Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« oktober 2014 | Hoofdmenu | december 2014 »

november 2014

30 november 2014

Sterren komen sterren gaan, alleen Elvis blijft bestaan: Luc de Vos overleden

Schrijver, zanger en fenomeen Luc de Vos is overleden. Van de zanger van het legendarische Gorki (zie hieronder voor een concertregistratie) verscheen onlangs nog een roman: Paddenkoppenland. De Vos schreef mooie boeken, zeer sterke songteksten en was op het podium een lieve teddybeer. Vlaanderen rouwt. Nederland ook. (Op de website van Knack reacties op het overlijden van De Vos.)

29 november 2014

Presentatie ‘De schrijver, het beeld en het geld’ van Edwin Praat, een verslag

EdwinpraatMet misschien wel de beste schrijver van Nederland zat ik gisteren in Luxembourg, aan het Spui in Amsterdam. Buiten werd de boekenmarkt afgebroken. We dronken koffie en spraken over het programma dat we zouden gaan bijwonen.

Een vrouw kwam binnen en liep op me af. ‘Mag ik u een aantal vragen stellen?’ Ik zei: ‘Dat ligt eraan welke.’ Ik dacht: een godsdienstwaanzinnige. Het bleek echter een grapje. Zij was een vriendin van misschien wel de beste schrijver van Nederland, een vrouw die bezig is met het schrijven van een van de beste nonfictie-boeken van Nederland, en wilde verwarring stichten.

Lees meer "Presentatie ‘De schrijver, het beeld en het geld’ van Edwin Praat, een verslag" »

27 november 2014

De Rekenkamer: Wat kost een boek?

‘Het is een veelgestelde vraag door kijkers. Wat kost een boek? De Rekenkamer vroeg het de schrijver, de uitgever, de papierfabriek, de drukker en de boekhandelaar. Vooralsnog lijkt de boekenbranche een kwestie van liefdewerk en oud papier. Hoeveel bomen gaan er eigenlijk in een roman en hoe zit het met het e-book? Met o.a. Ronald Giphart.’

Bekijk de aflevering hier >>

26 november 2014

Herman Gorter 150 jaar

GorterOp 26 november is het precies 150 jaar geleden dat Herman Gorter (1864-1927) werd geboren. Ter viering van zijn verjaardag presenteren Van Oorschot, Huis Clos en Perdu twee nieuwe boeken, van de jongere en latere Gorter. Bij Huis Clos verschijnt een heruitgave van Gorters lange, nooit bij leven gepubliceerde 'Een dag in 't jaar' (1889), onder de titel: Een glorieus ding. 'Een dag in 't jaar' van Herman Gorter, bezorgd en toegelicht door Johan Sonnenschein. Bij Van Oorschot verschijnt het brievenboek Geheime geliefden: brieven aan Ada Prins en Jenne Clinge Doorenbos, bezorgd door Lieneke Frerichs

Dat lees ik op de website van Perdu, waar vanavond tout academisch Plopsaland zal uitrukken om de jarige dichter te eren. Abe de Vries publiceerde op zijn weblog een artikel over de dichter, helaas onleesbaar (Abe, een groter plaatje mag). Op de website van DBNL is veel werk van de inmiddels aflijvige bard te lezen, gratis en voor niks, want rechtenvrij. De foto linksboven is ooit gemaakt door Willem Witsen.

Martin Scorsese, documentaire over The New York Review of Books: The 50 Year Argument

Net uit, sinds eind september, en al illegaal te downloaden (wat niet mag, maar dit terzijde), The 50 year argument, een documentaire van Martin Scorsese:

25 november 2014

Notities over poëzie (11): Paul Hermans

Oud-licht_1414058368Groot is het leger van de dichters die in stilte voortwerken, zonder lezers, zonder Anklang, in een hoekje van de eeuwigheid, helemaal alleen met hun eigen veronachtzaamde werk. Paul Hermans is zo’n dichter. Oud licht is zijn zevende bundel en de eerste die ik heb gelezen. Als ik eerlijk moet zijn: het viel me allemaal niet mee. De jury van de Halewijnprijs prees Hermans’ gedichten om ‘hun geconcentreerde vorm, hun complexiteit die nergens ten koste van de communicatieve kracht gaat, en om hun intrigerende beelden en muzikaliteit.’

Ik zag vooral heel veel onverteerde poëzie van andere dichters, van Gerrit Kouwenaar tot Paul Celan, wereldpoëzie in eigen mal gegoten en voor arbeiders verklaard. Een eigen stem lijkt Hermans niet te hebben. Opmerkelijk, voor een dichter die dus al zeven bundels schreef en zo langzamerhand zou kunnen weten hoe het allemaal werkt. Het titelloze openingsgedicht:

Lees meer "Notities over poëzie (11): Paul Hermans" »

24 november 2014

Dirk van Bastelaere: dichter en persvoorlichter van N-VA - reactie Spinoy en wonderbaarlijke verrijzenis van Oote

Zie, het geschiede dat Dirk van Bastelaere een functie ging bekleden bij een politieke partij, zoals ik gisteren al berichtte. Bij de epigonen en nageboorten van het postmodernisme gingen alle alarmbellen af. De website Oote (ooit bedoeld als GutMensch-alternatief voor De Contrabas, maar inmiddels verworden tot een dode verzameling niet-werkende links) werd er zelfs voor uit het vet gehaald, en op de Facebookpagina van het sufferdje klonk het van Ach! en Wee!

Erik Spinoy, ooit dichter en schrijver van beschouwingen over literatuur, klom in zijn pen en componeerde een weerwoord, dat hier is na te lezen. Spinoy doet ouderwets van ‘tut tut’ en ‘ho ho’: ‘Een opmerkelijke constante in zijn spreken en handelen is zijn neiging om zich restloos met ideeën en overtuigingen te identificeren en wie het niet met de door hem vertolkte waarheidspositie eens is berispend toe te spreken. Dat is hier niet anders: het interview leest als een catalogus van als onweerlegbare feiten gedebiteerde clichés uit het N-VA-discours: ‘‘België is ziek’’, ‘‘België is een hinderpaal voor de Vlaamse culturele ontvoogding’’, ‘‘Vlaamse solidariteit is veel efficiënter’’, we moeten naar een ‘‘lichte overheid’’, etcetera.’ Inderdaad, et cetera.

Bernard Heidsieck (1928-2014)

Door Jan H. Mysjkin

Eergisteren, 22 november 2014, overleed Bernard Heidsieck te Parijs. Hij was een pionier van de klankpoëzie. Heidsieck was in 1998 te gast op Poetry International te Rotterdam. De techniek was zo beroerd dat hij gedichten uit Ademhalingen en korte ontmoetingen zonder bijbehorende klankband moest voorlezen. Op de site van het festival is overigens nergens te vinden dat hij er ooit is geweest. Vertalingen uit Ademhalingen en korte ontmoetingen werden opgenomen in: Jan H. Mysjkin, Het feest van de vorm (Poëziecentrum, Gent, 1996). Bij wijze van hommage drukken we hierbij Mysjkins inleiding daaruit af.

Lees meer "Bernard Heidsieck (1928-2014)" »

Notities over poëzie (10): Leonard Nolens

Vdi9789021456751Ik zou heel graag een liefhebber willen zijn van de poëzie van Leonard Nolens. Het lukt me echter niet, alle bundels van de afgelopen zestien jaar hebben die mengeling van pathos en opgedrongen intimiteit waar ik zenuwachtig van word. Bij elke nieuwe bundel springt mijn hart even op: zou het deze keer lukken... maar nee. Het is in Opzichtige stilte (weer zo’n heerlijke Nolenstitel) meteen in de eerste strofe raak:

De spang. Zo klinkt de lunchende zaal
op de derde verdieping, ik heb het gehaald.
Ik stap aan de hand van mijn oudste zoon
uit de hijgende lift, een gang op, soeplucht
en muzak slaan ons in het gezicht.
Gefluister, lachen en stiltes kringelen
boven de tafels, en daarbovenuit
de stentorstemmen, de bliksemsnelle
staccato’s van reclameblokken.

Lees meer "Notities over poëzie (10): Leonard Nolens" »

23 november 2014

Dirk van Bastelaere: dichter en persvoorlichter van N-VA

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik begin eh... begrip te krijgen voor de stellingnames van Dirk van Bastelaere. Dit alles na lezing van dit interview in de Morgen van dit weekend. Daarin legt de persvoorlichter van N-VA fracties Kamer en Senaat uit waarom hij het werk doet dat hij sinds kort doet. Een paar citaten:

‘Mijn verzet tegen de institutionele complexiteit van dit inefficiënte land heeft van mij een separatist gemaakt. Die zesde staatshervorming waar CD&V zo trots mee uitpakt, heb je die al eens proberen bestuderen? Wat maakt het mij in godsnaam uit of de autokeuring federaal dan wel regionaal geregeld wordt?’

Lees meer "Dirk van Bastelaere: dichter en persvoorlichter van N-VA" »

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën