Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« Binnen een jaar in de kast verkruimeld | Hoofdmenu | Het eerste gedicht (45): Hans van de Waarsenburg »

22 augustus 2012

Gerrit Komrij, nieuws

De Standaard meldt dat een klein gedeelte van de bibliotheek van de onlangs overleden Gerrit Komrij wordt geveild bij Bubb Kuyper. `De eerste greep zal zo'n 2.500 kavels bevatten. Het gaat in hoofdzaak om bibliofiele boeken, erotica en scatologie. Die laatste categorie is goed vertegenwoordigd en ook zeldzaam (Komrij schreef in 2006 een boek met als titel Kakafonie, een encyclopedie van de stront, red.).´

Cees van der Pluijm schreef voor de Gaykrant een column over Komrij. Hij schreef onder meer: `Wat maakt dat wij tegenwoordig zo snel iemand heilig verklaren? En waarom laten we diezelfde heilige na een paar maanden vallen als een baksteen? Het zal niet lang duren of de goegemeente durft het hardop te zeggen: Komrij was een lelijke man met een lelijke stem die lelijke stukjes schreef over domme mensen en zich als een vorst omringde met kwijlende adepten. En die handvol schitterende teksten die de eeuwen zal trotseren, die lezen ze dan al lang niet meer.´

Coen Peppelenbos noemde dit op zijn website Tzum een `trap na´, wat volgens mij berust op een verkeerde lezing van Pluijms column.

Op zijn weblog publiceerde Teunis Bunt een stuk over het toneelwerk van Komrij. In tegenstelling tot Van der Pluijm, die spreekt over `de mislukte romans en toneelstukken´, schrijft hij: `Ach, er staat zoveel moois en zoveel leuks in De stem van het water. Het zou mooi zijn als het weer eens ergens te zien zou zijn.´

Reacties

rené puthaar

Ik ben geneigd Coen gelijk te geven. Het is een typisch vals stukje, van Van der Pluijm, en alles is er tendentieus aan.

Bij afwezigheid van Komrij staat de natrapper te kijk. Met z'n te korte beentjes maait-ie over het gras, hij tolt twee keer rond en kijk, daar valt-ie: heel dom op z'n gat.

In de kamer klinkt gelach. Het komt uit de boekenkast, van de in het donker fonkelende planken boven de decimeter Kopland.

rené puthaar

maait-ie over het graf, had er misschien moeten staan.

Jaap van den Born

Geen enkele roman van Komrij heb ik helemaal uitgelezen,maar zijn dichtbundels vormen een kostbaar bezit. Zijn gebundelde columns en essays, zeker die over architectuur, daar lees ik nog regelmatig met veel genoegen gedeelten uit, sommigen uit nostalgie, andere omdat ze nog actueel zijn. De laatste jaren vond ik het wat ingezakt en hem een vervelend mannetje geworden. Ik ben het volledig eens met Cees over zijn verhaal over de snelle heiligverklaring en daar op volgende teloorgang van mensen als André Hazes en anderen, waaronder Komrij, en om het te interpreteren zoals Coen doet, daar kan alleen persoonlijke rancune achter zitten of onvermogen om helder geschreven Nederlands te begrijpen. Hij is in elk geval zo netjes een link te plaatsen zodat ieder zelf kan oordelen.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...