Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« mei 2015 | Hoofdmenu | juli 2015 »

juni 2015

30 juni 2015

Tourgedicht Manuel Kneepkens

Dichter und bauerHet is onvermijdelijk, met de aanstaande Tourstart in Utrecht: er worden Tourgedichten geschreven. In Utrecht, maar ook in Rotterdam, de stad waar de tweede etappe langs zal komen. Manuel Kneepkens, Stadsdichter honora causa, klom in de pen en schreef:

Tour de France

De equipe van Jezus is dit jaar oppermachtig
Petrus in de Bolletjestrui, Jacobus in de Groene
Johannes in de Witte

en Jezus zelf, uiteraard, in de Gele Trui!

Dat zal me straks een Huldiging worden
met al die duizenden juichende Heiligen
op de Champs-Élysées in het Paradijs!

© Tekening (‘Dichter und Bauer’) en gedicht: Manuel Kneepkens

29 juni 2015

Het filosofisch kwintet over het boek

Een interessante aflevering van Het Filosofisch Kwintet gisteren, over ‘Bildung’. Jammer genoeg weinig aandacht voor de ideologische component van die Bildung, en veel gepraat over ‘het juiste’ dat je moet weten - het zijn niet de Safranski’s en de Sloterdijken die hier spreken. Maar het onderwerp is interessant.

28 juni 2015

Artikel Septentrion over Utrecht - in verband met de Tourstart volgend weekend

Een gekke stad - over de middelgrote wereldstad Utrecht

door Chrétien Breukers

(Dit is de Nederlandse versie van mijn artikel voor Septentrion nr. 2 van dit jaar: ‘Dans ce numéro, Chrétien Breukers se balade dans la ville d’Utrecht, métropole de taille moyenne et point de départ du prochain Tour de France.’)

‘In Utrecht zit een gekke stad verborgen / Die er niet uit wil. Soms verraadt ze iets, / Gewoon maar op een doordeweekse morgen / Of in een lichtval. Meestal is er niets.’ Dat is de eerste strofe van ‘Gedicht zonder Dom’, dat Gerrit Komrij in 2008 over de door hem zeer geliefde Domstad schreef.

Lees meer "Artikel Septentrion over Utrecht - in verband met de Tourstart volgend weekend" »

26 juni 2015

‘Zuurvlees’ in Nederland Leest, regiokatern

9789460681745 A_4d45496585d83c3dd7b0349dffa9cd7aNou, ik ben blij. Mijn verhaal ‘Zuurvlees’ komt in het ‘regiokatern’ Limburg van de bloemlezing korte verhalen die A.L. Snijders maakte voor Nederland Leest. Oplage circa 33.000 exemplaren. Het boek verschijnt in november en is dan gratis voor alle (Limburgse) bibliotheek-abonnees.

Nog mooier. Mijn boek Een zoon van Limburg (waaruit ‘Zuurvlees’ is gekozen) verschijnt rond die tijd in een midprice-editie, voor alle labbekakken die niet genoeg geld hadden of hebben om de gewone uitgave te kopen. Derde druk!

24 juni 2015

Gelezen boeken: Jan-Willem Anker

6a00d8341c6d0253ef01b8d1255da3970cHet plein van Jan-Willem Anker is een interessant boek. Is het ook een goed boek? Ik twijfel. Toch heb ik het met veel plezier gelezen, en ik denk dat Ankers boek iets zegt over deze tijd, misschien wel zonder dat Anker het zelf in de gaten heeft.

Het plein is het tweede dagboek dat ik het afgelopen jaar lees waarin een ‘maatschappelijk’ onderwerp aan de orde komt. Het eerste was En weer zat er een Paul Newman in de keuken, van Rijk de Jong / Aristide von Bienefeldt. Daarin doet de auteur verslag van de strubbelingen rond de dreigende (en bijna onafwendbare) onteigening van de familieboerderij ergens in het gebied waar vroeger water was.

Lees meer "Gelezen boeken: Jan-Willem Anker" »

23 juni 2015

Achteraf is alles altijd eenvoudig (5): Hans Sleutelaar

Het gebundelde oeuvre van Sleutelaar is nog iets kleiner. Het is negenentwintig gedichten groot, al heeft Sleutelaar voor het nu verschenen Wollt ihr die totale Poezie? negen gedichten weggestreept uit de eerder verschenen bundels Schaars licht (1979) en Vermiste stad (2004). De auteur zegt hierover in de verantwoording: ‘Sommige daarvan ontbrak het aan zeggingskracht, andere leken mij bij nader inzien maakwerk.’

Deze strengheid, die bijna een gestrengheid is, is kenmerkend voor veel minimalistisch werk. Minder is meer, de juiste lijn op de juiste plek, vergezeld van de juiste kleur; of, in de literatuur: geen woord te veel, eerder een woord minder dan te veel, eerder iets aanduiden dan het benoemen (Armando), kort, korter, kortst. Veel gebruik maken van dingen uit het eigen leven (C.B. Vaandrager, Gust Gils), geen ingewikkeld gedoe. Sleutelaar lijkt het allemaal te onderschrijven, dat wil zeggen: voor zover hij schrijft.

Lees verder op Tzum >>

22 juni 2015

A.H.J. Dautzenberg: Mailwisseling PEN Nederland (vervolg)

Onlangs stuurde A.H.J. Dautzenberg een e-mail naar PEN Nederland, de organisatie die zich zou moeten inzetten voor het vrije woord, maar daar soms een beetje moeite mee heeft. Er kwam een antwoord van Alexis de Roode, bestuurslid, waar Dautzenberg weer op reageerde. Lees die reactie hier.

Mooi citaat van De Roode/PEN: ‘Je kiest er in je werk voor om controversiële standpunten in te nemen, om met omstreden mensen samen te werken of verzonnen gebeurtenissen en gesprekken als feiten te presenteren. Daardoor ben je bedreigd door je medeburgers en heb je opdrachtgevers verloren, en dat valt zeer te betreuren.’

Of PEN daarna iets voor hem kan doen? Nah. Dat zou toch al te gemakkelijk zijn. Enfin, nogmaals, lees en huiver.

12 juni 2015

Documentaire Paul Celan op Arte (10 juni), Dichter ist, wer menschlich spricht

Die Dokumentation erzählt das Leben des großen jüdischen Dichters Paul Celan. Gepeinigt von den Erfahrungen des Holocaust, wählt er 1970 in Paris den Freitod in der Seine. Erstmalig spricht der Sohn des Dichters, Eric Celan, vor der Kamera über seinen Vater und das schwierige, von Krisen überschattete Leben der Familie.

De documentaire is terug te zien op de website van Arte >>

 

11 juni 2015

Recensies ‘Boeken die ik twaalf jaar niet heb gezien’ in NRC en Parool

Vandaag bespreekt Maarten Moll mijn leesmemoires Boeken die ik twaalf jaar niet heb gezien in zijn rubriek ‘Boekenfamilie’ voor Het Parool, waarvoor hij een nieuw-verschenen boek afzet tegen een wat ouder werk. Hij is erg te spreken over mijn boek, dat hij familie laat zijn van Lezen etcetera, de gids die Pieter Steinz in 2003 publiceerde. Afgelopen zaterdag was Elsbeth Etty minder te spreken over hetzelfde boek. Zij deed er in NRC Handelsblad een beetje norsig over. Lees de twee recensies hieronder. Het boek is te koop bij kleine Uil.

Lees meer "Recensies ‘Boeken die ik twaalf jaar niet heb gezien’ in NRC en Parool" »

Gelezen boeken: Martin de Haan

5540b_9789029538527_cvr-184x294Een ding leer je van Aan de rand van de wereld: Michel Houellebecq: Michel Houellebecq spreekt zichzelf graag tegen. Ook is hij niet vies van een stevige opmerking, zo nu en dan. Maar dat is ‘buitenkant’. Wat het boek van De Haan vooral leert: Houellebecq is een gewoon mens, een mens met allerlei interessante theorieën weliswaar, met zo zijn eigenaardigheden en een literair talent dat maar een keer per generatie voorkomt; maar toch, een gewoon mens.

Lees meer "Gelezen boeken: Martin de Haan" »

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën