Twitter

Facebook

Elders

« Interessant: Stoomcursus Amerikaanse Poëzie | Hoofdmenu | Brugse Nacht van de Poëzie: verslag »

04 mei 2012

Na twaalf jaar: nieuw werk van Eriek Verpale

Na 12 jaar nieuw werk van de Vlaamse meesterauteur in De Brakke Hond en op De Contrabas

Eind mei verschijnt een nieuw nummer van De Brakke Hond. Dat is op zichzelf geen nieuws; wel nieuwswaardig is het volgende: na 12 jaar stilte, of relatieve stilte, verschijnt er nieuw werk van Eriek Verpale, die tien gedichten bijdraagt. Binnenkort zal De Contrabas vier van die gedicht in avant-première laten gaan. Hieronder het korte voorwoord dat ik schreef voor De Brakke Hond:

Wat gebeurt er als je Eriek Verpale, via Jan Haerynck, de onmisbare go between en raadgever, om nieuw werk vraagt? Eerst: lange tijd niets. Dan beginnen de mails binnen te stromen. Mails waaruit blijkt dat Verpale het schrijven van brieven nog niet verleerd is. Ze zijn geestig, goed geschreven en doen denken aan het werk waarmee hij bekendheid verwierf, Alles in het klein en Olivetti 82.

Na verloop van tijd arriveerde echter een mail, waarin Verpale tien gedichten had verstopt.Twaalf jaar na zijn laatste boekpublicatie (Katse nachten) brengt de redactie van De Brakke Hond daarom, niet zonder trots, tien nagelnieuwe gedichten van Verpale.

Ze bewijzen dat zijn schrijverschap ongebroken is en zijn stuk voor stuk staaltjes van wat Simon Vestdijk 'bezonken meesterschap' noemde. Alle thema's die we uit het eerdere dichtwerk (en het proza) kennen, komen terug. Een anekdotische bovenlaag, die een existentiëlewanhoop eronder houdt, onder meer door te schrijven over de liefde én door een morbide, zwarte humor de vrije teugel te laten.

Een voorbeeld: 'Een dief ben ik niet, / en gek ook al niet./ Maar wat vindt u / mocht ik u morgen / allemaal komen /vermoorden?'

In de toekomst hoopt de redactie ook ongepubliceerd proza (verhalen, brieven) van de auteur te brengen. Er is volgens Haerynck een 'schatkamer aan materiaal' aanwezig. Het is voor De Brakke Hond om die kamers, nee, niet leeg te plunderen, maar te gaan exploiteren ten bate van het literaire voortleven van Verpale.

Het wordt hoog tijd dat hij zijn plek onder de meestgelezen auteurs in Vlaanderen (én Nederland) terugkrijgt. Deze tien gedichten zijn maar het begin. Van wat weten we nog niet precies, maar het gaat fraai zijn.

Reacties

Henk van der Haar

'Maar wat vind u'. Staat het er echt zo?

Bart FM Droog

Nee, dat leek maar zo.

Bob Van Laerhoven

Zeer goed nieuws. Het toeval wil dat ik nog maar net "Katse Nachten" gelezen heb en me daarna afvroeg waarom Eriek Verpale niets meer van zich liet horen. Voor mij is hij in ieder geval een van de meest beklijvende schrijvers uit de Lage Landen.

Bart FM Droog

Zie voor een antwoord op je vraag: http://nederlandsepoezie.org/dichters/v/verpale.html

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd. Mailen kan aan decontrabas[at]hotmail.com
Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

juli 2015

ma di wo do vr za zo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...