Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

Huishoudelijke mededelingen Feed

27 juni 2012

Bart Plouvier: 25 jaar schrijver (1)

Bart Plouvier is dit jaar 25 jaar schrijver. Vorige week vierde de beminnelijke bard uit Vlaanderen bovendien zijn 61e verjaardag, wat misschien niet direct een kroonjaar is, maar wel een priemgetal. Reden voor De Contrabas om Plouvier in het zonnetje te zetten (net zoals Mark Cloostermans deed in zijn recensie van Plouviers meest recente boek). Allereerst met een kort fragment uit zijn Dagboekfragmenten, brieven en overpeinzingenEntre deux mers, een boek dat helaas bij de Slegte is verzeild geraakt. Mocht u tijd en gelegenheid hebben om het daar uit de stapels te verlossen: doe dat. Het is een prachtig boek. Morgen zullen we hier drie gedichten van Plouvier plaatsen, waaronder een geheel nieuw. Het fragment:

Lees meer "Bart Plouvier: 25 jaar schrijver (1)" »

18 juni 2012

Wouter van Oorschot herdenkt Tom Eekman

Op de website van Van Oorschot schrijft uitgever Wouter van Oorschot een in memoriam voor vertaler en redacteur Tom Eekman, onlangs overleden. "Legendarisch werd zijn op ons verzoek opgestelde lijstje van schrijvers die mogelijk met hun verzamelde (!) werken voor opname in de reeks in aanmerking kwamen, en dat minstens dertig namen bevatte. Je zou het de opsomming van een huiskamergeleerde hebben kunnen noemen, ware het niet dat er een wezenlijker karaktertrek van Tom uit sprak, namelijk dat hij ruimhartig stond tegenover waarachtig talent. Want men mocht sommige talenten dan wel minder reusachtig vinden dan de zeer zéér groten die de Russische Bibliotheek al gehááld hadden, het waren niettemin talenten en dús het vertalen waard. Helaas moest zijn ruimhartigheid het om redenen van praktische en financiële aard afleggen tegen de barse werkelijkheid. Tom schikte zich daar blijmoedig in."

04 juni 2012

Mr. Trololo overleden

"De Russische zanger Eduard Khil is overleden." Dat meldt nos.nl. Khil werd een cultfiguur met een (al veel oudere) nummer dat Trololo is gaan heten in de volksmond.

27 april 2012

Eugène van Itterbeek overleden

Een korte notitie in een verzamelbericht op de website van De Standaard: "Poëziepromotor Eugène Van Itterbeek overleden. De Vlaamse auteur, essayist en vertaler Eugène Van Itterbeek is op 78-jarige leeftijd overleden in Sibiu in Roemenië. Hij was vooral bekend als enthousiast promotor van de poëzie, als directeur van de Europese Vereniging ter Bevordering van de Poëzie en organisator van het Europees Poëziefestival." (wordt vervolgd)

06 april 2012

Barney McKenna overleden

28 februari 2012

Voos, Klok, Fierens

Lammert Voos liet zijn nieuwe Deventer stadsgedicht verfilmen. 'Wij' is hier te bekijken.

Kees Klok gaat terug naar de tijden van de lamp boven tafel en een pijpje smoren. Dan leest hij voor uit zijn nieuwe, binnenkort te verschijnen boek (dat ik zou kopen, als ik u was; ik heb het al). Hier bijvoorbeeld.

En dan... Andy Fierens. Wat een man. Hij trad op 10 februari jongstleden op, met The Androids. Beeld:

Kamiel Vanhole herdacht

"Afgelopen weekend werd een huldeblijk georganiseerd voor Kamiel Vanhole (1954-2008). In 2009 besteedde deBuren uitgebreid aandacht aan het verscheiden van Vanhole gedurende een vijfdaagsex hommage. Didi de Paris was toen kroniekschrijver van dienst, ook nu componeerde hij een herdenkingstekst over Kamiel Vanhole die voor deBuren het Radioboek De tuin schreef." Didi de Paris doet verslag op de website van deBuren.

27 februari 2012

Voorjaarsdepressies

Erik Nieuwenhuis staat op somber, in zijn nieuwe column voor Tzum. "Het komt niet heel vaak voor dat iemand Albert vraagt waarom hij zo graag dichter wou worden. En eerlijk gezegd is daar ook weinig reden toe, want Albert heeft nooit één goed gedicht geschreven. Dat weet Albert zelf ook wel. Maar moet je per se een goed gedicht hebben geschreven hebben om jezelf dichter te mogen noemen?"

Ton van 't Hof publiceert nu al dágen allerlei niet-vrolijks, hier, hier en hier bijvoorbeeld: "Ik heb meer met de geest dan het lichaam. Lees ergens dat je daar in het laatste kwart van je leven niet veel aan hebt."

Op de website van The Paris Review trekken ze zich er niets van aan en gaan ze gewoon vrolijk (hoewel) door met het plaatsen van... lentegedichten.

21 februari 2012

Anil Ramdas overleden (2)

"Het televisieprogramma Het Blauwe Licht, gepresenteerd door het duo Ramdas en Sanders, behoorde eind jaren ‘90 tot mijn favorieten. Iedere keer weer toonden de twee presentatoren, samen met hun wisselende gasten, hoe er ánders naar gangbare beelden kon worden gekeken en zij deden dit met een enorme mentale souplesse. De camera hield van hen, schreef een recensent, en zo was het ook; het plezier spatte van het beeldscherm af." Nicole Montagne op het Weblog over Kijken.

"De neiging tot martelaarschap zat er diep bij hem in, hij voelde zich steeds meer miskend. Op papier heeft hij mij een paar maal uitgescholden in de krant die vond dat je je toon moest matigen, maar als wij elkaar tegenkwamen ging dat altijd vriendelijk en zachtaardig." Max Pam op zijn website.

In zijn column voor Trouw kiest Sylvain Ephimenco bijna dezelfde, maar toch een andere koers: "We zijn beiden in de tweede helft van de jaren vijftig geboren en alletwee columnist. We hebben ook allebei twee kinderen. En op het eerste gezicht konden we elkaar niet uitstaan. Hoewel ik me nog goed kan herinneren dat hij me ooit een uurlang voor de radio had geïnterviewd, op een fatsoenlijke maar ietwat oppervlakkige manier."

Op de site van VPRO Boeken zijn meerdere gesprekken met en over Ramdas te beluisteren, via deze link.

Dit is een vervolg op het eerdere bericht.

20 februari 2012

Over een andere (muisgrijze) ezel

"De islamitische lente is weer aangebroken. Het dort en verlept en schreeuwt weer lustig en roestig in de altijd dynamische wereld van de religie aller religies. Waar zal ik eens beginnen? Dat de islamitische lente ook in Nederland is aangebroken? Nee, deze lente breekt hier allang niet meer aan, hoeft dat niet eens te doen, omdat zij al geruime tijd als kasplantje wordt verbouwd." Hafid Bouazza op de weblog LoorSchrijft. "Een Arabisch spreekwoord luidt: 'Wie de ezel neukt, moet leren hinniken.' Maar het gemekker duurt voort."

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën