Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Achteraf is alles altijd eenvoudig (3): Bart Smout en John Schoorl | Hoofdmenu | Gelezen boeken: Michel Houellebecq en Martin de Haan »

02 juni 2015

Gelezen boeken: Nachoem Wijnberg

9021_1428582399Nachoem Wijnberg (ook wel Nachoem M. Wijnberg) is een bekende, of in elk geval in kleine kring zeer gewaardeerde dichter. Als prozaschrijver is hij minder bekend, reden waarom zijn nieuwe roman Alle collega’s dood niet bij AtlasContact verschijnt, maar bij Van Gennep. De wet dat romans beter verkopen dan dichtbundels gaat voor Wijnberg blijkbaar niet op.

Het proza van Wijnberg is, net als zijn poëzie, oeverloos. Als hij een verhaal begint, gaat hij door, springt van de hak op de tak, laat verhalen in elkaar overvloeien of plaatst ze juist scherp naast elkaar, alles hoort bij elkaar, en niets heeft met elkaar te maken. En, zou ik er aan willen toevoegen, in zijn proza is hij iets geestiger dan in zijn poëzie.

Alle collega’s dood is volgens de flaptekst een ‘tragikomische coming of age-roman’ en misschien is dat zo, maar de hoofdpersoon van het boek lijkt me al geheel en al ‘af’: het is zijn omgeving die nog niet precies weet wat ze met hem aanmoet. Die omgeving moet zich, zolang de roman duurt, naar hem leren plooien, en dat wil niet helemaal lukken.

Wat die omgeving precies is en door welke personages die wordt bevolkt? Ja, dan komen we op een ingewikkeld terrein. De roman van Wijnberg is namelijk zeker niet ‘na te vertellen’. Er komen weliswaar personages in voor (wetenschappelijk medewerkers, leden van een fanclub waaraan de hoofdpersoon is uitbesteed, een ex, een Janprofessor) en het geheel speelt zich in wat je een academisch milieu zou kunnen noemen af... maar hoe dat allemaal precies werkt?

Het werkt echter wel. Dat wil zeggen: ik las het boek met groot plezier. Het is een boek waarin voortdurend van alles gebeurt, wordt geleefd, waarin aan de lopende band wordt geconverseerd en misschien wel gedacht, zonder dat de auteur ons een handvat geeft of een code waarmee we de gebeurtenissen et cetera kunnen kraken.

Wijnberg weet in zijn proza een wereld op te roepen die zich, net als in zijn poëzie, nergens vastlegt, die alles wat eventueel vast zou kunnen worden gelegd meteen bevrijdt, loslaat, van een andere kant bekijkt. Zijn werkwijze lijkt soms een beetje op die van Ivo Michiels (in de Alfa-cyclus), maar anders dan Michiels zet Wijnberg niet voortdurend de taal en alle toebehoren op het spel - al doet hij dat natuurlijk ook, soms.

Alle collega’s dood kun je op een willekeurige pagina openslaan. Begin dan te lezen en zie: het verhaal is meteen ‘begrijpelijk’ (en toch ook volledig onbegrijpelijk). Je kunt het ook van begin tot einde (of andersom) lezen en dan doet zich hetzelfde voor. De sneltrein die Alle collega’s dood heet heeft erg veel stations, ongeveer net zoveel als de sprinter van Rotterdam naar Utrecht.

Wijnberg heeft in dit boek een soort eeuwigdurend proza geschapen en dat is een mooi tegenwicht tegen al die fraaie maar oersaaie realistische knutselwerkjes die de laatste jaren bij het mud en het aam verschijnen (al zal Wijnberg de eerste zijn om te zeggen dat zijn roman óók een realistische roman is).

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...