerde op Young Adult literatuur, gaat het te ver om het Young Adult genre nieuw te noemen. “Al lang voordat de benaming van Young Adult zijn intrede deed bestonden er boeken die geschikt waren voor jongeren, de zogenaamde adolescentenliteratuur of overgangsliteratuur.” Volgens Ackermans is de naam Young Adult dan ook niet de intrede van een nieuw genre, maar eerder een nieuwe marketingstrategie voor een al bestaand genre. “Young Adult is vooral een stempel die nu wordt geplakt op boeken (zowel oudere als nieuw uitgegeven boeken) die geschikt worden bevonden voor jongeren. En die stempel slaat aan.”

Eerdere marketingacties om het genre te promoten hadden een minder groot effect. Uitgeverij Lemniscaat, een sterke speler in de jeugdboeken, begon in 2005 al met een ‘In Between’ reeks. Omdat boekhandelaren niet goed wisten waar ze deze boeken in hun winkel moesten plaatsen, kwamen de boeken vrij snel op de jeugdafdeling terecht. Er bestond immers nog geen speciale kast voor adolescentenliteratuur. Later probeerde de uitgeverij het opnieuw met ‘Lemniscaat Literair’ en ‘Made in the USA’; beiden zonder het grootschalige succes dat Young Adult nu heeft. Het idee om een Young Adult stempel op de boeken te plakken en dat door middel van speciale kasten en afdelingen te promoten lijkt de eerste van een reeks marketingacties die daadwerkelijk aan lijkt te slaan.

Lees meer "Jori Stam: Young Adult Literatuur" »

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën