Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« april 2015 | Hoofdmenu | juni 2015 »

mei 2015

29 mei 2015

Achteraf is alles altijd eenvoudig (3): Bart Smout en John Schoorl

Bart Smout heeft, net als Philip Hoorne en Wouter Godijn (zie aflevering 2), last van humor. Dat zie ik voor de recensie van vandaag grootmoedig door de vingers. Zelfs óndanks het openingsgedicht ‘Genesis’ (‘Er zijn figuren / die het in zich hebben / om uit helemaal niks / een enorm probleem / te laten ontstaan. // God was er zo een.’).

Hoewel, even nog. Humor kan zo intens burgerlijk zijn dat zij pijn doet. En met burgerlijk bedoel ik hier: inspelend op de smaak van de ‘gemiddelde’ lezer, die de middelbare school af heeft gemaakt en zichzelf een min of meer beschaafd burger acht. Dat geldt voor veel light verse, maar ook voor deze overpeinzing, die tot gedicht is omgetoverd en sterk zou moeten drijven op de clou, die helaas geen clou is.

Lees verder op Tzum >>

28 mei 2015

Joseph Roth in Amsterdam: 27 mei 1939 - 27 mei 2015

Omslag Blonde neger 300Gisteren was het precies 76 jaar geleden dat Joseph Roth stierf, een van de wonderbaarlijkste schrijvers uit het Interbellum. De revival van zijn werk duurt nu al twee jaar en dat is een klein mirakel waar de boekenliefhebber alleen dankbaar om kan zijn. AtlasContact brengt zijn romans, Bas Lubberhuizen verzorgt het journalistieke werk, waaruit Els Snick gisteren haar tweede keuze presenteerde in Amsterdam: De blonde neger en andere portretten. Vorig jaar verscheen, ook in de keuze van Els Snick, Hotelmens, reportages en brieven, en in 2013 gaf zij een aanzet tot de Roth-revival met de monografie Waar het me slecht gaat is mijn vaderland, Joseph Roth in Nederland en België.

Lees meer "Joseph Roth in Amsterdam: 27 mei 1939 - 27 mei 2015" »

27 mei 2015

Gelezen boeken: Marieke Groen

MariekegroenEen meisje met een dwingende moeder die correspondeert met ter dood veroordeelde misdadigers in de V.S. en een vreselijke vader. Een meisje met een broertje waar ze niet meteen veel aan heeft. Een opa die sterft. Een oma die dementeert en sterft. Een meisje dat consequent over het hoofd wordt gezien en zichzelf moet zien te redden. Een vriendje dat Jong heet en waar je soms niet goed van wordt. Dat zijn de personages in Marieke Groens nieuwe roman De andere familie Klein.

Lees meer "Gelezen boeken: Marieke Groen" »

23 mei 2015

A.H.J. Dautzenberg: lezing en ingezonden brief aan PEN Nederland

‘En er is altijd wel een psychiater te vinden die zijn paraaf zet onder de geestdodende documenten – en dat adjectief mag u letterlijk nemen, de geest moet gedood worden, de opstandige geest. De wetenschap laat zich wel vaker voor het karretje spannen van sociale wensen. Negers werden uitvoerig door antropologen bestudeerd en uitermate geschikt bevonden voor slavernij. De Judenfrage is door de nodige wetenschappers van een kennistheoretische en vooral ook logistieke basis voorzien en vervolgens succesvol in uitvoering genomen. De gevolgen zijn bekend. In de jaren vijftig zaten de homoseksuelen in de weg, en hop, een paar wetenschappelijke onderzoeken ter morele rechtvaardiging en castreren maar – de schrijver Jan Hanlo was een van de ongelukkigen. Wat er in deze tijd met pedofielen gebeurt, kunt u allemaal volgen – en ja, de meesten van de hier aanwezigen zijn het daar volop mee eens. Zoals ik al eerder zei: de waanzin schuilt in de collectiviteit.’

A.H.J. Dautzenberg hield op 22 mei een lezing in het (beveiligde) Humanity House in Den Haag

En schreef een ingezonden brief aan PEN Nederland, die hier te lezen is. En hieronder:

Lees meer "A.H.J. Dautzenberg: lezing en ingezonden brief aan PEN Nederland" »

Achteraf is alles altijd eenvoudig (2): over Wouter Godijn en Philip Hoorne

Humor is een heikele zaak. Er zijn mensen, bijvoorbeeld, die bij het zien van Koefnoen ofDraadstaal moeten lachen. Ik heb dat nooit. Wel krijg ik de slappe lach van een toespraak van Mark Rutte, bijvoorbeeld van deze, maar die is dan weer niet komisch bedoeld.

