Colofon

Dit is weblog De Contrabas. Begonnen op 21 augustus 2005 door Ton van ’t Hof en Chrétien Breukers. Laatste bericht zal worden geplaatst op 21 augustus 2015, of ergens rond die datum. De weblog zal blijven bestaan, om de rijke archieven niet aan de digitale vergetelheid prijs te hoeven geven.

De redactie was in handen van Chrétien Breukers. De reactiemogelijkheid is gesloten, omdat de website niet ten prooi wil vallen aan eindeloze reeksen spam of aan reacties van notoire internettrollen. Mailen over de website kan aan decontrabas[at]hotmail.com

De boeken van Uitgeverij De Contrabas worden geleverd via Liverse, via CB of direct via Liverse. Eind augustus gaat de nieuwe website van uitgeverij De Contrabas, met bestelinformatie, online.

augustus 2015

ma di wo do vr za zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

« maart 2012 | Hoofdmenu | mei 2012 »

april 2012

30 april 2012

Hoe zit dat bij jou vanbinnen?

Lezing bij de voorstelling van de bundel Het is fijn om van pluche te zijn van Philip Hoorne

door Alain Delmotte

HoorneplucheOntelbare keren hoorde ik het zeggen: poëzie is moeilijk. En dat meestal, onderhuids, op een eerder verwijtende toon. Wat naar alle waarschijnlijkheid nogal wat mensen tegen het hoofd stoot, is het feit dat poëzie (dat een gedicht - dat goede poëzie - dat een goed gedicht) nooit helemaal eenduidig en meteen te begrijpen valt. De betekenis staat nooit vast, is nooit finaal. Herlezen dringt zich op. En hoe vaak je het ook herleest: het gedicht, in zijn kern, ontsnapt ons. Van waaruit je poëzie dus eventueel kunt gaan omschrijven als datgene wat ons in een tekst ontsnapt.

Hiermee heb ik niet beweerd dat het gedicht om even wat kan betekenen. Een gedicht is een heel open (taal)veld maar binnen zijn ‘niemandsland’ begrensd. Dat veld bevindt zich, metaforisch gesproken, tussen de regels van het gedicht. Ruime mogelijkheden aan interpretaties worden daarmee toegelaten en toegestaan. Met dien verstande dat in een gedicht meer wordt verzwegen dan gezegd. Het is dat stilzwijgen in het gedicht dat het interpreteren voor velen zo moeilijk maakt.

Lees meer "Hoe zit dat bij jou vanbinnen?" »

29 april 2012

Gelezen Boeken (3) - Joost Baars

JoostbaarsHet is een sympathiek initiatief, halverwege chapbook, "een reeks kleine, goedkope (€7,95 inclusief verzendkosten) dichtbundeltjes met een min of meer samenhangende reeks gedichten daarin. De beschikbaarheid is zeer beperkt, want de oplage is steeds precies zo groot als de directe vraag."

De vormgeving is effectief, en fraai genoeg om boven de gemiddelde pod-uitgave uit te stijgen. "Er verschijnen er maar enkelen per jaar" en het eerste deeltje (halverwege chapbook #1) is van initiatiefnemer Joost Baars en heet iemand anders

Lees meer "Gelezen Boeken (3) - Joost Baars" »

De affaires Jos Joosten & Elsbeth Etty. Deel 6.

Afdeling: de cijfergoochelhoed van Jos Joosten

Op bladzijde 75/76 van zijn boek Staande receptie (een fraaie titel voor een boek vol borrelpraat) schrijft Jos Joosten: "Een onderzoek onder abonnees van de Volkskrant en NRC Handelsblad over 2008 geeft een indicatie over de mate waarin de papieren boekenbijlagen ('Boeken' van NRC Handelsblad en het toen nog bestaande 'Cicero' van de Volkskrant) worden gelezen. Van de abonnees op de Volkskrant antwoordt 52 procent van de ondervraagden dat zij de 'helft of meer' lezen van het boekenkatern, bij NRC Handelsblad is dat percentage zelfs nog iets hoger: 56 procent. Als we deze cijfers verrekenen met het aantal betalende abonnees voor 2008, dan komt dat bij de Volkskrant uit op ruim 100.000 lezers, en voor NRC Handelsblad tegen de 95.000 lezers."

Interessant. En verrassend, dat beide kranten door zó veel boekenminnende abonnees worden gelezen. De voetnoten 20 en 21 werpen licht op de herkomst van de cijfers:

Lees meer "De affaires Jos Joosten & Elsbeth Etty. Deel 6." »

28 april 2012

Nieuw gedicht Delphine Lecompte

Nieuw gedicht van Delphine Lecompte op Gedichtenforum: De hond die te gretig de bijbel las.

Drehmanns, Knipmeijer, Nauta (en Voos)

Gisteren was de presentatie van de eerste Groningse bundel van Lammert Voos: Mien zinloze aanwezighaid. Coen Peppelenbos doet verslag.

