Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Gelezen boeken: J.L. Carr | Hoofdmenu | Notities over poëzie (2): Martijn Benders »

31 juli 2014

Notities over poëzie (1): Anne van Amstel

Een flinke poos heb ik weinig poëzie gelezen. Ineens had ik er geen zin meer in, in die eindeloze stroom nieuwe bundels. Een merkwaardig, ongekend gevoel. De laatste maanden was ik wel bezig met het maken van een paar bloemlezingen (waarvoor je je door de al bekende rijstebrijberg heen eet), dus zonder poëzie hoefde het niet. Nieuwe poëzie hoefde er niet per se bij.

Afgelopen weekend las ik het mij toegezonden boekje Geef me nu ik wil van Anne van Amstel. Het is een bibliofiele uitgave van de Avalonpers te Woubrugge (bundel ontbreekt nog op website), oplage 90 genummerde en gesigneerde exemplaren. De uitgave bevat 14 gedichten waarvan de eerste regels allemaal beginnen met ‘geef me’ en de tweede regels met ‘ik wil’, bijvoorbeeld ‘geef me een muts nu / ik wil zoeken bij het vuil’. Die kleine bundel markeert, zou je kunnen zeggen, mijn herintrede.

Op 4 mei 2005 besprak ik voor het verdwenen Poëzierapport Van Amstels debuut Het oog van de storm. Heel zachtzinnig ging ik daarbij niet te werk. Mijn enige positieve opmerking was dat ze soms mooie regels schreef. Ik eindigde mijn rapportage (cijfer 3/10) met deze gromberentaal: ‘Aan Van Amstel zelf nu de taak om de mooie regels die ze schrijft tot hele gedichten om te toveren. Dat vergt concentratie – en het vermogen om minder geslaagde regels zonder erbarmen te deleten en te vervangen door betere regels. Als ze dat allemaal kan opbrengen, wat mij zal benieuwen, komt ze ooit met een tweede, beter geslaagde bundel.’

De tweede bundel was Vlinderslag, een bundel + cd die Van Amstel maakte samen met de muzikant Rob de Kloet. Deze bundel heb ik nooit gezien. Dus Geef me nu ik wil is mijn tweede kennismaking met haar poëzie. Ik sla het kleine boek op een willekeurige plek open en citeer een gedicht:

Post

geef me een postkarretje
nu ik mijn brief wil posten
in een karretje met één wiel
aan het fietsenrek geketend
door een kunstenaar
die het vandaag niet is gelukt
zijn leeg gekregen kutkarretje
ook nog eens in te leveren
op het oranje-karretjes-depot
een verlaten karretje
waarin ik in het donker
mijn brief aan jou post
en ons lot overlaat
aan de kunstenaar

Ik vind dit een mooi gedicht. Het is helder én geheimzinnig, het is droevig (kunstenaars die de post rondbrengen, allemaal de schuld van Halbe Zijlstra) en humoristich tegelijk. Het is een tafereel. Ik moest bij het lezen denken aan werk van Remco Campert of Hans Warren, parlandodichters die niet zozeer de taal ondersteboven halen maar een tafereel schilderen, iets waar de lezer zich vervolgens wel of niet in kan herkennen.

Toch zijn de gedichten van Van Amstel in deze bundel niet vrijblijvend. Ze hebben, door de strakke vorm en de steeds terugkerende woorden geef me ik wil een psalmodiërend karakter. Hier is iemand aan het woord die iets eist (‘geef me’) en die met het geëiste vervolgens iets wil doen (‘ik wil’), ook al is in het vervolg van de gedichten niet altijd duidelijk waarom de eis wordt gesteld, en wat er met het geëiste wordt gedaan.

Het is alsof Van Amstel een heel levensverhaal de revue laat passeren, van doop, geboorte en jeugd via liefde, huwelijk, trouw en ontrouw naar dood en ten hemel opneming. Het laatste gedicht heet dan ook niet voor niets ‘zet’: ‘geef me een zet nu / ik wil schommelen / in een speeltuin bij nacht / in een buurt zonder / hangjongeren / laat me indrinken / hoe de wipwap / op links leunt’... en het eindigt met de regels ‘geen ander geluid nu / dan dit zachte / scharnieren’.

Het openingsgedicht ‘vuil’ citeer ik helemaal:

geef me een muts nu
ik wil zoeken bij het vuil
erop vertrouwen dat
alles met een stekker
het nog doet een groene
vaas vinden handgeblazen
in murano een houtgerookte
zalm door de strot geduwd
krijgen van een chaneldame
die me zo laat op straat nog
aanziet voor een zwerver

Hier werpt de dichteres zichzelf de wijde wereld in. Om te eindigen, na nog eens dertien gedichten, met het zachte geluid van scharnieren. Ze verdwijnt uit de bundel en is er niet meer. Maar ondertussen zijn die veertien gedichten er wel. Ik hoop dat ze ooit in een handelseditie verschijnen. Dan kan ik eens zien of die harde woorden uit 2005 voor verandering vatbaar zijn. Ik denk het wel.

Reacties

Kamiel Choi

Dat wederkerende "geef me / ik wil" is inderdaad fraai gevonden. Verder krijg ik helaas niet zo'n goed beeld van de bundel - dus ook voor mij geldt
geef me ooit een handelseditie
ik wil meer lezen om mijn oordeel te kunnen vellen

Anne van Amstel

Die handelseditie komt er wel. Maar ook deze bibliofiele uitgave is binnenkort gewoon te verkrijgen, bij de Avalon Pers en bij ondergetekende.

Eerst allemaal eind deze maand het volgende nummer van Hollands Maandblad kopen, met daarin zes gedichten uit de cyclus 'Geef me nu ik wil'.

HM heeft de primeur, Chrétien kreeg een voorproefje (en met hem de lezers van dit blog :) Het is niet iedereen gegeven op grond van nieuwe informatie zijn mening te herzien; chapeau Chrétien!

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en zullen niet verschijnen op deze weblog voordat de auteur ze heeft goedgekeurd.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...