Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

Gerrit Komrij Feed

22 mei 2013

Gerrit Komrij over Richard Wagner - en over zichzelf - in Wagner en ik

Wagner en ik - Gerrit KomrijRichard Wagner. Hij werd op 22 mei 1813 geboren en dat is vandaag op de dag af tweehonderd jaar geleden. Over die Richard Wagner schreef Gerrit Komrij Wagner en ik (2006), dat zo begint: ‘Dit is geen boek over Wagner. Dit is geen boek over ‘ik’. Dit wordt een betoog over de uitwerking van het woord Wagner op het gemoed van iemand die zich ‘ik’ noemt, een gemoed dat niet te teerhartig is en al evenmin te bot en dat het best zou kunnen worden omschreven als een niet onontvankelijk gemoed.’

Wie ben ik om Gerrit Komrij te spreken, en toch doe ik dat. Natuurlijk gaat Wagner en ik over Richard Wagner en over Gerrit Komrij. Maar dan wel met de kanttekening dat de Wagner uit de titel  meervoud is - ‘Wagner hoort tot de uitverkoren schimmen, omdat al zijn schimmen bij elkaar de ware Wagner zijn en omdat de ware Wagner nooit heeft bestaan. Wagner is een maaksel’ en de ‘ik’ bestaat uit meerdere ‘ikken’. Wagner en ik is een coming of age essay, waarin Komrij aan de hand van zijn zich steeds verder ontwikkelende bewustzijn over de controversiële reacties die Richard Wagner en ook zijn muziek oproepen zijn houding ten opzichte van kunst bepaalt.

Lees meer "Gerrit Komrij over Richard Wagner - en over zichzelf - in Wagner en ik" »

22 augustus 2012

Gerrit Komrij, nieuws

De Standaard meldt dat een klein gedeelte van de bibliotheek van de onlangs overleden Gerrit Komrij wordt geveild bij Bubb Kuyper. `De eerste greep zal zo'n 2.500 kavels bevatten. Het gaat in hoofdzaak om bibliofiele boeken, erotica en scatologie. Die laatste categorie is goed vertegenwoordigd en ook zeldzaam (Komrij schreef in 2006 een boek met als titel Kakafonie, een encyclopedie van de stront, red.).´

Cees van der Pluijm schreef voor de Gaykrant een column over Komrij. Hij schreef onder meer: `Wat maakt dat wij tegenwoordig zo snel iemand heilig verklaren? En waarom laten we diezelfde heilige na een paar maanden vallen als een baksteen? Het zal niet lang duren of de goegemeente durft het hardop te zeggen: Komrij was een lelijke man met een lelijke stem die lelijke stukjes schreef over domme mensen en zich als een vorst omringde met kwijlende adepten. En die handvol schitterende teksten die de eeuwen zal trotseren, die lezen ze dan al lang niet meer.´

Coen Peppelenbos noemde dit op zijn website Tzum een `trap na´, wat volgens mij berust op een verkeerde lezing van Pluijms column.

Op zijn weblog publiceerde Teunis Bunt een stuk over het toneelwerk van Komrij. In tegenstelling tot Van der Pluijm, die spreekt over `de mislukte romans en toneelstukken´, schrijft hij: `Ach, er staat zoveel moois en zoveel leuks in De stem van het water. Het zou mooi zijn als het weer eens ergens te zien zou zijn.´

29 juli 2012

Hans Andreus en Gerrit Komrij; gratis archiefservice

Na de dood van Gerrit Komrij wonden zowel Benno Barnard als Huub Beurskens en Wiel Kusters zich op over 'wat Gerrit Komrij in 1977 flikte. Natuurlijk vergeten en vergeven we dit, als zo veel meer, niet. Integendeel, waar mogelijk betalen we met gelijke obool terug.' Wat vergeven ze dan niet? Nou, het gaat om een artikel dat Komrij 'in een vooraanstaande krant publiceerde toen de dichter (Hans Andreus, CB) amper twee dagen stijf en koud was.' Over een artikel uit 1977 dus.

De berichten van de drie auteurss staan hier, hier en hier.

Wiel Kusters voegt er nog aan toe, bevend van de weerzin: 'Het is precies dat stuk van Gerrit Komrij op de Achterpagina van NRC Handelsblad, waarin hij met name Andreus' liefdesgedichten, en compleet belachtelijk trachtte te maken, dat ik me herinnerde op de dag van zijn overlijden. Maar het was niet het enige.' Welke andere stukken er zouden zijn, weet ik niet, of nee, ik weet het wel (Hans Warren, Gertrude Starink), maar blijkbaar vindt Kusters het niet de moeite waard om zijn bewering te onderbouwen. Daar is hij, en ik snap het, te veel een wetenschapper voor.

Speciaal voor de lezers die zich zo langzamerhand afvragen wat voor schandaligs Komrij allemaal geschreven zou hebben, hieronder een samenvatting van het stuk, dat in NRC Handelsblad verscheen, maar ook onder dezelfde titel 'De fut is eruit' in Heremijntijd, exercities en ketelmuziek (1978) en Lood en Hagel, schimpscheuten en handtastelijkheden: een keuze (1998). De lezer kan zich vervolgens een eigen beeld vormen van de schandaligheden, die deze auteur over Hans Andreus uitstortte.

Gek genoeg heeft Komrij het nog over het werk van Andreus, een pad dat zowel Barnard, Beurskens als Kusters hebben verlaten. Blijkbaar is het ene 'erg' dan weer minder 'erg' dan het andere, en is de ene obool de andere niet, maar ja, er gaan ook minder dinariën in een nu geworden paardenvijg dan drachmen in wat een aflijvige, ooit, schreef.

Lees meer "Hans Andreus en Gerrit Komrij; gratis archiefservice" »

27 juli 2012

Jean Pierre Rawie over Komrij

'Jean Pierre Rawie. Het is allemaal net een beetje te glad. Erg knap, maar edelkitsch. Zoals Anton Pieck populair is bij mensen die geen verstand hebben van kunst, zo wordt Rawie gelezen door mensen die geen benul hebben van poëzie.
Iemand die gedichten schrijft alsof er driehonderd jaar niets is gebeurd in de poëzie. En vooral in de twintigste eeuw niks.'

Een interessant citaat uit de dagboeknotities van Gerrit Komrij, die onder de titel Eendagsvliegen (De Bezige Bij, 2005) zijn gebundeld. Toch staat Rawie met aardig wat gedichten in de Dikke Komrij, dus misschien viel het oordeel van Komrij, uiteindelijk, of tijdens het samenstellen van de editie uit 2004, wél mee.

Op Tzum staat een filmpje van een het gedicht 'Komrij' voordragende Rawie, waarin de Groningse bard zich beklaagt over de ijdelheid, tentoon gespreid tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Felix Meritis. De dode zegt inderdaad niks terug; maar we hebben we nog zijn boeken, waaruit we kunnen citeren.

Het filmpje speelt zich, overigens, af tijdens het festival Dichters in de Prinsentuin, dat al twee dagen bezig is en vandaag de slotdag beleeft.

07 juli 2012

Gerrit Komrij: een overzicht (2)

Volgens het Reformatorisch Dagblad zal Gerrit Komrij "vooral herinnerd worden vanwege zijn giftige, soms rancuneuze pen." De journalist meldt in dit overigens goed geschreven artikel dat Komrij "ook in zijn gedichten (...) soms formuleringen (gebruikte) die niet anders dan kwetsend kunnen zijn voor christenen en andere gelovigen."

Het Vrije Vers publiceert voortdurend im-verzen. Hier na te lezen.

"De loopjongen, een roman die een afrekening was met de  schijntolerantie van de  68'ers -  was de laatste publicatie die van Komrij verscheen. Het is nu wachten op zijn heel eigen kijk op de Nederlandse literatuurgeschiedenis die af was en die in dit najaar zou verschijnen. Maar de echte Komrij zit dus verstopt in de oneliners van zijn eloquente, striijdvaardige essays: 'We zijn een kaleidoscoop van poses en we bewegen alleen maar in schijn.' Komrij was bij leven al gepreoccupeerd met de dood en zal dood ook nog levend blijven rondwaren in zijn spitse columns en tijdloze terzijdes." Frank Hellemans op de website van Knack.

In NRC Handelsblad een artikel waarin collega's over Komrij spreken. Ilja Leonard Pfeijffer zegt: "Ik ken niemand die zo aanstekelijk over poëzie kan schrijven; hij deed nooit duur over poëzie. Het was altijd concreet."

Lees meer "Gerrit Komrij: een overzicht (2)" »

06 juli 2012

Gerrit Komrij overleden

"De Nederlandse schrijver, dichter, polemist en vertaler Gerrit Komrij is overleden.  Hij is 68 jaar geworden. Dat meldt de NOS op zijn website. De doodsoorzaak van Komrij is nog niet bekend. Zijn familie komt vrijdag met een persbericht." Dat staat op de website van de NRC

"Het literaire landschap is door het tomeloze plezier en de scherpzinnigheid van Gerrit Komrij decennialang in beweging gebracht. Hij heeft het mee veranderd en hij heeft het nu verlaten. Zoals hij schreef in 'Da Capo' uit Morgen heten we allemaal Ali (2010): 'Van papier zijt ge en tot papier zult ge wederkeren.'" Bericht met links naar de Ons Erfdeel-artikelen.

"Komrij heeft onze taal verrijkt met de metafoor 'de onwelriekende gleuvenbrigade' ter aanduiding van de feministen. Die metafoor heeft de Dikke Van Dale nog niet gehaald. Daarin staat echter wel het door Komrij gemunte woord treurbuis, vanaf de jaren zeventig Komrijs bijnaam voor de tv." Ton den Boon op zijn weblog Taalbank.

"Ik heb altijd meer genoten van de essays, de opstellen of hoe je Komrijs stukken ook wilt noemen. Zo heb ik meer dan goede herinneringen aan Dit helse moeras (1983) en De gelukkige schizo (1985). En natuurlijk aan Horen, zien en zwijgen (1977), een verslag van een jaar tv-kijken. Komrij vond zo'n beetje alles slecht op Van Kooten en De Bie na. Wie alleen al het namenregister ('Vergeetregister') leest, moet wel de aandacht vragen van zijn huisgenoten en eruit voorlezen." Teunis Bunt kijkt terug.

Op de Nacht van de Poëzie 2011 trad hij nog met veel succes op. Hieronder een van de filmpjes die Reinier Schat maakte

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën