Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« december 2014 | Hoofdmenu | februari 2015 »

januari 2015

31 januari 2015

Embargo tot vier uur vanmiddag, maar Joke van Leeuwen krijgt feestneusfunctie: Dichter der Nederlanden

Joke van Leeuwen Dichter der Nederlanden

Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) heeft Joke van Leeuwen uitgeroepen tot Dichter der Nederlanden. Het ANV heeft voor dit intiatief gekozen omdat poëzie een van de manieren is om het publiek bewust te maken van de relatie tussen Nederland en Vlaanderen. Taal is bij uitstek het instrument van de dichter, Vlamingen en Nederlanders delen de Nederlandse taal.

Joke van Leeuwen zal naar eigen keuze gedichten schrijven voor een ruim publiek over de relevante dingen in Nederland en Vlaanderen. Ook zal zij optreden als ambassadeur van de poëzie in binnen- en buitenland.

Lees meer "Embargo tot vier uur vanmiddag, maar Joke van Leeuwen krijgt feestneusfunctie: Dichter der Nederlanden " »

29 januari 2015

Door de ironie heen (14): Je suis Živan

Vandaag is het Gedichtendag, het begin van de Gedichtenweek tegenwoordig zelfs, want niets of niemand zal het verspreiden van de poëzie door heel Nederland ooit nog kunnen tegenhouden. De poëzie is als de jihad: iedereen moet er, ooit, aan geloven (al doet die man in het NPO-gebouw wel zijn best). Dus daar gaan ze vandaag, de dichters van Nederland, op weg naar bibliotheken, boekhandels, jeugdhonken, bedrijven en bejaardentehuizen, op weg naar de ‘twaalf lezers en een snurkende recensent’.

Živan Pujic woont in Pančevo, in Servië, een stadje met een Duitse, Hongaarse en Roemeense wortels, echt een smeltkroes uit het voormalige, na de Tweede Wereldoorlog gestorven Europa; en nu is Pančevo een Servisch geval, waar armoede heerst, en waar Živan droomt: van een leven in de muziek en de poëzie. Om die droom te verwezenlijken organiseert hij elk jaar een punkfestival, op een troosteloos sportplein, met bands die zo erg zijn dat ze bijna weer goed worden.

Lees meer "Door de ironie heen (14): Je suis Živan" »

Uitslag 49ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd

Jack van der Weide wint (weer)

Jack van der Weide heeft met zijn vertaling van ‘Modern Love XXX’ van de Engelse romancier en dichter George Meredith ook de 49ste editie van de Vertaalwedstrijd op Facebook gewonnen. (Zie dit bericht over ontstaan, doel en werkwijze van deze groep). Deze keer was het Arie van der Krogt die zilver won en Peter Borst die met brons wegliep. 

George Meredith (1828-1909) publiceerde zijn eerste poëziebundel in 1851. Nadien volgden verschillende andere verzamelingen van gedichten, waaronder de meest bekende in 1862: Modern Love. In deze cyclus van vijftig 16-regelige sonnetten beschrijft hij zijn gevoelens van teleurstelling over zijn mislukte eerste huwelijk, nadat zijn vrouw Mary Ellen hem had verlaten voor de schilder Henry Wallis. De emotionele gedichten baarden opzien onder zijn Victoriaanse tijdgenoten vanwege hun – voor die tijd – vrijpostige bekentenissen. 

Lees meer "Uitslag 49ste Editie van de Facebook-Vertaalwedstrijd" »

Getuige Simenon: twee afleveringen

Chrétien Breukers (De Contrabas) en Mark Cloostermans (De Standaard) duiken onder in het oceaangelijke oeuvre van Georges Simenon, de man van vierhonderd boeken. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van Simenons overlijden lezen zij een selectie van 25 titels, zowel Maigrets als romans durs, zijn ‘serieuze’ romans. Twee Tzum-bloggers om Simenon op de hielen te zitten.

Gisteren voegde Mark Cloostermans maar liefst twee nieuwe afleveringen toe aan deze reeks: een over De zoon en een over Brief aan mijn moeder, een van de weinig overgebleven teksten uit het dicteertijdperk van de Luikse romancier.

28 januari 2015

Door de ironie heen (13): Poëzieweek, H. Marsman, A. Roland Holst, Ruïnekerk

RuinekerkbergenMorgen begint de Poëzieweek, de jaarlijkse poging om een genre dat voor de boekhandel zo dood is als een boek van, ja, van wie, onder de aandacht te brengen. Het stemt bij voorbaat weemoedig, het idee dat honderden dichters uitzwermen over het hele land, om een boodschap te brengen die niemand wil horen. Waarheen leidt de weg die zij moeten gaan? Waarvoor zijn zij op aard? Menno Wigman schreef, al in 2001, dat poëzie ‘eerder een ziekte (is) / die je met een handvol hopeloze idioten deelt’, maar ook die handvol hopeloze idioten sterft uit.

Vannacht droomde ik over H. Marsman. Hij las voor tijdens een poëziebijeenkomst. Na ‘Invocatio’ viel er een diepe stilte. Ik was de enige die applaudisseerde. Na afloop werd me te kennen gegeven dat het een slecht gedicht was, een opeenhoping van cliché’s, niet talig genoeg, niet geëngageerd of betrokken op de maatschappij, bovendien: wat een kreupelrijm! Ik had de plank misgeslagen. Of ik dat begreep? Ik begreep er niks van.

Lees meer "Door de ironie heen (13): Poëzieweek, H. Marsman, A. Roland Holst, Ruïnekerk" »

25 januari 2015

Boeken die ik twaalf jaar niet heb gezien (27): Beb Vuyk

Lang, lang geleden had ik een vriendin met een Indische oma, een vrouw van ongeveer 1.40 meter die werkelijk fantastisch kon koken. Ze werd Poesje genoemd, ik heb nooit geweten waarom. Na een paar keer van haar eten te hebben geproefd, wilde ik dat ook kunnen, Indische gerechten maken. Zo kwam de derde vrouw binnen één alinea in mijn leven: Beb Vuyk.

Haar Groot Indonesisch kookboek is een klassieker. Vuyk was letterlijk een pionier, iemand die de keuken uit de voormalige kolonie voor een groot, niet-Indonesisch publiek wist te ontsluiten. Later in mijn leven ben ik Vuyk ontrouw geweest voor Lonny, de altijd vrolijke tv-kok, maar ik ben blij dat ik het boek in een van de bananendozen terugvond: Vuyk heeft de tijd moeiteloos doorstaan.

Lees verder op Tzum >>

Interview Rogi Wieg, door Arjan Peters

Gisteren in de Volkskrant, nu online: het mooie interview dat Arjan Peter had met Rogi Wieg.

Blijf onder ons, verzocht ik Rogi Wieg in april vorig jaar, na lezing van Afgekapt dichtwerk, de mooie dichtbundel van de nu 52-jarige depressieve dichter, met verzen uit de jaren 2007-2013. Sinds vijftien jaar tekent en schildert hij trouwens ook, tot zijn eigen verbazing - geen opleiding gehad, nooit ambities in die richting gekoesterd.

Bij uitzondering heeft hij ingestemd met een gesprek bij hem thuis in Amsterdam, tweehoog aan een plein. Zijn vrouw Abys Kovács wacht me op in het trapportaal, Rogi staat binnen direct om de hoek, gehuld in een donkere kamerjas met het Playboybunnylogo op borsthoogte. 
De dichter heeft intussen een grijzende baard, het schaarse hoofdhaar is kort, zijn blik vriendelijk maar intens vermoeid. Hij geeft me een trillende hand. We hebben elkaar een jaar of twintig niet gezien. 

24 januari 2015

Laudatio bij de presentatie van Tonic van Ralf Mohren

TonicGisteren werd de roman Tonic (een non-alcoholische roman) van Ralf Mohren gepresenteerd bij boekhandel Van Piere in Eindhoven. Ik sprak onderstaande laudatio uit.

‘De geheelonthouders hebben gelijk maar alleen de drinkers weten waarom.’ Dat is een uitspraak van Simon Carmiggelt, waaraan ik moest denken toen ik Tonic, het debuut van Ralf Mohren dat we vandaag boven het (met water gevulde) doopvont houden, had gelezen.

Ik moest ook aan iets anders denken, namelijk aan de uitspraken die de franse schrijver en filosofoof Gilles Deleuze in zijn gefilmde Abécédaire deed over Boisson (Drank). Hij heeft het in wat ik nu ga citeren over drinkers, drinkers van alcohol dus, niet over drinkers van water. Deleuze, die er in zijn jonge dagen niet met de rug naar toe ging zitten, kijkt bijna met weemoed (en toch ook met afstand) terug:

Lees meer "Laudatio bij de presentatie van Tonic van Ralf Mohren" »

22 januari 2015

Door de ironie heen (12): Luc Tuymans, Katrien Van Giel, zielige bloggers uit verre landen, incidentenjournalistiek, Erik Jan Harmens, De Nieuwe Boekhandel

ErikjanharmensHet is fijn dat er zo veel gebeurt waar mensen zich druk om kunnen maken. Charlie Hebdo, Verviers, die Saoedische blogger die week voor week aan stukjes wordt geranseld, Boko Haram (ook geen lieverdjes) en dan gisteren Peter Pontiac (zielig hè? dood. helemaal dood.) en Luc Tuymans versus Katrijn Van Giel. De vrijheid van meningsuiting heeft het er maar druk mee.

Ik geloof dat ik de enige ben die vindt dat de rechter inzake Tuymans/Van Giel gelijk heeft. Tuymans zit in zijn schilderij wel heel dicht op de foto, en zijn verdediging in de rechtbank was ook niet om over naar huis te schrijven. Een parodie. Yeah, right. Morgen schilder ik zijn schilderij na (wat ik niet kan, dus dat gebeurt ook niet) en dan zullen we eens zien hoe lang het duurt voor Tuymans advocaten mij weten te vinden.

Lees meer "Door de ironie heen (12): Luc Tuymans, Katrien Van Giel, zielige bloggers uit verre landen, incidentenjournalistiek, Erik Jan Harmens, De Nieuwe Boekhandel" »

Wim Brands gastschrijver Artis Bibliotheek

Dichter en journalist Wim Brands wordt per 1 februari benoemd tot gastschrijver bij de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Brands zal in die hoedanigheid een verhalenbundel schrijven en een aantal bijeenkomsten leiden waarin wetenschappers hun licht laten schijnen over boeken uit de rijke bibliotheekcollectie. (...) presentator van het literaire televisieprogramma VPRO Boeken. Wim Brands is de tweede gastschrijver bij de Artis Bibliotheek: bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt ging hem voor.

Meer informatie op deze websites >> 

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën