Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Who shot J.R.? Larry Hagman gestorven | Hoofdmenu | Eerste A.L. Snijdersprijs voor Jente Posthuma »

26 november 2012

Kalender op Laurens Jz. Coster

Vanaf vandaag een week gedichten uit de Scheurkalender van de poëzie (een uitgave van Van Gennep) op Laurens Jz. Coster, de dagelijkse gedichtenverzendlijst van Raymond Noë. Als eerste: Peter Ghyssaert. Het gedicht 'De strijkstok' staat hier en het bijbehorende kalenderblaadje hieronder:

Het blijft het hele gedicht door geheim of die strijkstok in het bezit is van degene die het gedicht schrijft; is het een overpeinzing over het (rustige) verleden van de strijkstok, of is het een overpeinzing over een strijkstok die het nog steeds rustig heeft, die wellicht zelfs fictief is? De dichter houdt het geheim in stand en dat is balsem op de romantische ziel.

Voorts brengt de dichter deze strijkstok onder in een mooi decor. Dat van oorlog en geweld. Nog beter eigenlijk: dat van de Eerste Wereldoorlog en geweld. Tenminste, daar wijst de uitdrukking ‘Grote Oorlog’ op. Het mooie is dat die strijkstok daar helemaal niks van meekrijgt, van die oorlog. Die ligt daar maar een beetje in zijn kist mooi te wezen, hij spaart glans op. Voor wat, voor wie? Dat weten wij niet, natuurlijk.

Maar hij doet het wel. Hij wordt zo stil als het hout, als de bomen waarvan de kist is gemaakt, of het hout waar hij zelf van is gemaakt. Alles om hem heen is stil, ondanks de gebeurtenissen in de wereld.

Reacties

jan haerynck

Smààkt naar mèèr!!

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...