Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

En zo is het maar net, Dirk Feed

17 januari 2009

Thuisdichters, spoordichters, vorstelijke dichters

Slow-burner - "Het is toch een beetje in het volle licht brengen van wat achter de gordijnen gebeurt, zoiets als seks dus." Schouwen-Duiveland lokt thuisdichters uit de kast.

- "Ik heb vrienden uit Nieuw- en Sint Joosland beloofd tenminste één gedicht over hun dorp te schrijven." Stadsdichter van Middelburg in expansieve bui.

- 'Dichters op het Spoor' Dichters lezen voor in de stations van Kortrijk, Gent, Brugge op 24 januari. Olaf Risee is 's avonds treinwachter van dienst in eindstation Izegem.

- Na de prins nu ook zijn prinses een nieuwe bundel.

- 'His view on William Carlos Williams: early short stuff good, late stuff sloppy and imprecise.'> de grenzeloze macht van de poeziecriticus.

15 januari 2009

Tekening, Ode of Steen

Mouton

* 'Elke dag een tekening' of dagboekdichten op zijn Vlaams.

* 'Op weg naar zijn werk in Leeuwarden kwam hij elke dag langs de plek waar nu de steen wordt onthuld.' Jan Arends krijgt Gedichtensteen in Leeuwarden

* "Deze dichter bracht zijn moeite met het geloof tot uiting in een gedicht" .. euh nee het gaat niet over onze hoofdredacteur.

* "Het steekt in elkaar als een compositie van Bach.' Daarmee vergeleken heeft een toespraak van Wilders meer weg van een carnavalsschlager." Leiden vergelijkt de retorische techniek van Obama met die van Wilders.

* "Poetry prizes seldom sit very high in the British news agenda." maar met de rijzende ster Jen Hadfield is alles opeens anders.

* "You can't just call them up and ask them for a poem. Not even for an inauguration." The Associated Press vroeg 10 vooraanstaande Amerikaanse dichters om een Obama-ode en ja hoor ze wilden (bijna) allemaal graag.

12 januari 2009

Perzik van Onsterfelijkheid

007 Geert Buelens en dr. Gaston Franssen staan stil bij de verkiezing van de nieuwe Dichter des Vaderlands tijdens het Studium Generale in Utrecht.

"Het fonds heet Perzik van Onsterfelijkheid, naar de roman van Jan Wolkers" > auteursgraven van een gewisse sloop gered.

BBC Four zet oeroude interviews online: Auden, Yeats, Pound... dead but not silent yet.

'Hij schrijft over het problemen van het heden in voor iedereen begrijpelijke taal." P.C. Hooft is geincarneerd.

"Hello Monday! A whole five days until we can embarrass ourselves again. Oh, well, cheer up. Here's Monday's Dirty Poem. It's really rather sweet." 't is weer maandag op The Bookkake Blog.

De grove beledigende poëzie van Pinter.

'Het Haagse stadhuis installeert een 'Gedichtentelefooncel'.
"Geez, this is so retro it's cool," ook het Amerikaanse Writers House installeert een dial-a-poem.

"Our life is just one long misery. What are we living for?" een nieuwe meeslepende Rimbaud biografie.

Groningen krijgt straks 29 Belgische popgroepen over de vloer.

08 januari 2009

Lotti, Kuifje, Mia, Poëtisch Adviseur, Hoofredacteur ea

Lotti - 'Ik droeg rode laarsjes en had een gedichtenbundel van Hugo Claus voor hem mee'. Jelle van Riet en Helmut Lotti na een interview in de echt verbonden. En zeggen dat deze journaliste van De Standaard der Letteren ooit onze hoofredacteur wist te strikken voor een ... interview.

- "Zeerovers is rijk geïllustreerd en zal menig kind van de jaren zestig met weemoed vervullen." binnenkort het veertigjarig jubileum van Uitgeverij Van Gennep.

- 'Zijn meest serieuze politieke aanbeveling was zijn stemadvies: 'Stem niet, lees Goethe!' Erich Wichman herdacht in Utrecht

- "Ik introduceerde mijn eigen fantasieregiment in het Nederlandse Leger en was Poëtisch Adviseur van de Staatssecretaris van Cultuur." Anna Lange komt aanstaande zondag in het SMAK vertellen over haar post-Aad-Nuis-periode.

- 'Wel nam ik de moeite om naar het Antwerpse stadhuis te bellen, om daar te vragen of Pafke op het Schoonselhof zou kunnen worden begraven op het Ereperk, naast Gust Gils en Alice Nahon. "Geen zorg," zo kreeg ik als antwoord. "Zijn uitgever is daar al mee bezig.":  Vitalski herdenkt de Vlaamse schrijvers die in 2008 al dan niet gewild voor de eeuwigheid kozen.

- 'Villanella & Meulenhoff-Manteau willen verzamelbundel uitgeven van Vlaamse debutanten' niets wereldschokkends, ware het niet dat de bundel zal uitgegeven worden... op papier...

- "Wat me stilaan het meest teleurstelt met betrekking tot de Vlaamse poëziebloemlezing Hotel New Flandres is de wijze waarop degenen die kritische opmerkingen plaatsen en vragen stellen bij deze uitgave, door Dirk van Bastelaere c.s. van repliek worden gediend." >> een oud essay over Pornschlegel wordt van onder het stof gehaald.

