Twitter

Facebook

Elders

« Willem Alexander, Abels, Hoorne | Hoofdmenu | Parbleu. Marten Toonder en Pim Fortuyn »

02 mei 2012

Eugène van Itterbeek (vervolg) (+ uitbreiding)

Onlangs maakten we melding van het overlijden van Eugène van Itterbeek. De schaarse informatie over hem bekend, wordt nu aangevuld door Henri Floris Jespers, op zijn weblog. Jespers eindigt met een interessante alinea:

"Ik hoop dat een gedreven vorser zich spoedig zal vastbijten in de bibliografie van de veelzijdige Eugène van Itterbeek, voorwaar geen sinecure. Bovendien dient ook nog de (beschamende) geschiedenis geschreven te worden van de Internationale Biënnale voor Poëzie te Knokke (die in het kader van een totaal verkeerd begrepen zogeheten Vlaamse autonomie naar Luik 'verbannen' werd) en van de machtsstrijd tussen de Leuvense Schrijversaktie en het Poëziecentrum te Gent."

Daarnaast schetst Jespers een beeld van een arbeidzaam leven, grotendeels doorgebracht in het onderwijs en aan de universiteit; de opsomming van sommige titels die Jespers nog wel eens raadpleegt, maakt in elk geval nieuwsgierig naar meer: "Hedendaagse Franse letterkunde (1964), Spreken en zwijgen (1965), Socialisme et poésie chez Charles Péguy (1966), Actuelen (1968), Tekens van leven (1969),Daad en beschouwing (1972), Een eeuw Péguy (1973), Wij zullen U niet zien, Lichtende vrede (1976), Aktuelen 2 (1977), Het Vlaanderen van morgen (1978).

Op haar weblog publiceert Leen Huet twee berichten over Van Itterbeek, waarin ook werk van hem geciteerd word. Hier en hier.

Zelf heb ik Van Itterbeek volgens mij een maal ontmoet, en wel in Leuven, waar ik (in 1993?) samen met Victor Vroomkoning heen was gereisd om de Nederlandse tak van een bepaald tijdschrift (Pi?) te gaan vormen. De vergadering werd bijgewoond door veel, heel veel schrijvers en dichters. Maar wie? Ik meen me te herinneren dat Koen Stassijns er ook was.

Nodeloos te zeggen dat het correspondentschap niet veel is geworden, al heb ik wel af en toe - op verzoek van Van Itterbeek - namen van Nederlandse auteurs doorgespeeld. Een paar jaar later was Van Itterbeek ineens naar Roemenië verhuisd.

Dankzij de boeken (van de Leuvense Schrijversactie) die ik van hem kreeg, maakte ik wel kennis met (onder meer) het werk van Mark Strand, Ilse Aichinger, Erik van Ruysbeek en van Joris Iven. Laatstgenoemde bezocht Van Itterbeek nog vorig jaar, met zijn echtgenote, iets waar Frank Despriet (die het werk van Strand vertaalde) verslag van doet.

Op de weblog van Ons Erfdeel staat een redelijk groot dossier over Van Itterbeek, met stukken van hemzelf en artikelen over zijn werk.

Reacties

elma ouwehand

dank chrétien breukers voor een prachtig blog. ik geniet er geregeld van, gr elma

Cees van Raak

Nou Chrétien, zo te lezen hou jij geen dagboek(aantekeningen) bij. Dat wreekt zich nu, jammer.

Chrétien Breukers

Ik had in die jaren wel iets anders te doen. Wat ik wel nog weet, is dat ik onderweg onwel werd, in de auto van Victor.

Cees van Raak

Vraag Walter !

Hannie Rouweler

http://frankdespriet.blogspot.com/2012/04/eugene-van-itterbeek.html

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Colofon

Redactie: Chrétien Breukers. Reacties onder eigen naam of dichters- pseudoniem zijn zeer welkom. Anonieme of niet ter zake doende reacties worden verwijderd. Mailen kan aan decontrabas[at]hotmail.com
Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

juli 2015

ma di wo do vr za zo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...