In de literatuur is het ongeveer hetzelfde. C. Buddingh’, Remco Campert in zijn lollige dagen, Annie M.G. Schmidt, alle dichters die light verse schrijven en dat geestig bedoelen: ik lees hun werk zonder een spier in mijn gezicht te vertrekken. Lollig bedoeld is nooit leuk.

Lees verder op Tzum >>

18 mei 2015

Gelezen boeken: San Bos

San bosJe moet wat is niet meteen een titel die vrolijkheid suggereert. En vrolijk zijn de verhalen van San Bos dan ook niet, al zijn ze zeker niet on-vrolijk. Volgens de flaptekst geven de verhalen van San Bos ‘in enkele pagina’s een inkijkje in een heel mensenleven’, en ja, dat is waar. Maar het is ook verwerpelijk flaptekstenproza. Wat is ‘een inkijkje’? Wat is ‘een mensenleven’?

In haar debuutbundel keert Bos terug naar de jaren zeventig, naar de debuten van Mensje van Keulen en Hans Vervoort of Hilbert Kuik. Realistisch proza, met een melancholische of soms ronduit droevige ondertoon. Mensen aan de rand van de samenleving. Mensen met een gebrek (in ‘Snackcorner Mus’ speelt een vrouw met obesitas een prachtige hoofdrol). Mensen die net gescheiden zijn. Mensen met een minnaar. Het is altijd wat en altijd ellende.

Lees meer "Gelezen boeken: San Bos" »

16 mei 2015

Wekelijkse poëzierubriek op Tzum

Daan Stoffelsen kondigde op 5 mei 2015 (bevrijdingsdag) een Nieuwe Datum aan in de poëziekritiek. Voortaan zou er elke week een poëziekritiek verschijnen op de website van De Revisor, waarmee een gapend gat dat de ‘reguliere media’ laten vallen wordt gevuld. Stoffelsen schrijft: ‘Vanzelfsprekend zal die zware maar rechtvaardige taak berusten bij onze eigen Erik Lindner, die eerst tweewekelijks en later maandelijks voor De Groene poëzie besprak.’

Stoffelsen vergeet erbij te vertellen dat Lindner uit de papieren versie van De Groene werd gegooid omdat zijn poëziekritieken zo leesbaar waren als de toespraken van Kim Jong-un, om vervolgens op de website van dezelfde Groene een stille digitale dood te sterven; het is niet zo gemakkelijk om lezers voor een online poëziebespreking door Erik Lindner te vinden.

Nieuwe wekelijkse poëzierubriek op Tzum >>>

15 mei 2015

Getuige Simenon: De poes

Chrétien Breukers en Mark Cloostermans duiken onder in het oceaangelijke oeuvre van Georges Simenon, de man van vierhonderd boeken. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van Simenons overlijden lezen zij een selectie van 25 titels, zowel Maigrets als romans durs, zijn ‘serieuze’ romans. Twee Tzum-bloggers om Simenon op de hielen te zitten.

De poes is een ‘late’ Simenon en de vraag of deze oude schrijver nog de levendige, obsessieve trekjes heeft van de Simenon uit de jaren veertig en vijftig is gerechtvaardigd. Het antwoord is: Ja, en nee. Een polderantwoord. Zoals De poes ook een beetje een polderboek is. Deels een sterke roman, deels een plichtmatig geval. De rek was er (nog) niet uit, maar de rek zat er ook niet langer helemaal in.

Lees verder op Tzum >>

08 mei 2015

Twee recensies Lot: NRC/Handelsblad en Dagblad De Limburger

Klik op de afbeeldingen voor beter beeld:

11228923_10206719277846982_3543480770920144666_n

Lees meer "Twee recensies Lot: NRC/Handelsblad en Dagblad De Limburger" »

Walter Benjamin - Kinderjaren in Berlijn

Schermafbeelding-2015-01-05-om-11.59.34-1024x916Deze week verscheen de heruitgave van Kinderjaren in Berlijn rond 1900 van Walter Benjamin, bij uitgeverij Vantilt, in een nieuwe vertaling van Hans Driessen. Het boek bestaat uit 32 korte stukken en een voorwoord, waarin Benjamin uitlegt wat hij met het boek beoogt, de ‘beelden te pakken te krijgen waarin de ervaring van de metropool haar neerslag vindt in een kind uit een burgerlijke klasse.’ 

Lees meer "Walter Benjamin - Kinderjaren in Berlijn" »

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën