Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Het jaarlijkse Gerrit Komrij-feliciteren op Facebook is in volle gang | Hoofdmenu | 1 april: zoektocht naar nieuwe uitroep »

31 maart 2015

Ad den Besten overleden

DenbestenHet Reformatorisch Dagblad meldt dat dichter, vertaler, redacteur en docent Ad den Besten is overleden. Den Besten, sinds 11 maart jongstleden 92, schreef poëzie, stond aan de wieg van de beroemde Windroos-reeks (waarin dichters als Remco Campert, Jan Hanlo, Gerrit Kouwenaar, W.J. van Molen en Sybren Polet debuteerden) van Uitgeverij Holland, vertaalde de poëzie van Hölderlin, beijverde zich voor de Duitse poëzie in het algemeen en die van de toenmalige DDR in het bijzonder, doceerde Duits, schreef beschouwingen en was onderdeel van de groep die het Liedboek voor de Kerken in de jaren zestig een nieuw jasje gaven.

Als redacteur van de Windroos-reeks stelde hij in 1953 de bloemlezing Stroomgebied, een bloemlezing uit de poëzie van de na-oorlogse dichtersgeneratie samen; Den Besten was zeer goed op de hoogte van wat er allemaal was verschenen en was de eerste die de meer ‘traditionele’ dichters en de opkomende Vijftigers in één bundel samen wilde brengen. Dat is hem helaas niet gelukt, want de traditionelere stemmen uit zijn bloemlezing verdwenen in de jaren zestig bijna allemaal uit beeld.

Den Besten heeft iets betekend in mijn gang door de Nederlandstalige poëzie. Voor uitgeverij Papieren Tijger stelde ik in 2008 de bloemlezing Elke avond wordt het vroeger laat samen, een keuze uit zijn poëzie. Bij de presentatie van dit boek kon Den Besten om gezondheidsredenen (hij leed aan dementie) al niet aanwezig zijn. In 2004 mocht ik de Windroos-reeks nieuw leven inblazen, voor uitgeverij Holland, wat ik acht bundels lang deed - waarna Henk van Zuiden de reeks injecteerde met bloemetjes, onrijpe gewassen en empathische bundels. Met alle respect gezegd, vanzelfsprekend. En nog eerder, in 1998, interviewde ik de dichter en redacteur voor het blad Schrijver en Caravan, in zijn huis te Amstelveen.

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...