Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« januari 2015 | Hoofdmenu | maart 2015 »

februari 2015

27 februari 2015

Gelezen boeken: Sander Bax (over Harry Mulisch)

MulischMytheSander Bax schrijft alsof hij net is wakker geworden uit een diepe, door nachtmerries geteisterde slaap. Alles wat hij kan uitbrengen is gestamel, herhaling, ontzetting. Verbazing hoeft dat niet te wekken: hij leerde het vak bij De Reactor, de recensiewebsite waarop stijl pas na de boodschap komt. Dat is jammer en De Mulisch Mythe had een nog beter boek kunnen zijn als Bax meer grip had gehad op zijn schrijfstijl.

Lees meer "Gelezen boeken: Sander Bax (over Harry Mulisch)" »

René van Loenen, Jona, het berouwde God

‘En God zag hun werken, dat zij zich bekeerden van hun bozen weg; en het berouwde God over het kwaad, dat Hij gesproken had hun te zullen doen, en Hij deed het niet.’ Dat is Jona 3:10, in de Statenvertaling. God wel, de voorhoede van het Kalifaat dacht daar onlangs net een beetje anders over.

De gebeurtenissen deden me denken aan een gedicht van René van Loenen, uit zijn eind vorig jaar verschenen bundel Pleisterplaats. In 12 regels krijgen we het verhaal van Jona opgedist, in en uit de walvis en op weg naar Ninevé, met een é, blijkbaar. Twaalf regels die je niet kunt kapotslaan met een hamer.

Lees meer "René van Loenen, Jona, het berouwde God" »

26 februari 2015

Mosul, Nineve, boeken, manuscripten, beelden: ‘En Jonas preekt, maar niet te Ninive.’

‘While the world was watching the Academy Awards ceremony, the people of Mosul were watching a different show. They were horrified to see ISIS members burn the Mosul public library. Among the many thousands of books it housed, more than 8,000 rare old books and manuscripts were burned.’

Dat meldt de nieuwssite van Yahoo.

Ondertussen zijn er ook beelden vrijgegeven van een reorganisatie van het museum van Nineve. In die stad zal al snel, net als in Mosul, alles met enige historische waarde zijn verdwenen.

25 februari 2015

Uitslag 50ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd

Ric Berretty wint

Ric Berretty heeft met zijn vertaling van ‘Ozzie’s’ van Brendan Beary de 50ste editie van de Vertaalwedstrijd op Facebook gewonnen. (Zie dit bericht over ontstaan, doel en werkwijze van deze groep). Jac Naber won zilver en debutant Teun Boumans brons.

De Amerikaan Brendan Beary uit Great Mills, Maryland, maakte een pastiche op het wereldberoemde gedicht ‘Ozymandias’ van Percy Bysshe Shelley.

Lees meer "Uitslag 50ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd" »

24 februari 2015

Willem Otterspeer over W.F. Hermans: een boek zo saai en nietszeggend als het weer in Nederland

HermanszangerwrokOver W.F. Hermans kun je bijna geen vervelend boek schrijven, en toch lukte het Otterspeer twee keer, of misschien wel drie keer, als je Hermans in hout meetelt. Laatstgenoemde boek las ik echter niet, en nu ik De zanger van de wrok heb uitgelezen ga ik dat ook niet meer doen.

Nop Maas maakte een uitgebreide, documentaire biografie over Gerard Reve, en benoemt dat in deel 1 al; Otterspeer wil een ideeënbiografie schrijven over Hermans, maar heeft helaas geen ideeën, waardoor het een slechte documentaire is geworden. Dat is de kern van mijn bezwaar tegen deze dubbeldekker. Otterspeer doet Hermans geen recht, hij laat hem verzuipen in kokette spitsvondigheden die kant noch wal raken.

Lees meer "Willem Otterspeer over W.F. Hermans: een boek zo saai en nietszeggend als het weer in Nederland" »

22 februari 2015

Twee katten aan de Merwedekade

De kat van de benedenburen mist een oog. En een stuk van haar staart. Haar linkeroor is een beetje ingescheurd. De vacht lijkt op een zitting van de eetkamerstoelen van oma, vroeger, in Neer, met alle kleuren bruin, grijs en zwart een beetje willekeurig gemengd. Als je haar op de kade tegenkomt staat ze even stil om tegen je te mekkeren. Soms probeert ze mee naar binnen te komen, want ze heeft een grote passie: in vreemde huizen binnendringen en zich daar dan metterwoon vestigen. Ik ben er een keer ingetrapt. Toen de benedenbuurman haar kwam ophalen, blies ze naar hem.

De kat van de benedenburen links is nog heel jong. Het rood-witte fotomodel jaagt overdag op vogels, die zich kapot lachen om zijn onhandige manoeuvres. Zelfs de sufste koolmees trekt zich niets van hem aan. Zijn humeur lijdt er niet onder, hij rent en raust over het grasveld, klimt in bomen, betreedt treeplanken van woonboten, laat zich aaien door passerende kinderen en zit soms, helemaal beaat van eigen schoonheid, een tijdje voor zich uit te kijken of doet een dutje op een van de speeltoestellen waar toch nooit iemand iets mee doet.

Lees meer "Twee katten aan de Merwedekade" »

Tentoonstelling van Swoons gedichtvideo’s

In het Cultuurcentrum te Mechelen loopt tot 8 maart 2015 een tentoonstelling rond de videowerken van Swoon (aka Marc Neys) onder de titel ‘Gathering Light’. Kenmerkend voor zijn video’s is dat hij altijd uitgaat van een gedicht, waar hij beeld en klank bij zoekt. De finissage gaat door op vrijdag 6 maart 2015 om 20u in de Contourkapel, eveneens te Mechelen, waar een aantal dichters live hun gedicht zullen inspreken bij de projectie van de video. In zijn recentste video combineert hij een gedicht van Doina Ioanid met een gedicht van Jan H. Mysjkin. De video bestaat in drie taalversies. Hieronder de Roemeens-Nederlandse versie met Engelse ondertitels.

Teniet / Undone from Marc Neys (aka Swoon) on Vimeo.

21 februari 2015

Rowan Atkinson wordt Jules Maigret

Blackadder and Mr Bean star Rowan Atkinson is making a return to television to play Belgian author Georges Simenon’s pipe-smoking policeman, Jules Maigret, in two new films for ITV. There was speculation last year that Atkinson was considering the role, whichMichael Gambon took on for ITV in the early 1990s. Atkinson has mostly concentrated on films over the past two decades, particularly with his characters Mr Bean and Johnny English, with his last regular television appearance being in Ben Elton’s short-lived BBC police comedy The Thin Blue Line in the mid-1990s.’

Lees meer op de website van The Guardian en lees de reeks Getuige Simenon van Mark Cloostermans en mijzelf op Tzum.

20 februari 2015

Door de ironie heen (22): Woody Allen, Mighty Aphrodite, ME, weg ermee, en nog een paar overwegingen over geweld

Ooit was ik lid van een commissie en moest ik om de zes weken vergaderen. In de commissie zetelde iemand van de politie, een aardige man, met een Utrechts accent waar je er wel drie van kon maken. Ik vond hem aardig. Op een dag vertelde hij over zijn verleden als ME’er. ‘Ja, dan kwam je na een dag wel eens met spierpijn thuis, van het slaan.’

Ik dacht dat ik het niet had verstaan, maar het klopte. ‘Je leert wel hoe je moet slaan, dat scheelt. Na een paar uur is het toch steeds moeilijker en begin je gewoon van je af te meppen. En dan heb je de volgende dag spierpijn.’ Ineens bekeek ik die man heel anders. Toch vond ik hem nog steeds sympathiek.

Lees meer "Door de ironie heen (22): Woody Allen, Mighty Aphrodite, ME, weg ermee, en nog een paar overwegingen over geweld" »

18 februari 2015

Getuige Simenon: Zondag

Chrétien Breukers (De Contrabas) en Mark Cloostermans (De Standaard) duiken onder in het oceaangelijke oeuvre van Georges Simenon, de man van vierhonderd boeken. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van Simenons overlijden lezen zij een selectie van 25 titels, zowel Maigrets als romans durs, zijn ‘serieuze’ romans. Twee Tzum-bloggers om Simenon op de hielen te zitten.

Lees meer "Getuige Simenon: Zondag" »

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën