Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« december 2012 | Hoofdmenu | februari 2013 »

januari 2013

31 januari 2013

Anne Vegter dicht niet alleen, ze schrijft ook

Ik ben van net na de schepping
dat is me tenminste gezegd
en natrekken kan je het niet
mijn moeder zei het altijd zo:
jij weet van niets
jij bent van net na de schepping
alsof dat een garantie op onbenul is

Dit is geen gedicht. Dit zijn maar een paar zinnen uit Om te beginnen een vrouw: monoloog voor de dochter van Noach. Het had een gedicht kunnen zijn. De schrijfster is ook dichteres. Bovendien: de tekst ziet er uit zoals gedichten er meestal uitzien. Ze hebben niet de behoefte om van links helemaal naar rechts te lopen en papier in beslag te nemen. Dat hebben ze gemeen met toneelteksten. Maar bij Anne Vegter zijn die toneelteksten ook poëzie, geen voor de vorm afgekapte zinnen.

Lees meer "Anne Vegter dicht niet alleen, ze schrijft ook" »

Anne Vegter is de nieuwe Dichter des Vaderlands

Dat het een vrouw ging worden, was al min of meer uitgelekt, maar nu weten we ook wie: Anne Vegter. Dat melden ons inmiddels diverse nieuwsmedia.

De NOS over haar plannen:

Anne Vegter mikt op een brede verspreiding van poëzie met de nadruk op educatieve projecten in combinatie met kritische kunstzinnige acties. Zij zal zich daarbij niet beperken tot de Randstad maar het hele land laten profiteren van haar activiteiten.

Of dat laatste, over de Randstad, een sneer is naar Ramsey Nasr weet ik niet, maar Vegter is hier in Zwolle van harte welkom.

Meander Dichtwedstrijd gewonnen door Ellen van de Corput

Vanochtend in de mail, maar vreemd genoeg nog niet op de site: de Meander Dichtwedstrijd is gewonnen door Ellen van de Corput. Zij krijgt de prijs voor haar gedicht 'Tate Britain' (dat niet dit gelijknamige gedicht is). Meander meldt:

De jury van de Meander Poëziewedstrijd met als thema Golven was verrast door het grote aantal inzendingen.  Maar liefst 293 gedichten werden ingezonden door evenzoveel personen. Een heel mooi aantal, als u het ons vraagt. Ook werd zowel jong als oud vertegenwoordigd onder de deelnemers. Alle inzendingen zijn anoniem beoordeeld. [...] De jury bestond uit: Loren Brouwers, Mirthe Smeets, Elly Woltjes en juryvoorzitter Jelmer van Lenteren.
De eerste prijswinnaar wint € 75,-, de tweede prijswinnaar € 50,- en de derde prijswinnaar € 25,-.

We kunnen Van de Corput denk ik wel een Meander-ontdekking noemen. Ze publiceerde daar in 2007 haar eerste gedichten en werd later opgenomen in de bundel Nog een lente. Nu wordt het zo'n beetje tijd voor een debuutbundel, lijkt me.

De tweede prijs van de wedstrijd was voor Barbara Beckers, Maarten Buser kreeg de derde. Eervolle vermeldingen waren er voor Marieke Rijneveld (als ik heel eerlijk ben: haar gedicht 'Watermatras' vond ik leuker dan het winnende gedicht) en Marloes Robijn.

Rest mij nog te melden dat ik het enerzijds geruststellend, anderzijds nogal confronterend vind dat er in de poëzie auteurs beginnen op te duiken wier geboortejaar met '199' begint (zowel Buser als Rijneveld zijn van 1991)...

Nederland leest… Bomans wint van Couperus

Nederland leestAls het aan de CPNB ligt, lezen wij in november massaal Erik of Het klein insectenboek van Godfried Bomans. Voor de achtste editie van Nederland leest koos zij een boek ‘dat vragen stelt over de plek van de mensheid in het grotere geheel’ en ‘gulle gevers naast grote graaiers’ toont. Hoe actueel kan aan boek zijn, al zal zeker ook hebben meegespeeld dat het honderd jaar geleden is dat Godfried Bomans geboren werd. De ‘lichte’ Bomans wint van de ‘zware’ Couperus die honderdvijftig jaar geleden werd geboren en ook werk naliet dat nog niets aan zeggingskracht en actualiteit heeft ingeboet.

Nederland leest, maar de CPNB kiest, en wel op basis van de volgende vier criteria: een boek moet literaire waarde hebben; het moet de tand des tijds doorstaan hebben en mag dus niet van recente datum zijn; het moet geschikt zijn voor een breed publiek en het moet aanleiding geven tot discussie.
Met die criteria kan de CPNB alle kanten op. Alle kanten, behalve de goede, zou mijn vader dan zeggen. En dit keer zal ik hem niet tegenspreken. De huidige criteria zijn zo ruim dat een beetje boek automatisch in aanmerking komt.

Lees meer "Nederland leest… Bomans wint van Couperus" »

Over Gedichtenweek, opiniepagina Volkskrant

'Twee jaar geleden pleitte ik in NRC Handelsblad voor een moratorium op Gedichtendag. Dit jaar wordt Gedichtendag voor het eerst uitgebreid tot Gedichtenweek, een goed bewijs dat mijn aanbevelingen slecht worden gelezen. Zeven dagen in plaats van één dag: hoe komen we daar in godsnaam doorheen?' Het antwoord: op de opiniepagina van de Volkskrant... (wellicht later vandaag online)

30 januari 2013

Patty Scholten DiDeVa

Op Het Vrije Vers weten ze het al. Patty Scholten is de nieuwe Dichter des Vaderlands. Een uitstekende keuze. In DWDD zei Ramsey Nasr dat hij de door zijn vriendin vervaardigde Dichter des Vaderlands-onderbroek wil overdoen aan zijn opvolger. Ik ben benieuwd of de nieuwe DiDeVa interesse heeft in deze uitbreiding van haar garderobe. In een eerdere beschouwing liet ik haar naam al vallen, naar nu blijkt: terecht. Is Het Vrije Vers de beste bron? Wij gaan het zien.

Avondeditie 30.1.2013

'Ester Naomi Perquin (1980) is uitgeroepen tot winnaar van de VSB Poëzieprijs 2013. Ze krijgt de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel (25.000 euro) voor Celinspecties. Dat is gisteravond in Utrecht bekendgemaakt. De jury spreekt van "een bundel van noodzaak, verlangen en schitterend mislukken."' Meldt Woest en Ledig, net even voor het live gebeurt.

Roger Raveel is dood. Dat werd vandaag bekendgemaakt. De dichter Roland Jooris was tot zijn pensionering enige jaren geleden conservator van het Roger Raveelmuseum. Hij schreef veel over de naamgever van het museum, onder meer in Ons Erfdeel. In Het Nieuwsblad stond in 2006 een mooi interview met de schilder: 'Daarbij jong, ik had geen behoefte aan beroemdheid. Of je nu beroemd bent of niet, dood moet je toch.'

Ik ken de voorzitter van de Friese Schrijversbond niet... maar na zijn speech denk ik twee dingen: 1) joh en 2) wat zult u blij zijn dat ik morgen twee nieuwe Friese bundels uitgeef.

'Writers Seamus Heaney and Simon Armitage have been speaking to the BBC about their love of poetry.' Het gesprek is hier te beluisteren.

'Before I was a writer, I was painter. I used cheap house paint, and I worked on many paintings at once, and I painted fast. I started writing late at night to have something to do while my paintings were drying, but I also started writing, I admit, because I was angry, and there was a lot I needed to say. It turned out I could say it faster through writing. And eventually the writing took over.' Susan Steinberg over experimenteel schrijven.

Van boeken en mensen (43)

Adrie en Herman

door Annick Vandorpe

De buurman stond voor de deur met drie kisten aan zijn voeten. In de kisten zaten minstens honderd boeken die hij had gevonden bij een verhuizing van vrienden. Hij vertelde dat de vorige eigenaars van het huis Nederlanders waren en dat ze behalve die boeken allerhande spullen hadden achtergelaten, zelfs de bedden en de zetels stonden nog op hun plaats. Toen ik mijn verbazing uitsprak, zette de buurman een plechtig gezicht op en zei hij dat die mensen met de noorderzon waren vertrokken, dat ze niet anders konden en dat het huis op een openbare veiling was verkocht.

Nadat hij was vertrokken, hees ik de kisten over de drempel en sleepte ik ze tot voor het haardvuur waar ik op een kruk ging zitten en begon te sorteren. Ik maakte stapels Nederlands en Engels en in elke categorie een stapel met de boeken die ik wilde houden en een stapel om weg te geven.

Lees meer "Van boeken en mensen (43)" »

Dansen tot na sluitingstijd: het tweede, papieren leven van Poëzierapport (3)

Coster DansentotnaS-1

Op 28 januari (wordt: 30 januari, CB) verschijnt: Dansen tot na sluitingstijd. Het beste uit Poëzierapport (samenstelling: Philip Hoorne); daarmee krijgt dit jammer genoeg verdwenen initiatief een tweede, papieren leven dankzij uitgeverij Van Gennep en is een aantal recensies voor de eeuwigheid bewaard.

De komende drie dagen werken Laurens Jz. Coster en De Contrabas samen om het boek onder de aandacht te brengen: elke dag een gedicht op LJCoster en elke dag een stuk van een recensie op De Contrabas. Vandaag: Alexis de Roode. Een uittreksel uit de recensie van Geef mij en wonder door Philip Hoorne leest u hieronder, het gedicht dat de redactie van LJ Coster koos, staat hier.

Lees meer "Dansen tot na sluitingstijd: het tweede, papieren leven van Poëzierapport (3)" »

29 januari 2013

Het Utrechts Dichtersgilde gaat dwars door de stad

Utrecht-gilde omslag (1)Het Utrechts Dichters Gilde deelt 2500 gratis dichtbundels uit op Gedichtendag, 31 januari a.s.

In de eerste Landelijke Gedichtenweek zullen horden poëziezuchtige mensen de boekhandels afstruinen, op zoek naar dichtbundels, en tijdens festivals en meetings zullen dichters worden belaagd door dolblije fans. De week begint op donderdag 31 januari 2013 met Gedichtendag en eindigt op woensdag 6 februari.

Dat kan beter!

Iedereen die in deze week voor 15 euro aan poëzie koopt, krijgt een minibundeltje van Anna Enquist cadeau. Aardig. Maar het Utrechts Dichtersgilde vond toch dat het anders kan en moet. En vooral: royaler. Daarom is in korte tijd een bundel gemaakt met werk van 13 Utrechtse dichters (de vijf kernleden van het Gilde en acht nieuwe leden). Deze bundel, zestig pagina's groot, wordt op 31 januari, Gedichtendag, GRATIS verspreid door leden van het Dichtersgilde. U hoeft niet eens eerst 15 euro te besteden aan poëzie – al mag dat natuurlijk best. 

Lees meer "Het Utrechts Dichtersgilde gaat dwars door de stad" »

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën