Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

ElsbethEtty&JosJoosten Feed

08 mei 2012

Deleu, Etty, Mettes, Note, Vullings

Het is altijd wat, of het is niet goed. Op de website van Vrij Nederland doet Jeroen Vullings een dans op wat je inmiddels wel het letterkundige restant van Elsbeth Etty zou kunnen noemen. Hij stelt onder meer: "Schokkend om Joostens zorgvuldig onderbouwde bezwaren tegen Etty’s functioneren als hoogleraar te lezen. Het komt erop neer dat de omvangrijke wetenschappelijke theorievorming over literaire kritiek geen enkel spoor nalaat in haar wetenschappelijke proza."

Dat is waar, hoewel je onder deze draad ook kunt lezen dat Joosten zelf in zijn bundels soms ook een beetje met de grove kwast schildert. Ondertussen lijkt het een geheel te worden, waarin Joosten het voorzien heeft op Etty (terecht, overigens, en met reden) en Vullings zijn kans schoon ziet om oude grieven richting Etty te verrekenen. Helaas lijkt het uit te lopen op "men dronk een glas, men deed een plas, en alles bleef gelijk het was."

Jeroen Mettes is al jaren dood, maar zijn nalatenschap (een bundel blogberichten en een tekst, die als gedicht wordt gepresenteerd) wordt beheerd door strenge poortwachters. Mensen zoals Joris Note, een vrij goede criticus die op de website van DeWereldMorgen serieus loos gaat op Jozef Deleu omdat die een citaat van Mettes... verkeerd gebruikt.

Lees meer "Deleu, Etty, Mettes, Note, Vullings" »

29 april 2012

De affaires Jos Joosten & Elsbeth Etty. Deel 6.

Afdeling: de cijfergoochelhoed van Jos Joosten

Op bladzijde 75/76 van zijn boek Staande receptie (een fraaie titel voor een boek vol borrelpraat) schrijft Jos Joosten: "Een onderzoek onder abonnees van de Volkskrant en NRC Handelsblad over 2008 geeft een indicatie over de mate waarin de papieren boekenbijlagen ('Boeken' van NRC Handelsblad en het toen nog bestaande 'Cicero' van de Volkskrant) worden gelezen. Van de abonnees op de Volkskrant antwoordt 52 procent van de ondervraagden dat zij de 'helft of meer' lezen van het boekenkatern, bij NRC Handelsblad is dat percentage zelfs nog iets hoger: 56 procent. Als we deze cijfers verrekenen met het aantal betalende abonnees voor 2008, dan komt dat bij de Volkskrant uit op ruim 100.000 lezers, en voor NRC Handelsblad tegen de 95.000 lezers."

Interessant. En verrassend, dat beide kranten door zó veel boekenminnende abonnees worden gelezen. De voetnoten 20 en 21 werpen licht op de herkomst van de cijfers:

Lees meer "De affaires Jos Joosten & Elsbeth Etty. Deel 6." »

27 april 2012

Elsbeth Etty beschuldigd van plagiaat (vervolg)

Update: hier gaat het om.

Gisteren publiceerden we dit artikel, waarin wordt beschreven hoe Elsbeth Etty door zowel Jos Joosten (in 2012) als door Paul Arnoldussen (in 1998) van plagiaat wordt beschuldigd. Een zoektocht door die goeie ouwe krantenarchieven leverde nog een resultaat op, namelijk een een ingezonden brief naar aanleiding van Arnoldussens artikel, geschreven door Lieske Tibbe. Ik citeer:

Lees meer "Elsbeth Etty beschuldigd van plagiaat (vervolg)" »

26 april 2012

Elsbeth Etty beschuldigd van plagiaat + update: eerdere plagiaatbeschulding

Update: hier gaat het om.

Vorig jaar verscheen ABC van de literaire kritiek, een boekje van Elsbeth Etty, een boekje zo mager en ellendig, dat het al uit elkaar viel als je er naar wees. Bovendien bevatte het boekje vooral lovende woorden ván Etty voor Etty (en Etty's werkgever). Ik schreef er dit artikeltje over. Vandaag meldt de Volkskrant dat hoogleraar Jos Joosten Etty beschuldigt van plagiaat: 

"Joosten, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, beschrijft deze bevindingen in zijn boek Staande receptie over literatuurkritiek dat vandaag verschijnt. In een uiterst kritisch hoofdstuk over het boek van Etty, naast recensent bij NRC Handelsblad ook bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, brengt hij een reeks van slordigheden en feitelijke onjuistheden aan het licht. Zijn conclusie: Etty zet de feiten 'onbekommerd naar haar hand'."

De ene hoogleraar gooit modder naar de andere. "Etty noemt Joostens hoofdstuk over haar 'grote flauwekul' en 'een rancuneuze uithaal'. (...) 'Toch verwijst ze een paar keer naar het feit dat ze bijzonder hoogleraar is. Dan schrijf je ook mede met die pet op,' vindt Joosten in reactie daarop." De wedstrijd tussen NRC en de Volkskrant is geopend...

Update: Elsbeth Etty is al eerder van op zijn minst wat enthousiast overschrijven beticht in verband met haar biografie van Henriette Roland Holst-Van der Schalk. Uit mijn knipselmap viel dit artikel van Paul Arnoldussen... Daarin doet deze journalist haarfijn uit de doeken dat Etty niet bepaald een wetenschappelijke methode hanteert. En dat, inderdaad, voor iemand die in politieke en literaire zin nogal wat noten op haar niet welluidende zang heeft...

Klik op onderstaande link voor het artikel in pdf: 

Download IMG_0001

Of kijk naar deze jpg (opklikken en lezen)

001

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën