Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Door de ironie heen (10): Woody Allen, film, gedichten, Guido Utermark, Jan Campert-prijzen | Hoofdmenu | Poëzie uit Moldavië en Nederlandstalige poëzie in het Roemeens vertaald door Jan H. Mysjkin »

20 januari 2015

Boeken die ik twaalf jaar niet heb gezien (26): David Vogel

Rudolf Gurdweill is de held van Huwelijksleven, de bekendste roman van David Vogel. Je zou kunnen zeggen: de tragische held, maar dat zou een eufemisme zijn. Gurdweill is meer dan tragisch, übertragisch, in wat hem in Huwelijksleven overkomt wordt de hele geschiedenis van het Jodendom zowel samengevat als voorspeld.Hij is de held in het spel dat in 1930  (het jaar dat de roman verschijnt) al bijna is uitgespeeld; 1933 is dan niet ver weg. In een recensie van de heruitgave vorig jaar schrijft Johannes van der Sluis op deze site:

‘Wie niet een beetje zelfdestructie heeft meegemaakt heeft niet geleefd, maar Huwelijksleven toont aan dat er wellicht iets erotisch maar uiteindelijk weinig sexy is aan de totale zelfdestructie. De barones richt Gurdweill volledig ten gronde, maar het dubbelzinnige is dat hij het zelf laat gebeuren, wat herinnert aan de (Joodse) zelfhaat van de Weense filosoof Otto Weininger. In dat opzicht valt de roman te lezen als een allegorie op het Derde Rijk. Met een voorspellende waarde aangezien het al in 1930 is geschreven.’

Lees verder op Tzum >>

Reacties

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en zullen niet verschijnen op deze weblog voordat de auteur ze heeft goedgekeurd.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...