Vanmiddag is de presentatie van maar liefst drie (3) nieuwe Contrabasbundels, van Nanne Nauta (Terzinen), van Peter Knipmeijer (Listeria) en Peter Drehmanns (Onder nog onopgehelderde omstandigheden). De festiviteiten zullen zich vanaf drie uur (15.00 uur) afspelen onder leiding van Merijn Schipper in de Spiegeltent bij café De Rechtbank aan de Utrechtse Korte Nieuwstraat. De toegang is geheel gratis, de boeken zijn vervolgens voor 15 euro per stuk beschikbaar.

27 april 2012

Eugène van Itterbeek overleden

Een korte notitie in een verzamelbericht op de website van De Standaard: "Poëziepromotor Eugène Van Itterbeek overleden. De Vlaamse auteur, essayist en vertaler Eugène Van Itterbeek is op 78-jarige leeftijd overleden in Sibiu in Roemenië. Hij was vooral bekend als enthousiast promotor van de poëzie, als directeur van de Europese Vereniging ter Bevordering van de Poëzie en organisator van het Europees Poëziefestival." (wordt vervolgd)

Elsbeth Etty beschuldigd van plagiaat (vervolg)

Update: hier gaat het om.

Gisteren publiceerden we dit artikel, waarin wordt beschreven hoe Elsbeth Etty door zowel Jos Joosten (in 2012) als door Paul Arnoldussen (in 1998) van plagiaat wordt beschuldigd. Een zoektocht door die goeie ouwe krantenarchieven leverde nog een resultaat op, namelijk een een ingezonden brief naar aanleiding van Arnoldussens artikel, geschreven door Lieske Tibbe. Ik citeer:

Lees meer "Elsbeth Etty beschuldigd van plagiaat (vervolg)" »

Koenraad Goudeseune over Leonard Nolens

Leonard Nolens kreeg een prijs. Koenraad Goudeseune schreef een groot artikel over het verzamelde dichtwerk van de laureaat:

Er is dus geen essentie dan de blinde ziener Nolens. 
De blinde ziener Nolens zelf is de essentie 
Van het zijn want heel het zijn heet Nolens. 
Er is alleen maar Nolens, Nolens is de wees
Van het heelal, de hele kosmos kan 
In zijn blinde pupil, ja heel het universum fluistert Nolens, 
Nolens hier, Nolens daar, Nolens overal. 

Joris Gerits, literatuurbeschouwer, vraagt zich af of deze verzen, omwille van de pathetiek, ironisch moeten worden opgevat. Of Nolens hier zijn eigen zoekende, aan grootheidswaan en zelfverachting lijdende, pathetisch dichtende wezen te kakken zet? Ja of nee? Als het antwoord op die vraag ja is, dan is het flauw, want heel erg fijn, heel erg ironisch is die ironie immers niet. Als het antwoord nee is, als we bovenstaande dus bloedernstig te nemen hebben, dan is het bepaald zielig.

Lees meer "Koenraad Goudeseune over Leonard Nolens" »

NPE in dagblad Trouw

Alle dichters zijn straks onsterfelijk, want digitaal

door Joost van Velzen

Liefhebbers van de Vlaamse dichter Guido Gezelle hebben pech. Gezelle liet het leven in 1899 - eind 1899 nog wel - en dat is dus net geen 1900. En vanaf dat jaar begint de dichterlijke jaartelling bij de Nederlandse Poëzie Encyclopedie (NPE)

Deze online databank moet een compleet overzicht bieden - op jaar en of alfabetische volgorde - van wat er aan poëzie is verschenen tussen 1900 en nu, aangevuld met informatie over de dichters. De NPE is een initiatief van de dichters Bart FM Droog en Chrétien Breukers. “Bart heeft het in 2000 bedacht en nu hebben we besloten om het samen te doen”, zegt Breukers, die behalve uitgever van poëzie ook beheerder is van de literaire website De Contrabas. “Alle dichters die sinds 1900 ooit hebben gepubliceerd straks op de site zijn terug te vinden.”

Maar wanneer spreken we van ‘gepubliceerd’?

Lees meer "NPE in dagblad Trouw" »

Heel Gezellig: Samen Moraliseren

Niemand weet nog wat er op 4 mei wordt herdacht (de joodse slachtoffers van de Holocaust, de Marokkaanse soldaten die met de geallieerden optrokken, een sukkel die op een landmijn stapte of de Waffen-SS'er die, zoals bijvoorbeeld Hans Andreus of de oudoom van Auke, in een opwelling dienst nam en toen mooi met de gebakken peren zat). 

Dat maakt 4 mei tot een jaarlijks terugkerend carnaval van misverstanden, of het nu gaat om het al dan niet toelaten van de Duitse Ambassadeur of het laten voorlezen van een gedicht over die al genoemde oudoom van Auke. Er komen gewoon te veel oorlogsdoden bij, oorlogsdoden die de akelige neiging hebben om niet in de definite te passen, of maar moeilijk in de definitie te wringen zijn.

Lees meer "Heel Gezellig: Samen Moraliseren" »

Uitgeverij De Contrabas

Cookies

De Contrabas maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie Zie hier
.

Laatste reacties

Pageviews


Sinds 21 augustus 2005

Categorieën