Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Berlijn: het gaat om de zijstraten | Hoofdmenu | Oskar Pastior, Wiel Kusters, Ulf Stolterfoht »

10 mei 2013

De verwondering in de poëzie

Er is zo veel... verwondering in de hedendaagse poëzie. De dichters (en vooral: dichteressen) verwonderen zich, nou ja, over alles. Daarmee zeg ik niet dat ze grote thema's of onderwerpen mijden. Integendeel! Hoe groter het thema of onderwerp, hoe groter de... verwondering. 

Ik moest hier weer eens aan denken bij het lezen van deze recensie, op 8weekly, waarin Merijn Schipper de nieuwe bundel van Maria Barnas recenseert. Hij citeert het eerste gedicht van de bundel:

Jaja de oerknal hoor ik mezelf zeggen.
Hoe is het mogelijk dat dit in mijn mond past?
Het ontstaan een klont op mijn tong.

Stil. Angst is een zwerm die rust in een boom.
Of zijn het woorden die zich inktzwart
op de takken verdringen. Het is een vorm

van paniek die opwelt in mij en als opvliegende
zwerm uit mijn keel breekt. Het heelal slaat
de vleugels uit. Wij klapwiegen en juichen schril.

Hier zijn we aanbeland op de Hogeschoolkunst waar het de verwondering betreft. De oerknal die - het is een wonder en we weten gewoonweg niet hoe het zomaar kan - in onze mond past, zonder daar te ontploffen.

Natuurlijk is een en ander verbonden met een zekere... existentiële angst. Want anders was het geen poëzie, nietwaar? Verwondering en angst zijn broer en zus, of zus en zus, of neef en broer, of nicht en zus, enfin, hoe het ook zit: ze zijn familie van elkaar.

De verwondering in de hedendaagse poëzie is wat 'sneeuw' was in de poëzie van de jaren zeventig, is wat 'heupwiegen' was voor De Maximalen en is wat het woord 'gevaarlijk' is voor iemand die een juryrapport schreef (bij de bekroning van eervorig-hedendaagse poëzie).

'Jaja de oerknal': niemand kan hem helemaal doorgronden, maar als je hem in een gedicht stopt, er een hek omheen zet en er vervolgens naar gaat zitten kijken zoals een eend naar het onweer kijkt, kun je er toch nog aardig mee wegkomen.

Ik ga nog eens meer recente bundels doorkijken op wat volgens mij een trend is: verwondering. In alle soorten en maten, want er is zo veel om je over te... verwonderen.

Reacties

Manja Croiset

Bestaat er iemand de wereld/ het leven wel begrijpt? Daar zou ik me nu over verwonderen!Manja Croiset

Chrétien Breukers

Ik ook, maar deze verwondering is zo eh... opgelegd.

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en zullen niet verschijnen op deze weblog voordat de auteur ze heeft goedgekeurd.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...