Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hoofdmenu

Adriaan en de anderen Feed

02 mei 2014

Een niet-recensie en een reactie van Jan van Mersbergen.

1624818_10202728033994836_544453397_nOnlangs schreef ik voor het Tilburgse blad Titaan een niet-recensie van de nieuwe roman van Jan van Mersbergen. Zie afbeelding (klik voor beter beeld). Voor elk nummer maak ik zo’n stukje, een beetje baldadig, deels op de man en niet op de bal, - maar nooit gaat het over het boek zelf. Want het is geen recensie, het is een niet-recensie. 

Eerder schreef ik een niet-recensie over Sta op en leef, vader van Said el Haji, een stuk dat hier is na te lezen. Over hetzelfde boek schreef ik vervolgens wel een recensie, die hier staat. Over het boek van Van Mersbergen wilde ik onlangs een recensie schrijven, maar dat is er helaas (nog) niet van gekomen. Ik zal er dit weekend aan proberen te werken.

Ondertussen heeft Van Mersbergen op mijn niet-recensie gereageerd. Een beetje gepikeerd, als ik zijn artikel op de website van de Revisor goed begrijp. Toch laat zijn slotalinea ruimte voor dialoog, zou ik bijna willen zeggen, als ‘dialoog’ niet zo’n lelijk woord was:

‘Toch verliest deze schrijver er geen lezer aan. Serieuze schrijvers willen geen lezers die een boek oppakken omdat de schrijver een man is, omdat de schrijver van Carnaval houdt, omdat de schrijver zichzelf belangrijker acht dan Carnaval, zo gaat het gerucht. Romans hebben lezers nodig die de moeite nemen het boek tot zich te nemen én af te maken, want zonder de beelden en verbanden en emoties die bij de lezer opkomen is de roman niks. Zonder die lezers is ook een schrijver niks dan een kartonnen poppetje met een imago. Dat poppetje noem ik: de auteur.’

Nu dan. Op naar de leesstoel. Om De laatste ontsnapping tot me te nemen en af te maken, of juist niet.

15 november 2010

Merel van der Gracht en A.H.J. Dautzenberg

Merel van der Gracht zet haar feuilleton Adriaan en de anderen, op ons weblog deels gesignaleerd, voort. Op Kempis Magazine. Hier deel 41, hier alle delen achter elkaar. We zijn inmiddels bij aflevering 46.

"Ze passen precies in de kom van mijn handen. Mijn borstjes. De tepels drukken brutaal tegen mijn huid. Als nieuwsgierige kinderen die hun neus tegen het thermopane persen, om maar niks te hoeven missen, handjes en lippen op het koele glas geplakt, met als gevolg een groeiende condensvlek – die de buitenwereld langzaam laat verdwijnen… Genoeg genoten!" Een verhaal van A.H.J. Dautzenberg, op Frontaal Naakt.

07 mei 2010

Adriaan en de anderen - slot & wedstijd

De literaire toekomst- & sleutelroman Adriaan en de anderen ligt vandaag in de boekhandel. Uitgeverij Compaan verbindt aan deze blijde gebeurtenis een wedstrijd: "Adriaan en de anderen staat vol pseudoniemen, vul op de lijst achter het pseudoniem de juiste naam in. U kunt het formulier online invullen en versturen of u kunt het formulier hier downloaden en per post versturen."

Website Kempis voltooit vandaag de voorpublicaties uit het boek, met aflevering 40: "Fijnstrijker Bas Fijne Was van Fijnstrijkerij Erven R.K. Fens en Meerman, tevens atelier voor boekrestauratie, arriveerde bij Kras, beloonde de chauffeur rijkelijk met de in jassen, broeken en overhemden gevonden munten en zilveren broeksknopen, en stapte naar binnen."

20 april 2010

Adriaan en de anderen, update

Het boek Adriaan en de anderen vordert gestaag. Vandaag verschenen: aflevering 27. De hele tekst is onder deze tag te lezen. Adriaan en de anderen verschijnt op 7 mei 2010 bij Uitgeverij Compaan in Maassluis.

30 maart 2010

Adriaan en de anderen, hoofdstuk 5-12

Adriaan en de anderen gaat door. Lees nu de hoofdstukken 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 en 12.

18 maart 2010

Adriaan en de anderen, hoofdstuk 4

"‘Weet jij of de fijnstrijkerij Erven R.K. Fens in de Kinkerstraat nog bestaat?’ vroeg hij aan zijn secretaris monseigneur Everardus de Jong, voormalig coadjutor van het Bisdom Roermond." Hoofdstuk 4 >>

17 maart 2010

Adriaan en de anderen, hoofdstuk 2 + 3

Inmiddels zijn de hoofdstukken 2 en 3 van de sleutelroman Adriaan en de anderen online beschikbaar. Hoofdstuk 2 hier en hoofdstuk 3 daar. Er kan gemaild worden met de auteur, Merel van der Gracht, via dit adres. En de vraag luidt nog steeds: wie oh wie houdt zich schuil achter het pseudoniem Van der Gracht?

15 maart 2010

Adriaan en de anderen, hoofdstuk 1

Adriaanendeanderen "Adriaan en de anderen is een toekomstroman waarin de literatuur wordt gered en het Huis van Oranje tot bloei komt. Adriaan en de anderen staat vol pseudoniemen: Adriaan van Bis, Tjeepie Paumen, Movo van Brabant, paus Antonius Bodarius, Beesje Hazelnoot, Hanna Verkwist, Willem Frederik Stermans en vele anderen."

"De hele grachtengordel is present en het is een sport en een genot om, al lezend, iedereen te herkennen. De schrijver heeft – zich bewegend in de illegaliteit van de Amsterdamse grachtengordel – zich van een pseudoniem moeten bedienen: Merel van der Gracht. Maar de lezer zij getroost: Van der Gracht is een schrijver van naam en faam, en een verdediger van het vrije woord."

Het boek verschijnt in mei bij Compaan Uitgevers. Maar nu al staan er voorproeven op de website Kempis. Vandaag hoofdstuk 1: "Over de sprookjesprinses van Amsterdam en een roomse poes". Ik zou maar wat graag willen weten wie de auteur van dit proza is... iemand een idee?

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën