Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Recensie: Mont Ventoux Scala Paradisi - Ariane Greep | Hoofdmenu | Jane Austen kandidaat voor het bankbiljet van £10 »

25 juni 2013

W.F. Hermans en de politiek

De overdracht van de typemachines van W.F. Hermans aan De Limerick in Gent is niet zonder gerommel verlopen, maar in een waar Hermansiaans pandemonium. Onlangs publiceerde Rense Sinkgraven hier al een stukje over zijn misnoegen rond de toekenning, nu is de politiek aan het woord. De NOS meldde al: 'Kamerleden Monasch, Van Dekken en De Boer hebben minister Bussemaker van Cultuur gevraagd of zij mogelijkheden ziet om te voorkomen dat "een uniek onderdeel van de nalatenschap van de Nederlandse schrijver naar België verdwijnt".'

Wie weet hoezeer de politiek Hermans bij leven heeft getreiterd, kan dit bericht niet anders dan met verbazing lezen. Verbazing én afkeer. Dat geneuzel over 'een uniek onderdeel' is mosterd na de maaltijd, maar die maaltijd heeft de politiek Hermans altijd onthouden. Ik heb er bovendien nog eens over nagedacht, en vind dat de afwikkeling van het geheel keurig is verlopen. Groningen moest Hermans niet, Nederland moest lange tijd weinig van Hermans hebben en een bedrijf dat die machines wil beheren, moet dat vooral doen.

Mochten die kamerleden hun zin krijgen, dan hoop ik dat iemand gaat berekenen hoeveel al die kamertoestanden hebben gekost, afgezet tegen het bedrag dat voor de machines is gevraagd. Waarna de persoon die deze vragen stelt, kan opmerken dat we van dat bedrag ook leukere dingen hadden kunnen doen rond de persoon of het werk van Hermans.

De schrijnendste reactie las ik op Tzum. Joep Schrijvers wordt daar geciteerd, van zijn twitterpagina. Hij noemt Groningen een 'slechte nationalistische verliezer'. Op de achtergrond hoor ik de tamelijk taalgevoelige W.F. Hermans al mopperen en monkelen. Een stad? Nationalistisch?

Reacties

RHCdG

Bovendien: 1) Hermans had de schurft aan Nederland, woonde zijn laatste jaren (na verblijf in Parijs) liever in Brussel dan ooit nog hier. 2) Hermans schreef toch voor het Nederlandse taalgebied en daar valt Gent toch ook onder? Waar bemoeit Nederland zich mee?
Overigens blijf ik van mening dat de betekenis voor die typemachines ook voor het werk van Hermans zelf van ondergeschikt belang is, laat staan voor het culturele erfgoed van Nederland. Ik stel voor: die hele zooi, inclusief de stofzuiger van Vestdijk, de broek van Belcampo enz. op eBay.

Constantin Breughel

Sinds kort ken ik iemand in Gent
Die werd laatst met erfgoed verwend
Hij sjouwt zich een breuk
En vindt dat heel leuk......
Om Hermans gaf Holland geen cent

Ik ben verbijsterd. Wat is Nederland toch een hypocriet land. Eerst alles wat van waarde is vernietigen: orkesten afschaffen, theaters sluiten, kunstenaars korten, exposities minimaliseren, musea opdoeken, de kunst als exploitabel fenomeen propageren en ga zo maar door. En nu janken, omdat er door eigen falen 160 schrijfmachines binnen ons taalgebied gaan naar een oord waar WF Hermans absoluut positief over was geweest.

Ik heb een oplossing: De voorzitter van de tweede kamer bestelt bij Boekhandel Limerick te Gent 150 exemplaren van 'Boze brieven van Bijkaart' En als alle volksvertegenwoordigers dit boek hebben gelezen komt er een Parlementaire Enquête over deze kwestie en liefst over alle kwesties die nog gaan komen en die al geweest zijn. Thema: Lafheid.

Rense Sinkgraven

Ik vind het er eerlijk gezegd niet meer zo toe doen wat Hermans nu precies van Groningen vond. Het gaat hier over cultuur historie en in het licht daar van kunnen we niet anders zeggen dan dat Groningen een grote (ook negatieve) rol gespeeld heeft in het leven van Hermans. Het is trouwens niet waar dat Groningen Hermans niet moest. Hermans heeft tegenwerking ondervonden van enkele mensen in zijn vakgebied. Maar Hermans hield er ook zeer waardevolle vriendschappen op na in Groningen zoals met Theo van Baaren, Gertrude Pape en Lolle Nauta. Ik heb les gehad van Nauta en die heeft prachtige verhalen verteld over Hermans.

Piet Brak

Hugo Claus schreef ook in Gent 'Het Verdriet van België.

Nu huist in Gent 'Het Verdriet van Nederland'.

Piet Brak

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...