Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« februari 2015 | Hoofdmenu | april 2015 »

maart 2015

31 maart 2015

Ad den Besten overleden

DenbestenHet Reformatorisch Dagblad meldt dat dichter, vertaler, redacteur en docent Ad den Besten is overleden. Den Besten, sinds 11 maart jongstleden 92, schreef poëzie, stond aan de wieg van de beroemde Windroos-reeks (waarin dichters als Remco Campert, Jan Hanlo, Gerrit Kouwenaar, W.J. van Molen en Sybren Polet debuteerden) van Uitgeverij Holland, vertaalde de poëzie van Hölderlin, beijverde zich voor de Duitse poëzie in het algemeen en die van de toenmalige DDR in het bijzonder, doceerde Duits, schreef beschouwingen en was onderdeel van de groep die het Liedboek voor de Kerken in de jaren zestig een nieuw jasje gaven.

Lees meer "Ad den Besten overleden" »

30 maart 2015

Het jaarlijkse Gerrit Komrij-feliciteren op Facebook is in volle gang

Gerrit Komrij is vandaag jarig. Of nee, wacht, hij wás vandaag jarig, tot hij in 2012 overleed en zich aan verdere verjaringen onttrok. Maar op Facebook leeft Komrij voort; en dat levert elke 30e maart interessante taferelen op. ‘Een heel fijne jaardag toegewenst!’ ‘Baie geluk met jou verjaarsag. Hoop jy het n mooi en geseende jaar.’ ‘hApPy, bE hApPy oN yOuR bIrThDaY !! Xx everywhere........’ Het is maar een kleine greep uit de goedbedoelde felicitaties op Gerrits prikbord. Zelfs Elly, van Elly en Rikkert, feliciteert hem; zij weet ondanks een directe lijn met God blijkbaar nog niet dat hij dood is: God, en Komrij.

Lees meer "Het jaarlijkse Gerrit Komrij-feliciteren op Facebook is in volle gang" »

29 maart 2015

Vanaf morgen: Paul Claes en de stijlfiguren bij Uitgeverij Vantilt - Spreekkoren, K3 en terroroehoe ontleed

Groot-Retorisch-Woordenboek-Claes--1024x917Waarom is de term terroroehoe zo effectief, wat is de kracht van een K3-refrein en welke stijlfiguren worden zoal toegepast door hooligans? Stijlfiguren spelen een belangrijke rol in ons dagelijkse taalgebruik: het zijn manieren om een boodschap duidelijker, boeiender en doeltreffender te maken. Toch worden stijlfiguren vaak onbewust ingezet. Daarom spoort Uitgeverij Vantilt vanaf maandag 30 maart taalliefhebbers aan om actief op zoek te gaan naar stijlfiguren in nieuwsberichten.

Lees meer "Vanaf morgen: Paul Claes en de stijlfiguren bij Uitgeverij Vantilt - Spreekkoren, K3 en terroroehoe ontleed" »

28 maart 2015

Recensie Lot in Leeuwarder Courant / Dagblad van het Noorden

Geschreven door Joep van Ruiten, op 27 maart verschenen. Klik op afbeelding voor beter beeld.

LC-20150327-ZU07006001

26 maart 2015

A.H.J. Dautzenberg: opiniestuk in De Limburger - Zieke beesten

Vallen de woorden ‘seks’ en ‘minderjarig’ dan krijgen de nodige mensen schuim op hun mond. ‘Van kinderen blijf je af.’ Toen de Volkskrant vorig jaar meldde dat van de vijftienduizend door het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling vastgestelde zaken van kindermishandeling er bij slechts tweeduizend daadwerkelijk aangifte werd gedaan, was er geen publiekelijk protest. Twaalfduizend vastgestelde gevallen gingen dus ‘gewoon’ het archief in.
Ook al blijkt uit alle cijfers dat het merendeel van kindermisbruik in gezinnen plaatsvindt, met mishandeling als belangrijke indicator, dan nog tillen we daar niet bijzonder zwaar aan. Ook huisartsen laten hun vermoedens langzaam sterven in onschuld. Het gezin is immers de hoeksteen van de samenleving. Vaders en (vooral) moeders mogen veel.
Maar komt er een pedofiel (zonder strafblad) in de buurt wonen, dan wordt hem of haar het leven zuur gemaakt en benadrukt de burgemeester in een persconferentie dat hij het jammer vindt dat ‘zo iemand’ in zijn gemeente woont. Ook zegt hij: ‘We moeten aan onze kinderen denken.’ Dan opeens weer wel.

