Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Achteraf is alles altijd eenvoudig (9): Charles Bukowski | Hoofdmenu | Afscheid van De Contrabas (3): Tien jaar bloggen »

17 augustus 2015

Afscheid van De Contrabas (2): Bart FM Droog, een rat?

Bart FM Droog is geen rat. Een rat is namelijk een sociaal en intelligent zoogdier, en het heeft geen zin om een dergelijk beest in het wilde weg uit te schelden en te vergelijken met Bart FM Droog. Bovendien ben ik één keer in mijn leven voor rat uitgemaakt, en dat heeft me jaren dwars gezeten. Ik hou er niet van, van het gebruik van dergelijke scheldwoorden. Als ik niet zo bang was voor ratten, zou ik er best een als huisdier willen hebben, overigens.

Zelfs nu Bart FM Droog al langer dan een jaar achter me aan hobbelt, als een soort kwaadaardige, tot de laagste rangen gedegradeerde huisknecht, mailend naar journalisten die me interviewen, naar organisaties die een optreden van me boeken, naar mensen die ik ken, naar recensenten die mijn werk bespreken, -- zelfs nú nog is het verre van mij om Bart FM Droog een rat te noemen. Hoewel ratten graag in de buurt van mensen wonen, en als ik de vergelijking doortrek, kún je Bart FM Droog dus een rat noemen, die bij mij in de buurt woont; maar nee, zelfs dan vind ik dat te ver gaan voor die arme rat, een beest met een rijke cultuur.

En als dezelfde Bart FM Droog een ‘dossier’ over me samenstelt, waarin hij orakelt dat ik ‘intussen (...) op geen enkele wijze verantwoording (...) (heb) willen afleggen voor het duperen van tientallen zakenrelaties en -partners.’ en dat hij dat zogenaamde ‘dossier’ ‘vandaar’ de wereld in helpt, 'gebaseerd op rechtbankuitspraken en verklaringen van meer dan negentig personen en bedrijven.’ nog wel, -- zelfs dan gaat een vergelijking met die arme rat me te ver. Ik bedoel, die man die foto’s maakte van Onno Hoes, om ze te verkwanselen aan een tv-programma, dat was een rat. Bart FM Droog is iets anders.

Bart FM Droog, dezelfde persoon die ooit een betaalde column had voor deze weblog, van het geld waarvan hij in zijn ‘dossier’ beweert dat ik het ‘achterover drukte’, die het starterskapitaal voor zijn poëzie-encyclopedie (waarin hij zijn functie als telraam kon intensiveren) via dezelfde weblog verwierf, waarna hij begon te mekkeren over een afgesproken verdeelregeling die wij maakten, Bart, die als hij in mijn vorige huis logeerde onbekommerd gebruik maakte van mijn pinpas om benzine te tanken, eten voor enige weken in te kopen en naar knoflook stinkende worsten te kopen, die Bart dus, die ook een werkbeurs aanvroeg nadat hij een bundel bij mijn uitgeverij had uitgegeven (en die werkbeurs niet kreeg, voor deze zeer slecht verkopende bundel, waarvan nog wel exemplaren voorradig zijn), waarna hij auteurs die wél een werkbeurs kregen door het slijk haalde, enfin, Bart FM Droog dus, die een dossier vol rancune en persoonlijke afkeer wist op te bouwen, diezelfde Bart, noem ik geen rat.

Als iemand als Bart FM Droog vervolgens volledig verzonnen verhalen opdist over een opslagruimte, waaruit ik gezet zou zijn, bananendozen, die uit diezelfde opslagruimte zouden zijn gehaald, over romans waarin ik bepaalde persoonlijke elementen heb verwerkt en over pseudoniemen die ik zou aannemen, dan nog ga ik niet over tot schelden. Al heeft hij een nog levende en een overleden vriend van mij én iemand die me dierbaar is tijdens het opdissen van die leugens door het slijk gehaald. Dat allemaal, hoe erg en vervelend ook, is geen reden om Bart FM Droog een rat te noemen. Zelfs niet als hij informatie heeft afgetroggeld (informatie die vaak zijn enige bron is) van weer iemand anders, van wie ik vroeger ooit hield.

Maar Chrétien, een zwanenzang voor deze weblog dan? Door Bart FM Droog in de rondte gemaild, inclusief link naar zijn ‘dossier’? Ja, lezer, zo’n email, die hij gisteren rondzond, is erg vervelend, en bevat onwaarheden, maar ik vind dat zoiets kan gebeuren, en zie geen reden om uit mijn vel te springen. Bart FM Droog vertelt nu al een jaar onwaarheden, daar kan best nog een tijd bij. Je raakt er aan gewend, al raak je er nooit echt aan gehecht. De schaduw die soms over me heen valt: het is en blijft een schaduw. De persoon die deze schaduw werpt een rat noemen? Dat gaat me te ver. Het is een obsessief iemand, met de mentaliteit van een ex-kraker (alleen rechten en geen plichten), dat wel, en dat, alleen dat schrijf ik dan op.

Heel even zou ik de neiging kunnen voelen om hem een rat te noemen, als Bart FM Droog een familielid van een dode vriend benadert, een familielid dat ernstig ziek is, met allerlei opnieuw obsessieve en niet ter zake doende vragen over mij, mijn uitgeverij en de relatie tussen mij en die overleden broer. Maar zelfs dan kan ik die neiging onderdrukken, al moest ik daarvoor wel heel erg lang heel diep in- en uitademen. Ik weet dat ik te goed ben voor deze wereld, maar ik weet ook dat je iemand die geen rat is ook geen rat moet noemen. Dat het altijd verkeerd is, om te schelden, zelfs als iemand al langer dan een jaar als een zeer slechtgezinde gimp, dus eigenlijk als een rat, achter je aan sluipt. 

Meer info: hier en hier

p.s. Onlangs heb ik 20 euro gestort op Barts bankrekening, voor het vervaardigen van zijn nep-dossier, aangezien ik geen zin had om naar Eenrum te rijden en in de plaatselijke kerk 20 kaarsjes voor hem op te steken. Dat geld heeft hij gewoon aangenomen, want zo is die jongen ook wel weer.

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...