Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Gelezen boeken: Pos & Voskuil | Hoofdmenu | Manuel Kneepkens: nieuwe bundel »

27 november 2012

Ida Gerhardt op de kalender

Deze week verschijnt De scheurkalender van de poëzie, een uitgave van Van Gennep. Op Laurens Jz. Coster elke week een gedicht uit de kalender, en op deze site het kalenderblad. Vandaag het gedicht 'Zondagmorgen' van Ida Gerhardt. Het kalenderblad:

Dit gedicht is zó religieus dat het niet te vatten is voor mensen die a- of antireligieus zijn. Het is een gedicht over de zondag, de dag van de eucharistieviering. Alles staat, letterlijk, in dat licht, en het lichtmotief wordt in de zeven (!) regels vier keer gebruikt. Licht, zon, witte kleed, licht.

In de slotregel verwijst Gerhardt naar het ontvangen van de hostie. Die is ‘het lichaam van Christus’, en Christus is de zoon van God, die licht is. Daarom is dit lichtgedicht letterlijk een gedicht over God en over de eredienst, iets waar Gerhardt zeer aan hechtte.

Bettine Siertsema schreef op haar website over Gerhardt dat zij ‘niet bijster [was] gesteld op christelijke poëzie. Ze vond die als poëzie zwak, te expliciet en daardoor inadequaat. Toch wordt zijzelf over het algemeen ook tot de christelijke dichters gerekend [. . .]. Dit veronderstelt zelfs dat het religieuze karakter van haar gedichten een belangrijke rol speelde in wat zij noemt de “discriminatie”, de geringe aandacht die haar werk tientallen jaren ten deel viel.’

Werd Gerhardt gediscrimineerd, buiten de poëzie gesloten? De oplage van haar verzamelde dichtwerk spreekt dit tegen. Misschien werd ze tot laat in haar carrière minder gewaardeerd binnen de ‘officiële’ poëziewereld dan door haar vele lezers, maar dat zegt niks. Gerhardts werk is en blijft klassiek.

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...