Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Gelezen boeken: Dimitri Verhulst | Hoofdmenu | Getuige Simenon 18: Mark Cloostermans over Maigret et les témoins récalcitrants »

09 maart 2015

H.H. ter Balkt overleden (1938-2015)

TerbalktVannacht overleed de dichter H.H. ter Balkt. [14:00 uur] Inmiddels heeft NRCBoeken een artikel gepubliceerd, dat wordt aangevuld.

H.H. ter Balkt kreeg in 2003 de P.C. Hooftprijs voor zijn hele dichterlijke oeuvre. In 2014 werd dat verzameld in de 1800 bladzijden tellende turf Hee hoor mij Ho simultaan op de brandtorens, een imposant boek waar je niet zo snel in uitgelezen bent.

In een mooi interview met Sjoerd Kuyper en Johan Diepstraten (na te lezen op DBNL) zegt hij iets moois over zijn afkomst, en hoe die doorwerkte in zijn poëzie:

‘Mijn poëzie grijpt heel ver terug, naar dingen die vanaf de ijzertijd tot 1950 bestaan hebben, daar put ik uit. Het ploegen, het zaaien, het daarbij betrokken zijn. Dat heeft tegenwoordig niet de minste betekenis meer; je één voelen met, daar is alle zuurstof uit. Maar het is wèl belangrijk, en het heeft voor mij heel veel met Twente te maken. Een dominee die jaren in Enschede heeft gestaan zei eens dat Twente absoluut heidens was en nooit tot het christendom bekeerd zou worden.’

Aards, profetisch, lyrisch, schuimbekkend: alle epitheta zijn van toepassing op Ter Balkts werk, dat tot het beste behoort wat de Nederlandse poëzie ooit voortbracht. Hij was niet snel tevreden over wat hij zelf schreef, en zat soms eindeloos aan gedichten te prutsen - maar wat er nu is overgeleverd is zo goed dat het nog lang gelezen zal worden.

Wim Brands maakte in 1988 een mooie radiodocumentaire met Ter Balkt:

En dan was er ook nog: zijn stem. Die als een tornado tekeer kon gaan, maar soms ook fluisterde en zong:

Reacties

Maarten Das

Ik las dit net pas. Verdrietig, een grootheid is heengegaan. De herinneringen die ik aan hem heb zijn een soort zeldzame bijzonderheden. De eerste keer dat ik hem hoorde voordragen was op de Nacht van de Poëzie, met mijn eerste lief, die erg om hem moest grinniken, wat ik dubbel geweldig vond. De tweede en laatste keer was op Onbederf'lijk Vers in Nijmegen, waar ik met hem optrad en hij mijn exemplaar signeerde van zijn verzameld werk. Nadien zijn het leeservaringen die indruk maakten. Lang niet alles van zijn werk pakt me, maar als het me pakt, zoals het gedicht over een vrouw die een glas water de trap opdraagt, is het grandioos, en sommige regels zinderen na in mijn hoofd (De haverakker zag het, de vuurwerkmaker niet). Balker, rust in vrede.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...