Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Maarten ’t Hart als recensent | Hoofdmenu | Een niet-recensie en een reactie van Jan van Mersbergen. »

30 april 2014

Het leed, dat Nijntje heet

Geachte heer Van Zanen,

Wie Barcelona zegt, zegt Antoni Gaudí. De beroemde architect, bekend van de Sagrada Família, trekt tienduizenden toeristen per jaar naar de Catalaanse hoofdstad. Andere hoofdsteden, zoals Amsterdam, Berlijn, Parijs en Londen: allemaal hebben ze hun culturele uithangborden, van het Rijksmuseum, het Curry Wurst Museum, het Centre Pompidou tot The National Gallery. Europa is één groot museum, een Walhalla voor toeristen, een Eeuwig Jachtveld voor cultuurvorsers.

En Utrecht? Wie Utrecht zegt, zegt, als je het Utrechtse stadsbestuur mag geloven, Nijntje. En Nijntje is een konijn. Niet eens een echt konijn, nee, een bedacht konijntje, een in een paar lijnen geschetst fictief konijntje, de meisjesachtige hoofdpersoon in een eindeloze reeks boekjes-met-versjes van Dick Bruna. Deze Nijntje moet de stad in de vaart der volkeren opstuwen, zelfs als de Tour de France naar Utrecht komt in 2015. Want 2015 is het jaar waarin Nijntje, oh verrassing, haar zestigste verjaardag viert. Je ziet het er, inderdaad, niet aan af.

Lees mijn open brief aan de Utrechtse burgemeester op DUIC >>

Reacties

Kees Klok

Zo'n konijn als symbool is inderdaad lachwekkend. Het klinkt ook heel Nederlands, op een of andere manier. En het kan altijd nog erger. Dat de gemeente Dordrecht na het aftreden van Marieke van Leeuwen geen nieuwe stadsdichter benoemt en dat er niemand, inderdaad: niemand, van het stadsbestuur aanwezig was op haar afscheidsavond is erger dan je belachelijk maken, want er spreekt naast desinteresse ook minachting uit. Jan Eijkelboom draait zich om in zijn graf.

Chrétien Breukers

Het is inderdaad soms schrijnend, om te zien dat stadsbesturen geen interesse hebben in wat er op cultureel gebied speelt in een stad, zeker als het een (in hun ogen) marginale kunstvorm betreft.

Nu moet ik zeggen dat er in Utrecht veel, heel veel gebeurt, ook voor de letteren. Dus dat is het probleem niet. Het probleem is hier, dat commercie en kindertekening een sinister verbond willen aangaan...

stats

onze lippen,
en dan even
zo’n kruissteekje

zeg nou zelf:
da’f onfe miffy

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en zullen niet verschijnen op deze weblog voordat de auteur ze heeft goedgekeurd.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...