Lees de tekst op Dautzenbergs website >>

24 maart 2015

Voorpublicatie Lot op Tzum en eerste reacties

Lot - ONGECORRIGEERDE LEESPROEF-page-001 (2)Op Tzum een voorpublicatie uit een van de slothoofden van Lot. De roman verschijnt deze week en is vanaf aanstaande donderdag in de winkel verkrijgbaar. Koop het, gesteld dat u het wilt kopen, in een literaire en/of zelfstandige Boekhandel! Op de website van Uitgeverij Marmer zijn de eerste bladzijden uit het boek als voorproef te lezen. 

Guus Bauer en Mark Cloostermans schreven hun bevindingen over het boek al op. In dagblad De Stentor verscheen vandaag een artikel over de Lochemse en Deventer achtergronden van het boek, waarvan ongeveer een derde online staat. En ja, Frans Pollux (uit Venlo) vond het woord Venlo in de tekst:

Lees meer "Voorpublicatie Lot op Tzum en eerste reacties" »

23 maart 2015

Getuige Simenon (20): Maigret en de bezoeker van zaterdag

Chrétien Breukers (De Contrabas) en Mark Cloostermans (De Standaard) duiken onder in het oceaangelijke oeuvre van Georges Simenon, de man van vierhonderd boeken. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van Simenons overlijden lezen zij een selectie van 25 titels, zowel Maigrets als romans durs, zijn ‘serieuze’ romans. Twee Tzum-bloggers om Simenon op de hielen te zitten.

In Maigret en de bezoeker van zaterdag lost Jules Maigret geen zaak op, althans, niet in de ‘klassieke’ betekenis van het woord. Wat er wel gebeurt: Maigret ziet de zaak zich voor zijn ogen ontrollen, inclusief moord, zonder dat hij de fatale afloop voor een van de hoofdrolspelers kan voorkomen. Hij beperkt zich tot het oppakken van de schuldigen – na alles wat in de policier is gebeurd een peulenschil.

Lees verder op Tzum >>

19 maart 2015

Hugo Claus zeven jaar dood

Vandaag zeven jaar geleden stierf Hugo Claus, de bekendste Vlaamse schrijver van na de Tweede Wereldoorlog, groot prozaïst, magistraal dichter, flamboyant figuur. Voor het verzamelde werk van de aflijvige meester is nog geen plan te bekennen, al is zijn werk nog vrij goed te krijgen en is hij, zeker in Vlaanderen, nog niet in de vergetelheid gesukkeld. Ter nagedachtenis: de cyclus ‘Nu nog’, op Lyrikline, en zijn prachtige stem op dezelfde site. Her te bekijken: een interview met Adriaan van Dis en na te beluisteren, uur 1, uur 2, uur 3, uur 4 en uur 5 (jawel) van het VPRO Marathoninterview dat Johan Anthierens hem afnam.

Gelezen boeken: Koenraad Goudeseune

GoudeseuneKoenraad Goudeseune schrijft graag over een schrijver die miskend wordt en Koenraad Goudeseune heet. Heet hij in een van de verhalen van Koenraad Goudeseune niet Koenraad Goudeseune, die miskende schrijver, dan heeft hij een of ander pseudoniem, maar de lezer weet te allen tijde: het gaat hier eigenlijk om de miskende schrijver Koenraad Goudeseune, wiens leven wordt beschreven door de miskende schrijver Koenraad Goudeseune.

Miskenning is, zou je kunnen zeggen, een belangrijk motief in Goudeseunes werk. De auteur, gedebuteerd in 1995, heeft niet de status van stadsgenoot Dimitri Verhulst, van Peter Terrin, van Bart Koubaa of zelfs maar van Jan van Loy of Koen Peeters, enfin, het noemen van die namen alleen al vervult Goudeseune met het gif dat miskenning heet, het gif dat zijn schrijfmotor zowel doet snorren van genoegen als doet haperen als de motor van een al te snel aangeschafte neustrimmer van maar zes euro.

Lees meer "Gelezen boeken: Koenraad Goudeseune" »

18 maart 2015

Notities over poëzie (13): Charlotte Van den Broeck

Japanse vijver

Ik ben bang dat mijn onderarmen
in de koivissen van mijn tante
zullen veranderen, bedekt met zilveren huid
en neonrode moedervlekken.

Ze zullen stuiptrekken
tot ze als een slap geslacht
aan mijn ellebogen hangen.

Tot voorbij de kastanjes zijn we gelopen
waar onze benen aflieten als opblaasbootjes
waar we met happende vissenmond
eczeemkringen in elkaars huid kusten
de kringen hebben we aangezet met stift.

We stuurden een vinger over de lijnen, op zoek
naar overlappende patronen, met broekzakken
vol kalkskeletten zijn we heimelijk
weer boven water gekomen.

Lees meer "Notities over poëzie (13): Charlotte Van den Broeck" »

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën