Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Ik herinner me Joop Zoetemelk: Schijn en wezen op de Balijebrug | Hoofdmenu | 4 juli: 1862, 1865 en 2015; Lewis Carroll, Alice Liddell en Alberto Contador »

02 juli 2015

Een nieuwe hittegolf en een nieuwe (Vlaamse?) canon

Je kunt op verschillende manieren reageren als er een nieuwe canon wordt gepresenteerd.

1. Je wijst de canon categorisch af. Want een canon druist in tegen het idee waarop literatuur drijft, het idee dat er geen lijsten op te stellen zijn, dat alle gepubliceerde werken deel uitmaken van het mystieke lichaam van de letterkunde en binnen dat lichaam hun eigen, onvervreemdbare, niet in tip- of toplijsten te vangen functies hebben.

2. Je aanvaardt de canon en denkt: De wijze mensen die deze lijst hebben samengesteld zullen het wel weten.

3. Je begint te schreeuwen omdat [naam invullen] en [naam invullen] en [namen invullen] ontbreken. Daarmee laat je meteen ook zie hoe slim je bent, en hoe belezen.

4. Je wijst op het bestaan van eerder samengestelde canons, schudt het wijze hoofd en leest door.

5. Je denkt, en eigenlijk denk ik zo: Wat een interessante lijst. Ik heb nog niet al die boeken gelezen, maar de boeken die ik nog moet, ga ik inhalen (als de hittegolf over is). En wat fijn dat Jef Geeraets, net dood, er nog in mocht, als nr. 51. Een beetje Vlaams-klassieke schrijver in spe zal dat als aansporing zien om de plaat te poetsen en onmiddellijk te worden gecanoniseerd

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...