Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Paul van de Wiel

Horror, dreiging. Knap gedaan.

tvanderwacht

Maakt een hoop los - Kruisweg(13 treden?) ,Jezus,Bach,kerk, thuis, Antwerpen bij nacht, zwart -zigeunermeisje?- dansend? op vioolmuziek, Roemeens orkest van Gregor Seban junior.
Gelukt gedicht? Roept heel veel (te veel!?)op. Maar ik blijf bij...kitsch.

Harry J.M. Kleinhoven

Onzorgvuldigheden... "over 13 logge treden gaan"... Hoe kan een trede log zijn? 'log' is een attribuut van beweging, niet van stilstand, betekent 'traag en zwaar', zoals bij: 'een logge olifant'. "een schelle cimbaal"... Hoe kan een cimbaal schel zijn? 'schel' is een attribuut van geluid, niet van stilstand, betekent 'hoog en doordringend van klank'. Een cimbaal kan dus wel schel *klinken*, niet schel *zijn*. De komma achter "geroezemoes" lijkt me overbodig (ook grammaticaal gezien), suggereert een ademhalingspauze die er toch al was (regeleinde). Hetzelfde geldt voor de komma achter "heilige plek". De puntkomma in "denk ik .. even aan het meisje; zwart als kool" intrigeert: is hierbij het denken zwart of gaat dit over het meisje (bv. levend verbrand), of wellicht beide? Het is wat mij betreft dit ene leesteken wat het gedicht net iets meer dan middelmatig maakt, en dat middelmatige komt (helaas, helaas) mede door de eerder genoemde wringende onzorgvuldigheden.

Mats

Sorry hoor Harry, maar die pragmatische analyses beginnen me nu echt op een hoge mate te irriteren. Dat schel een attribuut is van geluid en niet van stilstand, maakt helemaal niet uit. Poezie is juist geen waarheidsgetrouwe taal, die zuiver praktisch van aard mag zijn.

Je noemt de poëtische vondsten onzorgvuldigheden, terwijl ik ze juist benoem als datgene wat de poëtische taal doet onderscheiden van het normale. Wat krijg je anders voor poezie? 'Het geluid was schel' ? Dat is toch saai. Kom nou.

tvanderwacht

Sorry Mats, op een hoge mate, wat moet ik, Theo, daaronder verstaan? Of bedoelde je een hoge toon aan te slaan, en waarom dan niet op dat zelfde schelle cymbaal, alhoewel, schele hier wellicht niet beter maar wel mooier zou staan. Overigens Mats, wat bedoel je met poëtische taal ter onderscheiding van
normaal?Als je me dat kunt uitleggen, ben ik je eeuwig dankbaar. Wel kom aan.

Paul van de Wiel

Harry: Kan een landschap somber zijn? Volgens jou niet, maar deze overdrachtelijke vormen komenook in proza veel voor. Vergelijk ook: een hard karakter, heldere taal. En in poëzie mag nog veel meer dan in proza. Je bent veel te puristisch, het gaat erom of je begrijpt wat de dichter bedoelt. Het mooie van dit gedicht is dat je je fantasie de vrije loop kunt laten, het intrigeert zoals tvanderwagt bedoelt. Is het kitsch? Voor de één wel, voor mij niet.
Paul

Willem Thies

Ter ondersteuning van Mats:

Een wellicht niet vaak, maar toch regelmatig gebruikte stijlfiguur in poezie is de hypallage.
Zie hieronder (gecopypaste - anders kost het zo veel moeite & woorden). Daar valt 'blinde muur' nog aan toe te voegen - 'een goede fles wijn' komt in het alledaags spraakgebruik erg vaak voor. Volkomen vergelijkbaar met 'logge treden' is 'luie stoel'. (En zo zou je ook moeten kunnen zeggen 'luide gitaar' of voor mijn part zelfs 'fluisterende gitaar', of 'zwijgende gitaar', terwijl dat toch echt niet 'kan' - maar dan belanden we weer bij een andere stijlfiguur.)

Argh, ik zou *niet* meer reageren, maar enfin, hier 'wat informatie verkregen door een googelactie' bij wijze van uitleg - H. (the one who shall not be named), doe er je voordeel mee.

Wat is een hypallage?

Een hypallage is een stijlfiguur, zoals een metafoor, een pleonasme en een tautologie. Hypallage betekent letterlijk 'verwisseling'. Het Griekse hupallagè betekent 'verandering' (van hupo- ('onder') en allassein ('verruilen')). Er wordt een bijzondere combinatie van een bijvoeglijk naamwoord en een zelfstandig naamwoord mee bedoeld. In zo'n combinatie verschuift er iets in de relatie tussen deze woorden: het bijvoeglijk naamwoord staat weliswaar voor zijn kern, maar het verwijst naar iets of iemand anders, bijvoorbeeld de waarnemer. Enkele voorbeelden zijn:

* de warme bakker (niet de bakker is warm maar zijn brood, omdat hij het zelf bakt);
* ik zit graag in die luie stoel (niet de stoel is lui, maar wie erin gaat zitten);
* een goed glas wijn (niet het glas is goed maar de wijn);
* een sociale huurwoning (niet de huur of de woning is sociaal, maar het idee erachter).

De hypallage is een vorm van metonymisch of indirect taalgebruik.

-----------------

Verder: mooie vorm, dit gedicht.

Willem Thies

@ Paul: onze reacties kruisten elkaar: 'een somber landschap' is ook een mooi voorbeeld (van volgens mij een hypallage, waarbij 'somber' inderdaad naar de waarnemer of de 'gebruiker', het subject, verwijst, het effect op hem - en niet op 'het ding zelf').

Lilian Caessens

Ik vind dit gewoon een prima gedicht. En die adjectieven zetten de beelden in dit gedicht juist [wat mij betreft] in beweging.

Tijs van Bragt

Dank voor jullie reacties.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd opgeslagen. Reacties worden gemodereerd en zullen pas zichtbaar worden als ze door de auteur zijn goedgekeurd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en worden pas zichtbaar als ze door de auteur zijn goedgekeurd.

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën