Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Van Racine naar Racine: hoe een masturberende dakloze mij aan een dichter deed denken | Hoofdmenu | Symbolisch vaderschap: Paus Franciscus en Timmerman Jozef »

18 maart 2013

Joris van Groningen overleden

Joris8Gisteren kreeg ik het bericht dat Joris van Groningen zaterdag jongstleden is gestorven. Zijn broer vertelde me dat hij was aangetroffen in zijn woning. Doodsoorzaak: hartstilstand. Op de website van het Letterenfonds staat een in memoriam. Ik citeer: 'In zijn journalistieke werk kon zijn geweldige gevoel voor humor maar ten dele tot uitdrukking komen; in de persoonlijke omgang met Joris gebeurde dat des te meer.'

Dat gevoel voor humor was wat ons bond. Zelden heb ik met iemand zo gelachen - letterlijk tot we allebei in tranen waren - als met Joris. Daarnaast waren we erg goed in het maken van ruzie, wat we allebei met dezelfde inzet deden. Toch is hij een van de beste vrienden die ik ooit heb gehad en ik kan dan ook niet geloven dat hij er niet meer is.

In het in memoriam staat ook: 'Zijn stukken laten zien dat hij een scherpzinnig lezer was, die zeer uiteenlopende boeken recht kon en wilde doen. Joris beschikte over een enorme taalbeheersing, een mooie en wendbare stijl, een sterk journalistiek kompas en een grote passie voor de literatuur.' Daar is geen woord van gelogen.

Joris hield echt van literatuur, op een manier die nu al bijna 'ouderwets' is geworden en waarbij de gelezen teksten niet zozeer inwerken op het persoonlijke leven, maar er een onderdeel van zijn. Daarom maakte hij zich - niet ten onrechte - druk om een stroming die de literatuur een buiging wilde laten maken richting 'de maatschappij'. Voor hem wáren 'maatschappij' en literatuur juist onlosmakelijk met elkaar verweven.

Als 'oom' van onze kinderen en als vriend van de familie was Joris een natuurtalent. De kinderen waren gek op hem en hij was bij alle belangrijke gebeurtenissen een attente aanwezigheid. Joris was dan, in zijn eigen woorden, 'een echte strand- en boulevardjongen', hij hield ook van gezelligheid, al zou hij dat woord niet meteen in de mond nemen.

Ik herinner me dat ik een keer met Joris naar een voetbalwedstrijd zat te kijken van het Nederlands elftal. Na vijf minuten saai spel dommelde Joris langzaam in, rozig van het van tevoren genuttigde etensmaal, en van de daarbij gedronken glazen wijn. Na elf minuten miste Dennis Bergkamp een bijna niet te missen kans. Ik vloekte. Joris schrok wakker, keek naar de herhaling en zei: 'Wisselen.'

Dat getuigde van misschien niet het allerscherpste inzicht (later in die wedstrijd zou Bergkamp een legendarisch doelpunt maken), maar het toonde wel aan dat hij zowel in het leven als in de kunst niet voor het compromis koos.

Wat mij betreft had nu net hij nog niet gewisseld hoeven te worden.

Gelehuis2

Reacties

Johan Herrenberg

Mooi stuk. Joris was een kennis van me. Wat ons (ver)bond was de liefde voor het werk van Arno Schmidt, en zo leerde ik Joris in de jaren '90 kennen bij Perdu. Triest nieuws.

rené puthaar

Wat een vreselijk treurig bericht, wat een verlies.

charlotte mutsaers

Schitterend portret, Chrétien. Gecondoleerd met het verlies van deze goeie vriend.

Esther Segaar

Chrétien, ik wist niet dat jullie zo goed waren,dus wat een verlies voor je. Ik vond Joris een markante persoonlijkheid en een fijne vent om mee te praten als ik hem tegenkwam, altijd ergens in het literaire circuit natuurlijk...

Gilles Boeuf

Dank Chrétien voor je stuk. Ik herken er Joris helemaal in. Ik vind het zeer treurig voor hem en ook voor jou!

Hans van Willigenburg

Akelig klotenieuws.

Heb Joris pakweg een half jaar terug - éénmalig! - aan de lijn gehad. Hij vroeg me te adviseren bij het opstellen van een offerte voor een schrijfklus.

'Ik weet daar minder over dan jij denkt,' zei ik bescheiden.

Prettig mensch... leek hij me. Terecht, zo begrijp ik uit het in memoriam.

Laat een reactie achter

Reacties worden gemodereerd en zullen niet verschijnen op deze weblog voordat de auteur ze heeft goedgekeurd.

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...