- Jerome Rothenberg over Ethnopoetry, Artaud, Chomsky en zijn ontmoeting met Paul Celan.Kuifje1

- "Of course Tintin's gay. Ask Snowy." kwaliteitskrant The Times verlaagt zich tot wilde speculaties: Kuifje is homo. 

- Theatermaker en performer Benjamin Verdonck is zaterdag begonnen aan Kalender, een voorstelling die één jaar zal duren.

Sterren komen, sterren gaan.
Alleen Elvis blijft bestaan.
Mia heeft nooit afgezien,
ze vraagt: Kun jij nog dromen?

(De evergreen van Gorki nu ook in een Latijnse versie)

05 januari 2009

De Belgen mogen meedoen

Sigarette poems 'Ook Belgen mogen hun stem uitbrengen.' Gazet Van Antwerpen voert campagne voor Nasr.

"Stem alsjeblieft op mij want ik wil het heel graag worden." Een kandidaat DiDeVa schiet uit de startblokken.

'Eén hele jonge, een aantal veertigers en ook nog een paar 55-plussers. Verder zitten er vijf mannen tussen en dus één vrouw.' Gouda recruteert stadsdichter.

Hongaarse uitgever Janos Boris en Harold Polis sluiten een deal over de rechten van 'Grote Europese roman' van Koen Peeters, niet op café maar op facebook.

De zelfverklaarde grootste zuurpruim van de Nederlandse literatuur is milder voor muziek dan voor de dichtkunst.

Dan toch maar liever een sappige Cox.

De nieuwe Kopland willen lezen, terwijl de Fnac toe is. Doeme toch.

Afscheid van het muziekpapier: de e-partituur van Arvo Pärts Symphony No. 4
 
'Ik heb zoiets van' uitgeroepen tot irritantste uitdrukking van 2008.

02 januari 2009

En zo is het maar net, Dirk

Roofthooft250Dorpsdichter van Doel schrijft brief naar minister-president Peeters.

"Zelfs al woonde ik in Manhattan, dan nog zou ik de Sint-Romboutstoren zien staan." Pat Donnez voorgedragen als eerste stadsartiest van Mechelen

Simon Vinkenoog gesignaleerd in het Goudblommeke in Papier. Hugo Claus vierde er zijn eerste huwelijk. Daar was Simon Vinkenoog ook al bij.

"Het is doodzonde dat zijn stoornis hem belemmert om ze te laten horen aan een groter publiek. Daarom begeleid ik zijn gedichten muzikaal in een theatershow, om zo zijn werk op een andere manier te verspreiden." zangeres Leine over de reisfobie van Ingmar Heytze.

"The word "verse", from the Latin versus, originally linked the lines of poetry to the turns taken while ploughing a field. So poetry has long been associated with Nature's rhythms and preparation for a harvest ahead." de agrarische roots van de poezie en meer van die weetjes in The Poetry Toolkit.

"This blog will receive its two millionth visit. Already visitors have clicked on more than three million links. I know this is basically one-tenth of what Matt Drudge had yesterday, but for poetry it’s not so bad." Silliman telt tevreden zijn clicks.

5 dagen per week uit het bed gelicht met Dijkshoorn dicht: hier inschrijven

GOED VOORNEMEN

maar
vier keer
per week
naar
de mediamarkt

                                                               © Nico Dijkshoorn

29 december 2008

En zo is het maar net, Dirk

Lincoln-bible "Eigenaar van de manuscripten van de 'Oostakkerse Gedichten', 'Het verdriet van België' en 'Mascheroen', is ervan overtuigd dat er nog manuscripten op de markt zullen belanden"

"Begin dit jaar werd de tentoonstelling in het Fotomuseum nog verboden. Maar vzw Den Tunnel, een privé-initiatief van enkele jonge Antwerpenaren, zorgt ervoor dat Boons vuile prentjes binnenkort toch nog te zien zijn in de stad."

"De Kapellekensbaan op 26 dec 2008"

"President-elect Barack Obama has chosen to take the oath of office, to uphold the United States Constitution, using the same bible Abraham Lincoln used when he was sworn in on March 4, 1861"

Gelauwerde dichter, Poeziepresident, ambassadeur, bevorderaar of toch maar DiDeVa

Landsdichter, Dichter der Dietsche Democratie, Mr. of Mrs. Poetry Nederland, Rijmkanselier, Zijne Dichterlijke Doorluchtigheid, Poeziepaus of De Nationale Regelreus. Waar ik dan nog graag de Poëziekiloknaller als optie aan toevoeg.

'Ik schrijf uit enthousiasme. Dat enthousiasme is mijn motor. Ik wil nu bijvoorbeeld graag een non-fictie boek maken over beeldende kunst, maar ook ben ik bezig met een poëziebundel bij werk van verschillende beeldend kunstenaars zoals dat van Rineke Dijkstra."

Swaffelen bij Taschen

De titel van deze nieuwe sprokkelrubriek is ontleend aan de reactie onderaan deze pagina.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën